INSPIRACIJE IZ PROŠLOSTI NAJBOLJI SU PRIMJERI TOG VREMENA

Inspiracije iz prošlosti najbolji su primjeri tog vremena

Inspiracije iz prošlosti najbolji su primjeri tog vremena.

Pripremila: Josipa Celinić
Foto: Petar Borovec, Dhar media

Inspiracije iz prošlosti najbolji su primjeri tog vremenaSADAŠNJOST NA PROPUTOVANJU KROZ PROŠLOST

1. Koliko se često ili brzo trendovi vraćaju na vrh ljestvice popularnosti?

Različite industrije i tržišta imaju i različitu podložnost trendovima. Pritom su neki trendovi više kozmetičke prirode, kad npr. u oglašavanju postane popularan određen stil snimanja, dok drugi, koji proisteku iz određenih promjena u društvu, s vremenom postanu standard. Tako je, primjerice, prije nekoliko godina više reklamnih kampanja u kratkom periodu koristilo sepia tonove u egzekuciji, stvarajući starinski “štih” (iako se radilo o potpuno različitim brendovima), no taj trend (ili trenutna moda) nije se zadržao.

S druge strane, prije niti dvadesetak godina, jedna je banka u Hrvatskoj napravila zaokret u pozicioniranju, stavljajući klijente (a ne sebe) u fokus. Danas takvu komunikaciju koristi većina financijskih institucija, i prilično je sigurno da se tržište neće vratiti na stari način patronizirajućeg obraćanja korisnicima. Ne smijemo zaboraviti ni Pokemon GO – primjer kao se nešto staro lansiralo na nov način i postiglo senzacionalan uspjeh preko noći iako je na kraju “plesao samo jedno ljeto”!

2. Koliko je važno biti u trendu s onim što krajnji korisnik želi, a koliko je važno biti kreativan i na taj način možda osvojiti i širi krug publike?

Odgovor na pitanje što korisnik želi vjerojatno je sveti gral naše industrije. Tu smo skloni griješiti i vjerovati da korisnici već znaju što žele, imaju jasnu ideju o tome i samo ih treba pitati. No korisnik nije poželio mobitel, nego lak i jednostavan način da uvijek bude u kontaktu s kime god poželi.

Doprijeti do korisnika možemo samo razumijevanjem ljudi i njihovih potreba u kontekstu određenog vremena i situacije. Moda može potrajati jednu ili dvije sezone, no ako proizvod, usluga ili način na koji ih komuniciramo ne odgovaraju na specifičnu potrebu, ne možemo se nadati većem uspjehu.

Zato na ovo pitanje odgovor nije ili-ili. Da, dobro je biti u trendu kad je trenutak za to, a kreativan je potrebno biti baš uvijek. Ne postoje copy/paste rješenja.

3. Vintage dizajn i redizajn posebno je popularan stil posljednjih mjeseci. Što je toliko zanimljivo u minimalističkoj i ogoljenoj, crno-bijeloj priči?

Vintage dizajn periodički se vraća, vjerojatno u trenucima kad dođe do zasićenosti određenim, trenutno popularnim stilom. Pritom treba naglasiti da je vintage termin koji se referira na određeno razdoblje (dizajna, mode, oglašavanja itd.) i to u relaciji na sadašnji trenutak.

Iz današnje perspektive, već su devedesete vintage, ali isto tako i osamdesete i sedamdesete, a svako od tih razdoblja odlikuju različiti stilovi (opet ovisno o tome o kojoj industriji pričamo). Ono čemu se vraćamo kad tražimo inspiraciju u prošlosti u pravilu su najbolji primjeri tog vremena, koji su tada često bili pionirska rješenja i do danas su zadržali svoju autentičnu vrijednost. Hoćemo li uspjeti u oživljavanju jedne takve priče, već je teže pitanje.

4. Koje poruke obično vintage stil želi istaknuti ili pozive na akciju ponovno aktivirati? Koja je glavna emocija vintage stila?

Rekla bih da su najčešće emocije koje vintage stil evocira nostalgija i humor. Nostalgija kao prisjećanje na “stara dobra vremena”, na povratak u djetinjstvo kad su nam neke stvari nešto posebno značile (Proustovi kolačići), tradicija koja jamči da je nešto dobro i provjereno, starinski šarm.

S druge strane humor: koliko god nostalgični bili za nekim vremenima, već nas i sam pogled na obiteljski album dovodi do smijeha… i brendovi koji sami sebe ne uzimaju previše ozbiljno mogu od toga napraviti izvrsnu priču.

Dobar primjer je kampanja za Dunkin’ (nekad Dunkin’ Donuts) agencije BBDO New York, koja nas vraća u sedamdesete. Jedan spot nas uveseljava pomalo ljigavom ljubavnom baladom s glumcima koji su “pljunuti” Sony i Cher, a drugi scenom iz policijskog filma koja je tada bila cool, a danas naprosto smiješna. Krafne to mogu podnijeti, dapače.

Za razliku od toga, kampanja Ujedinjenih naroda (“Bullet proof voices”, agencija Sancho BBDO) pokušava spasiti živote kolumbijskih aktivista za ljudska prava, izvlačeći ih iz anonimnosti i portretirajući ih kao heroje (što oni doista i jesu) pritom evocirajući jednu mnogo snažniju, borbenu, pomalo revolucionarnu emociju.

Vintage posteri koji podsjećaju na one s Che Guevarom, pričaju jednu toplu, ljudsku, potencijalno tragičnu priču (svoj život u toj zemlji tijekom zadnje tri godine izgubilo je 311 boraca za ljudska prava) i potiču ne samo na razmišljanje, već i na otpor i neodustajanje od borbe za plemenit cilj.

5. Je li u konačnici teže izmisliti neki novi proizvod ili redizajnirati postojeći u određenom stilu?

Potpuno novi proizvodi rjeđi su od jednoroga, jer nitko od nas ne počinje od nule, već se referiramo na postojeće (s uslugama je ipak malo drugačije). Nastavljamo gdje su prethodnici stali, više ili manje reciklirajući postojeća rješenja. Ponekad je dobro izvući iz naftalina nekad omiljen, ali zaboravljen brend i udahnuti mu novi život uz manji redizajn.

Npr. čokolada čija je receptura ista, a ambalažu tek malo prilagodimo današnjem stilu, može doživjeti uspjeh. Veći rizik je uzeti ikonu neke generacije, zahtjevniji proizvod poput automobila. Legendarna VW buba bila je u svoje vrijeme auto poseban na više načina – od samog dizajna koji je tada bio novost, do toga da je to bio mali, praktičan i povoljan auto (a opet kvalitetan) i odgovarala je na specifične potrebe tržišta tada.

Oglasi za bubu također su ušli u povijest, kršeći tadašnje (i sadašnje) norme. Staviti u naslov pogrdni izraz za auto (Lemon) malo koji klijent će i danas dopustiti. Kasniji pokušaj redizajna bube ispao je, s druge strane, promašaj na više načina. Tržište na koje je lansiran više nije oskudijevalo malim i povoljnim autima (a nova buba više i nije bila tako mala ni povoljna), a redizajn nije donio ništa novo, no izgubio je stari šarm. Ljubiteljima bube (više ne u cvijetu mladosti) to više nije bilo to. Nije iznenađenje da nova buba nikad nije ponovila uspjeh stare.

Tonči Klarić – JEDNOSTAVNO REČENO – NOSTALGIJA PRODAJE
Luka Pervan – NOSTALGIJI PREDVIĐAM BLISTAVU BUDUĆNOST

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads