Otvoren drugi po redu FUL KULTURNO natječaj za najbolji niskobudžetni projekt u kulturi!

Natječaj FUL KULTURNO produžen do 15. studenog

FUL KULTURNO – projekt Brend kulture na koji smo iznimno ponosni, a kojeg podržava nezavisni autoritet za brending, Superbrands Hrvatska. Sedam članova stručnog žirija, pet finalista, i samo jedna glavna nagrada – 10.000,00 kuna!

Pripremila: Stella ćaleta
Foto: Dhar media, PVZG, Brend kultura

PROMOCIJA PISANE RIJEčI

Cilj natječaja FUL KULTURNO je promovirati pisanu riječ i podržati niskobudžetna kulturna događanja kao što su promocije, predstavljanja, festivali i izdvojena događanja, u svrhu pojačavanja njihovih aktivnosti brendiranja.

Ukoliko ste organizator takvog događanja, znate koliko je kreativnosti, inovacije i vjere u vlastiti projekt potrebno da bi se uz ograničeni budžet izdvojili i ostali zapamćeni. Upravo tu ulijeće FUL KULTURNO i nagrađuje vašu kreativnost.

Prijave su otvorene do 1. rujna, a prijaviti se mogu događanja koja su se održala makar jednom, a čiji je ukupni organizacijski budžet bio do 30.000,00 kuna.

KULTURA KROZ VIZURU BRENDA

Nagrada prvog FUL KULTURNO natječaja otišla je u ruke osječke književnice, teoretičarke kulture i znanstvenice Jasne Horvat. Njen roman Vilijun poslužio je kao podloga događanju Hepening Vilijun, koji je koncipiran kao oblik interaktivnog čitanja književnog teksta u kojemu sudjeluje veći broj ustanova.

Roman Vilijun prvi je hrvatski “pametni“ roman – u potpunosti premrežen QR kodovima čije skeniranje vodi do kratkih filmova koji upotpunjuju pripovjedačko iskustvo.

„Ako sam mogla sanjati nagradu kojom bi Hepening Vilijun bio nagrađen, bila bi to nagrada koja financijsko ograničenje pretvara u prednost. FUL KULTURNO ohrabruje da i nadalje ostvarujemo nemoguće!“, izjavila je Jasna.

A zašto brend u kulturi? Ponekad nije dovoljno osloniti se na činjenicu da će publika prepoznati umjetnost – umjetnost mora naći kanal do potencijalne publike i prilike da se publika zaljubi u djelo.

„Nagradom FUL KULTURNO brendiranje se uvodi u kulturu kao ocjena usuglašenosti izvedbe i prikazana umijeća, a uz korištenje neznatnih sredstava. Takvim plemenitim poticajem vraća se povjerenje u kulturu i njezinu snagu, pa i potrebnost.“, ističe Jasna.

KULTURA NAĐE NAčIN DA SE IZRAZI

Otvaranje prošlogodišnjeg natječaja najavljeno je na FUL KULTURNO punktu u sklopu Interlibera pod krilaticom „Kultura nađe način da se izrazi“. Predstavljena je književna scena kroz prizmu brenda čime je istaknuto kako je brendiranje važan dio životnog ciklusa svakog književnog djela.

U šest dana programa FUL KULTURNO punkt okupio je mnogobrojne stručnjake iz područja brendiranja, promidžbe, izdavaštva i umjetnosti. Posjetiteljima ovog jedinstvenog programa ponudili su svoja razmišljanja o temama kao što su biznis u kulturi, brend u književnosti, umjetnost i čitanost.

A osim pomicanja granica kulture i biznisa, razbijen je i pokoji mit – predstavljeni su rezultati ekskluzivnog istraživanja koje je provela agencija Valicon i konačno je potvrdno odgovoreno na pitanje: čita li Hrvatska?

čitalačka kultura nije izumrla, već upravo suprotno – usprkos trendovima koje nosi tehnologija, Hrvatska čita, a upravo brend u kulturi može biti ta inovacija koja će književnost odvesti stepenicu više.

Otvoren drugi po redu FUL KULTURNO natječaj za najbolji niskobudžetni projekt u kulturi! Sanja Rocco, mr. sc., v. pred., Poslovno Veleučilište Zagreb:

„Iako svi znamo koliko je kultura važna za identitet te za brendiranje neke nacije, ipak je za brojne vrijedne kulturne projekte financijska potpora institucija nedostatna. Privatni poslovni sektor kao i osobe boljeg imovinskog statusa, koje su kroz povijest bile mecene raznih umjetničkih djela, danas se rijetko odlučuju ulagati u kulturu.

Stoga ovakvi natječaji s jedne strane motiviraju kulturne projekte, dok s druge senzibiliziraju javnost o potrebama u kulturi, a posebno u književnosti koja je danas „ugrožena vrsta”.“

 

Otvoren drugi po redu FUL KULTURNO natječaj za najbolji niskobudžetni projekt u kulturi! Sandra Pocrnić Mlakar, urednica, novinarka, vlasnica izdavačke kuće Beletra:

„Nagrada Ful kulturno potiče niskobudžetne projekte koji nastaju na izvoru kreativnosti, a osnova im je inicijalna ideja i snažna vjera kreatora u njezin potencijal i novu vrijednost koju donosi svijetu. Inicijalna ideja ne jamči stvaranje nove vrijednosti niti novog kulturnog dobra, ali bez inicijalne ideje nema ni nove vrijednosti, niti kulturnog dobra, osobito u naše, informatičko doba kada je jasno da ideja može promijeniti svijet.“

Otvoren drugi po redu FUL KULTURNO natječaj za najbolji niskobudžetni projekt u kulturi! Romana Lekić, dr.sc., prof. Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment:

„Ovaj projekt posebno je vrijedan u doba globalizacije koja je transformirala kulturu u industriju a književnost sve više postaje „roba“. Projektom se potiče poučna, didaktička, odnosno u širem smislu odgojna funkcija umjetnosti odnosno književnosti uz određenu estetsku funkciju, uživanje i razonodu.

Kulturni proizvod koji je kreiran na pravilan način, i uz niski budget može dati mogućnost da slijedimo svoje snove i uđemo u druge uloge i nove životne sfere.“

Otvoren drugi po redu FUL KULTURNO natječaj za najbolji niskobudžetni projekt u kulturi! Alis Pečarić Marić, influencerica i blogerica, vlasnica brenda čitaj knjigu:

“Pisana riječ ima nevjerojatno jak kulturni utjecaj. Možete li zamisliti makar jedan medij koji bi imao moć da promijeni čitave narode, kontinente ili planetu? Da li je ijedan film, simfonija ili slika imala moć da pokrene tok povijesti kao što je to mogla pisana riječ? Nikako!

Ne znači da drugi mediji nisu snažno utjecali na ljude. Naravno da jesu. Ali utjecaj dobrog filma ili neke televizijske priče ne može se uspoređivati sa moćnim tekstom. Pisanje i čitanje najbolja su tehnologija svih vremena. Osim toga pisanje i čitanje nam pruža mogućnost da upotrijebimo svoj uspavani um. Dr. Walter Ong je rekao da je pisanje promijenilo ljudsku svijest više nego bilo koji drugi izum. Zato itekako trebamo projekte koji će poticati kreativnost i inovativnost u pisanju i nagrade za promociju pisane riječi.“

Otvoren drugi po redu FUL KULTURNO natječaj za najbolji niskobudžetni projekt u kulturi! Dorotea Milas, mag.phil. et mag.rel., MA, Prodekanica za stručni i znanstveni rad, Vice Dean for Science, Poslovno Veleučilište Zagreb i članica upravnog odbora zaklade Kultura Nova:

„Vladajuće strukture i građani prepoznaju kulturu i umjetnost kao elemente koji doprinose razvoju društva. Umjetnost i kultura predstavljaju bezbroj perspektiva i nadahnuća koja mogu obogatiti naš život.

Nagrada FUL KULTURNO jest živući primjer promicanja kulture i umjetnosti te pružanja potpore u zagovaranju važnosti kulture i umjetnosti na svim društvenim razinama.“

Otvoren drugi po redu FUL KULTURNO natječaj za najbolji niskobudžetni projekt u kulturi! Vlatka Kamenić Jagodić, Direktor korporativnog marketinga i općeg informiranja, KONčAR – ELEKTROINDUSTRIJA d.d.:

„Izuzetno se veselim biti članica stručnog vijeća nagrade FUL KULTURNO te se nadam što većem broju kvalitetnih prijava.

Promocija pisane riječi u svrhu pojačavanja aktivnosti brendiranja zanemarena je od nekih mainstream medija, te je uistinu pohvalno obratiti pažnju na tvrtke i udruge koje to sustavno i dobro rade.“

Otvoren drugi po redu FUL KULTURNO natječaj za najbolji niskobudžetni projekt u kulturi! Lea Brezar, CEO Dhar media, vlasnica licence Superbrands Hrvatska i časopisa Brend kultura:

“Osobito sam ponosna na fond nagrade FUL KULTURNO kojeg smo predstavili u sklopu istoimenog projekta na Interliberu 2017. Superbrands Hrvatska, nezavisni autoritet za brending, drugu godinu za redom, podržava projekt kojem je cilj upravo brendiranje nebrendiranih kulturnih događanja.

Kako sam i sama autor te ujedno i idejna kreatorica kulturne instalacije #odapoeziji – koja promovira poeziju i pjesništvo, itekako sam svjesna koliko ova mala, ali važna nagrada može doprinijeti promociji pisane riječi posebice u financijskom smislu.

Tags:

  • Show Comments (1)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads