Zlatarna Celje – Uvijek aktualna ZLATARSKA KLASIKA

Zlatarna Celje - Uvijek aktualna ZLATARSKA KLASIKA

Brend Zlatarna Celje postoji već dugih 175 godina, a istoimeno mjesto Celje ponosi se zlatarskom tradicijom dugom oko 500 godina.

Prvi počeci sežu u daleku 1446. godinu od kada se pod celjskim knezovima zlatarstvo ozbiljnije razvija, a kako su se u Celju ispreplitali utjecaji zlatarstva sa zapada i istoka možemo reći da je osjećaj za rad s tom plemenitom kovinom duboko usađen u nasljeđe i tradiciju tog podneblja.

”Upravo prema toj dugoj tradiciji osjećamo odgovornost u svakodnevnom radu. Beskompromisna kvaliteta, ručni rad, suvremene tehnologije i unikatan dizajn ono su po čemu je Zlatarna Celje i danas u vrhu zlatarske industrije na ovim prostorima”, istaknuo je Jure Cekuta, direktor marketinga Zlatarne Celje i otkrio koje sve tajne uspjeha nose desetljeća tradicije.

Razgovarala: Josipa Celinić
Foto: Zlatarna Celje

Zlato i srebro gotovo su neizostavni pokloni za brojna životna postignuća, ženama, muškarcima i djeci, svih uzrasta. Kakav je osjećaj raditi posao koji slavi ‘lijepo’ i prati sretne trenutke nečijih života? Koji nakit, ili dragi kamen je namijenjen za koju životnu prigodu; postoji li neko pravilo?

Ljubav prema nakitu je pokretačka snaga Zlatarne Celje. Ponosni smo što smo od samih početaka tihi svjedoci najljepših životnih trenutaka i što raskošnim izborom nakita doprinosimo ljepoti življenja. Iako se vremena mijenjaju, neki običaji ostaju isti pa je tako zlatni nakit i dalje na tronu kad je riječ o važnim životnim trenucima.

Naše dijamantne kolekcije bezvremenskog dizajna i u limitiranim izdanjima ipak zauzimaju diskretno prvo mjesto kad je riječ o trenucima koji se događaju jednom u životu.

BEZVREMENSKI DIZAJN

Koliko je zlatarnama općenito neki trend ”nametnut”, a koliko ga one zapravo stvaraju svojim dizajnima?

Zlatarna Celje - Uvijek aktualna ZLATARSKA KLASIKAPratimo trendove na tržištu, ali iskustvo nam je pokazalo da su klasične i bezvremenske kolekcije one koje zauzimaju visoko prvo mjesto pri odabiru nakita. Zato naši dizajneri trendove prenose samo djelomično i suptilno ih isprepliću s kolekcijama koje vrhunskom kvalitetom i izradom nose prepoznatljiv pečat Zlatarne Celje.

Jure Cekuta,

direktor marketinga Zlatarne Celje

 

Zlatarne Celje imaju svoje dizajnere koji svakodnevno osmišljavaju dizajn nakita koji će nositi potpis Celje. Tko su vaši dizajneri i kako ih birate?

Iznimno smo ponosni što sav nakit Zlatarne Celje nosi potpis naših dizajnera. Među dizajnerima su mnogi koji su svoj cijeli dizajnerski opus posvetili Zlatarni Celje i čije su kolekcije obilježile cijele generacije.

Dizajnerica Zdenka šamec svojim prestižnim i nepogrešivim kolekcijama oduševljava gotovo 40 godina i utjecala je na razvoj mnogih mladih dizajnera unutar tima. Mladoj dizajnerici Desiree Kolarec inspiracija su pogledi snažne žene, a smatra da u dizajniranju nakita kao inspiraciju ima i cijeli svemir ideja.

Dizajnerica Olga Košica je jedna od top-dizajnera u našem timu. Na njen stil su utjecali motivi iz prirode, kao i modni i industrijski dizajn i arhitektura. U timu imamo i iznimno talentirane dizajnere kao što su Neja Kaligaro, Grega Likar, Claudio Gussini, Petra Bole, Helena Umberger i Doris Schoeffel.

Posebno smo ponosni na suradnju s dizajnerom svjetskog glasa Oskarom Kogojem koji je ekskluzivno za Zlatarnu Celje dizajnirao srebrnu kolekciju Skrivnosti kao poveznicu između celjske i venecijanske zlatarske tradicije.

U izradi našeg nakita sudjeluje cijeli tim, od ideje koja dolazi od strane dizajnera do ručne izrade u kojoj sudjeluju izučeni majstori zlatari.

POSEBAN PEčAT

Koji su temelji kojima se moraju voditi vaši dizajneri nakita?

U izradi našeg nakita sudjeluje cijeli tim, od ideje koja dolazi od strane dizajnera do ručne izrade u kojoj sudjeluju izučeni majstori zlatari. Zato je iznimno važno poznavanje cijelog procesa čiji je krajnji rezultat vrhunski nakit.

Zlatarna Celje - Uvijek aktualna ZLATARSKA KLASIKA
Zlatarna Celje - Uvijek aktualna ZLATARSKA KLASIKA

Neke svoje dizajne izrađujete i posebnim tehnologijama izrade nakita. Možete li nam reći nešto više o elektroformingu i ostalim tehnikama?

Koristimo sve prednosti moderne tehnologije, ali i dalje nam je fokus na ručnoj izradi nakita jer takvu preciznost i posvećenost nakitu još uvijek daje samo ljudska ruka. I to je taj poseban pečat zbog kojeg je nakit Zlatarne Celje nepogrešiv odabir.

Od tehnologija koje doprinose vrhunskoj kvaliteti izrade koristi se tehnologija dizajniranja putem 3D modelira- nja, a tijekom pripreme kolekcija koristimo i 3D printanje modela kako bi se svaki proizvod u potpunosti usavršio prije završne izrade.

U vašoj prodajnoj mreži nalazi se 7 zemalja naše regije. Postoje li neke preferencijske različitosti pojedinih zemalja pa i različitosti u vašim ponudama na pojedinim tržištima?

Uglavnom ne postoje razlike. Nakit Zlatarne Celje je odabir broj 1 kad je riječ o klasičnom nakitu koji ostavlja dojam i koji se odabire u najvažnijim životnim trenucima. Zaručničko ili vjenčano prstenje, dijamantni nakit ili biserni nakit, sve su to kolekcije koje ostavljaju bez daha i čija vrijednost ne blijedi s godinama.

Zlatarna Celje - Uvijek aktualna ZLATARSKA KLASIKA

UNIKATAN DIZAJN I PJENUšAC SA ZLATOM

Koliki postotak vaših proizvoda je unikatan, i komu su takve linije namijenjene? Jesu li rađene po narudžbi ili se mogu naći i u vašim trgovinama?

Sve kolekcije su unikatnog dizajna, nekima je količina ograničena, a i ne nalaze se u svim poslovnicama sve iste kolekcije. Nakit se može izraditi i po narudžbi, a tada je potreban i susret uživo s našim dizajnerima kojima možete prenijeti svoju ideju.

Naše dijamantne kolekcije bezvremenskog dizajna i u limitiranim izdanjima ipak zauzimaju diskretno prvo mjesto kad je riječ o trenucima koji se događaju jednom u životu.

U svojoj ponudi imate i pjenušac sa zlatom te ‘Moj zlatni gram’, ‘Gram sreće’ i sl. Jesu li to proizvodi kojima pokazujete inovativnost Zlatarne Celje i kojima se odmičete od konkurencije? Koje se još posebnosti kriju u vašim zlatarnama?

Pjenušac je dar mladencima prilikom odabira vjenčanog prstenja, a Moj zlatni gram, odnosno Gram sreće su dio Darovnog programa koji se može personalizirati posebnim porukama. Ovaj program je ujedno i dio programa investicijskog zlata koji je također dostupan u poslovnicama Zlatarne Celje.

Zlatarna Celje - Uvijek aktualna ZLATARSKA KLASIKA

ZLATNA POLUGA KAO ZALOG ZA BUDUćNOST

Unatoč brojnim svjetskim promjenama, zlato se često smatralo jedinim stabilnim novcem. Među vašim proizvodima nalaze se i zlatne i srebrne poluge te zlatnici. Koliko je takav oblik ulaganja danas popularan?

Smatra se da je ulaganje u investicijsko zlato i dalje jedan od najsigurnijih načina ulaganja i zalog za budućnost. Ulaskom Hrvatske u EU ta mogućnost ulaganja je postala puno jednostavnija, a investicija je uz to oslobođena plaćanja carine i PDV-a.

Zlatne pločice se mogu kupiti u našim poslovnicama u apoe- nima od 10 g, 20 g, 50 g, 100 g, 250 g, 500 g i 1000 g različitih svjetskih kovnica: Argor Heraeus, Ogussa, Umicor i Zlatarna Celje.

KRUNA ZLATARSKOG UMIJEćA

Već dugi niz godina izrađujete nakit te prestižne krune i dijademe za natjecanja ljepote, izbor najljepših djevojaka. Koliko je to izazovan posao i volite li sudjelovati na takvim događanjima?

Svoj prestiž potvrđujemo i krunama koje su ponijele brojne pobjednice na natjecanjima ljepote. Izrada kruna i dijadema je zahtjevan posao u kojemu sudjeluje cijeli niz stručnjaka iz područja zlatarstva i može se reći da je to kruna zlatarskog umijeća.

U posljednje vrijeme je pomalo opao interes za natjecanjima ljepote, ali se uvijek rado odazovemo prestižnim događanjima kojima je ljepota u fokusu.

Zlatarna Celje - Uvijek aktualna ZLATARSKA KLASIKA

Možemo li reći da je nakit obavezan modni detalj oduvijek, ali i da je u drugu ruku on luksuz i profinjeni osjećaj za estetiku?

Nakit je oduvijek bio završni detalj koji odaje nepogrešiv osjećaj za stil i ljepotu. Nakit nije obavezan detalj, ali naši dizajneri preporučuju barem jedan upečatljiv komad koji se može kombinirati uz više stilova.

Prilikom odabira bitno je da slijedite vlastiti osjećaj i da osjećate stilsku povezanost s nakitom.

Ako biste morali izabrati jedan, što bi bio najljepši komad nakita po Vašem izboru? I o kojoj vrsti obrade materijala bi bila riječ?

To bi bio klasičan dijamantni prsten, poput naše kolekcije Solitaire, koji prenosi svu ljepotu izrade nakita u kombinaciji s dijamantom. Klasika koja će biti uvijek aktualna.

NAJBOLJI PRIJATELJ – DIJAMANT

Zlatarna Celje - Uvijek aktualna ZLATARSKA KLASIKA

Je li dijamant doista najbolji ženin prijatelj?

Prema našem iskustvu to je istina. Profinjen dijamantni nakit nije trendovski i ne podliježe modnim mijenama. A ipak cijeloj pojavi uvijek dodaje profinjenost i odiše bezvremenskom elegancijom.

Ponosni smo što u našim dijamantnim kolekcijama imamo velik raspon dijamantnog nakita od kraljevskih plavih safira, crvenih rubina, smaragdno zelenih kolekcija, ali i brojne briljantne kolekcije.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads