HAI! Put u svijet mašte i tradicijskih vrijednosti

HAI! Put u svijet mašte i tradicijskih vrijednosti

Djeca i igračke – jedno bez drugog ne ide, i zato je ta veza odličan temelj da naše najmlađe naučimo tradicijskim vrijednostima. Zainteresirati djecu instant svijeta u kojem živimo, za tradicijske vrijednosti, zvuči kao nemoguća misija. Upravo u tu misiju upustila se, na prvi pogled neobičnim igračkama zvučnog naziva HAI!, Tanja Tandara, predsjednica udruge PoVucizakulturu, sa suradnicama Tijanom Vidović i Ingom Seme Stojnović.

Ideja povezivanja hrvatske kulturne baštine i igračaka, u suradnji sa Studijem dizajna Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu pod vodstvom Mladena Orešića, mr. diz. i doc. Ivane Fabrio mr. sc., rezultirala je brendom Hrvatskih autohtonih igračaka HAI.

Pripremila: Marina Vardić
Foto: Domagoj Kunić

HAI! BREND

Brend igračaka razvijen je na Studiju dizajna, a osmislili su ga studenti i nastavnici, dok je sam naziv nastao na radionici profesora Veljka Žvana. Za vizualni identitet zaslužna je Vita Vrbec, koja je htjela izbjeći doslovno prenošenje sadržaja, a bazirati se na slobodnoj interpretaciji vrijednosti kulturne baštine. Igračke izrađene od isključivo prirodnih materijala, većinom drveta, bez ulja i premaza, komuniciraju tradicijske vrijednosti te potiču djecu na igru i interakciju.

MAŠTA ČINI SVAŠTA

Svima je poznata fraza kako djeca uče čineći, ona uče promatrajući svoje okruženje, svojom znatiželjom, slobodom istraživanja, a u procesu učenja te spoznaje priča o tradiciji pomažu im roditelji, odgajatelji…

Djeci je dopušteno da budu maštovita i znatiželjna, da smišljaju nove, samo njima poznate igre ili pak da svojom maštom ožive najdraže plišance koji im postaju najbolji prijatelji. Super je biti dijete jer mašta čini svašta, zar ne? Pričanje priča potiče razvoj mašte, a mašta potiče razvoj kreativnosti.

Upravo su i HAI igračke dizajnirane kako bi potaknule maštu, kako bi se njima proširilo znanje, usadile tradicijske vrijednosti, ali i kako bi utjecale na razvoj kreativnosti djece. Iako prvenstveno namijenjene djeci predškolske dobi, igračke se mogu koristiti i u razrednoj nastavi.

HAI! Put u svijet mašte i tradicijskih vrijednosti

IGRAČKE KOJE PRIČAJU PRIČE

Inspiracija i poticaj za nastanak ovog brenda leži u hrvatskoj baštini i tradiciji. HAI igračke pričaju priču o hrvatskoj baštini, velikanima hrvatske kulture, znanosti, sporta, ali i tradiciji. Igračke neobičnog naziva prenose poruke o paškoj čipki (Pagus), tkanju (Znatiželjna nit), o čuvanju kruha na tradicionalan način (Čičulin) i hrvatskim tradicionalnim plesovima i nošnjama (Zvutka).

Svaka igračka iza sebe krije priču koja je u konačnici bila i inspiracija studentima za dizajniranje igračaka.

Kako cijela priča funkcionira? Djeca se s HAI igračkama upoznaju kroz igraonice. Nakon ispričane priče koja se povezuje sa samim nastankom neke igračke, ista im se prepušta kako bi sami spoznali kako se njima igrati. Želja je igračkama povezati djecu s roditeljima, bakama i djedovima, jer oni su ti koji priču čitaju djetetu prije, kako bi ga motivirali na igru, i nakon, kako bi ga usmjerili na daljnje i buduće igranje, ili za vrijeme igranja kako bi dijete igrački pristupilo na sebi svojstven način.

Upravo ta svojevrsna neobičnost HAI igračaka poziva djecu da ih isprobaju, da se s njima poigraju. Ponekad ta igra potraje, a to je pokazatelj da upravo tom igračkom dijete ostvaruje dodatne vrijednosti. Iako su igraonice prvenstveno namijenjene dječjim vrtićima i školama, prisutne su među širom publikom u obliku promocija i prezentacija na raznim manifestacijama.

HAI! Put u svijet mašte i tradicijskih vrijednosti

HAI! KAO AUTOHTONI SUVENIR

HAI igračke djecu educiraju, razvijaju vještine, potiču kreativnost i učenje hrvatskih vrijednosti i tradicije. Igračka Pagus, autorice Paule Kovač, inspirirana tradicijom izrade paške čipke, potiče dijete da od elemenata stvara čipku i tako se približi ovoj otočnoj tradiciji. Elementi igre izrađeni su od pleksiglasa i raznih geometrijskih oblika, a djeci je dana sloboda stvaranja vlastitog uzorka, oblika ili motiva.

Igračka Zvutka, autorice Karle Kocijan, inspirirana je hrvatskim narodnim nošnjama i plesovima kao i starim drvenim igračkama. Igračka je spoj zvrka i lutke obučene u haljinicu koju djeca mogu oslikavati, a vrtnjom Zvutke dobivaju dojam kretanja i promjene oblika. Igračka je napravljena od drveta i pamuka, a potiče razvoj kreativnosti i motorike.

Igračke izrađene od pretežito prirodnih materijala, većinom drveta, bez ulja i premaza, komuniciraju tradicijske vrijednosti te potiču djecu na igru i interakciju.

HAI! Put u svijet mašte i tradicijskih vrijednosti

HAI! Put u svijet mašte i tradicijskih vrijednosti

Autorica društvene igre Čičulin je Erika Filipan. Inspiracija za dizajniranje potekla je od tradicije čuvanja kruha, koji se vješao na viseće drvene grede kako bi bio što dalje od tla te na taj način bio zaštićen od raznih životinjica.

Koluti koji se vješaju na Čičulin ukrašeni su tehnikom pisanja koja se koristila kao tradicionalan običaj kojim se kruh ukrašavao za Božić. Potiče razvoj osobnosti, koordinacije i rješavanje problemskih zadataka. Znatiželjna nit, autorice Jovane Vlaisavljević, igračka je kojom djeca razvijaju kreativnost, istražuju te imaju potpunu slobodu kreiranja.

Cilj igračke je da se djeca upoznaju s tehnikom tkanja namotavajući nit kružno, paralelno ili čak trodimenzionalno. Tkanje je jedan od najstarijih zanata koji je danas pomalo zaboravljen, a usko je povezan s hrvatskom tradicijom izrade narodnih nošnji. Kao potpuno inovativan proizvod, HAI igračke čine i jedinstven suvenir.

HAI! Put u svijet mašte i tradicijskih vrijednosti

Djeca su naša najveća dragocjenost na kojoj ostaje ovaj svijet. Trebamo im dopustiti da budu pojedinci koji mogu dovesti do velikih promjena u budućnosti, a to će moći tek onda kada im bude dopušteno maštati, istraživati i biti znatiželjni.

Djeca su naša najveća dragocjenost na kojoj ostaje ovaj svijet. Trebamo im dopustiti da budu pojedinci koji mogu dovesti do velikih promjena u budućnosti, a to će moći tek onda kada im bude dopušteno maštati, istraživati i biti znatiželjni.

Na žalost, maštanje i želja za otkrivanjem se sve više smanjuju ulaskom djece u sustav redovnog obrazovanja, pa zašto ih ne bismo zadržali kao kvalitetu bez koje ne možemo opstati, idejama poput HAI igračaka.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads