Zelena energija – energija budućnosti

zelena-energija-energija-budućnosti
Zelena energija ono je o čemu se priča, na kojoj se neumorno radi, koja predstavlja našu sadašnjost i koja se sve više brendira. Jedna takva priča sadašnjosti koja radi za našu budućnost priča je dobro poznatog brenda – Ducati. Sjedište im je u Bologni, no već više od 10 godina posluju u Ludbregu kao dio grupacije Ducati Energia. Što sve nude za naše bolje sutra, pročitajte u nastavku…

Pripremila: Lana Milčec
Foto: Ducati komponenti

U zadnjih nekoliko godina izrađuju proizvode iz asortimana zelene energije koji je najčistiji i najprirodniji mogući način dobivanja energije bez štetnih posljedica po okoliš i naše zdravlje. Paleta proizvoda koje nude zaista je impresivna – električni, lagani četverocikl nazvan FreeDuck koji je namijenjen gradskoj vožnji, a najviše se koristi kao dostavno i komunalno vozilo. Zatim, električni kotač koji svaki običan bicikl pretvara u električni, razni modeli električnih bicikala te punionice za električna vozila.

zelena-energija-energija-budućnostiDucati komponenti su član Saveza za energetiku Hrvatske, nositelji Green Marka i dobitnici nagrade „Stvaratelji za stoljeća za razvoj ideja, inovacije i investicije u poduzetništvu u jugoistočnoj Europi“. U sklopu Erasmus programa rade na Lemo projektu gdje uče mlade o e-mobilnosti.

Novi proizvod iz domene „e-mobilnosti“ je solarna punionica – solarno drvo za električne bicikle koja raspolaže utičnicama za punjenje bicikala i USB utičnicama za punjenje mobitela, tableta i drugih gadgeta – sadrži 6 utičnica od 220V i 6 USB utičnica. Solarno drvo doista tako i izgleda. Sastavljeno je od metalne konstrukcije s 18 listova u koje su integrirane solarne ćelije za prikupljanje energije. Također, solarna punionica ima i noćno LED osvjetljenje gdje LED žaruljice obasjavaju kompletnu krošnju.

Od tehničke opreme, u solarnom drvu nalaze se 2 baterije za pohranu energije (od 150Ah svaka), hibridni inverter i 18 fotonaponskih modula u obliku listova. Oko same solarne punionice je metalna klupa za 12 osoba.

Sa spomenutim proizvodima sudjeluju na brojnim projektima u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Najviše surađuju s turističkim zajednicama gdje promoviraju alternativni način prijevoza kao i zdrav život. Turističke zajednice gradova Vodica i Šibenika trenutno promoviraju takav način prijevoza preko proizvoda Ducati komponenti.

Osim toga, s gradovima rade na pilot-projektu sustava za iznajmljivanje bicikala „bike sharing“ tako da njihove električne bicikle možete vidjeti u gradovima kao što su Umag, Rijeka, Pula, Koprivnica, Čakovec, Lepoglava. Partner projekta postavljanja punionica za električna vozila je HEP i to na području čitave Hrvatske. Riječ je o stotinjak punionica, a neki ih gradovi već i imaju – Dubrovnik, Zagreb, Vukovar, Osijek, Novi Marof, Opatija, Krapina i Labin. Rade i na projektu električnih bicikala koje su prilagodili potrebama Hrvatske pošte pa je tako HP već dobio 180 električnih bicikala.

Priča sadašnjosti koja radi za našu budućnost priča je dobro poznatog brenda – Ducati.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads