Zelena akcija

zelena-akcija
Zelena akcija- malo tko nije čuo za nju. U 26 godina koliko postoje i djeluju, uzburkali su mnoge vode i protresli mnoga drva (ne doslovno, naravno). I dobro da jesu – jer njihov je cilj zaštita okoliša i prirode te promicanje održivog razvoja na nacionalnom nivou, ali i globalnom. U razgovoru s njihovim predsjednikom – Bernardom Ivčićem, doznali smo iz prve ruke sve o izazovima s kojima se susreću, o tome što za njih znači održivi razvoj te ono najbitnije, o akcijama koje će zasigurno odjeknuti u javnosti.

Pripremile: Sara Slamić, Lana Milčec
Foto: Zelena akcija

Izazovi Udruge

Teme koje zagovaramo u interesu građana i okoliša često nisu u interesu vladajućima. Stoga je velik izazov uvjeriti ih da podrže mjere čiji će se pozitivni efekti, npr. pokazati tek nakon isteka njihovog mandata. Također, prisutan je klijentelizam u dodjeli unosnih poslova pa je zahtjevno spriječiti provedbu projekata koji su štetni za okoliš.

Osim toga, izmjene različitih zakona i donošenje novih planova, programa i strategija je često, a uvijek nastojimo sudjelovati u javnim raspravama i detaljno analizirati izmjene te ponuditi komentare. Svakako je velik izazov osigurati financije za funkcioniranje udruge.

Pokrenute akcije

U proteklih 26 godina koliko postoji Zelena akcija, pokrenuli su niz kampanja za zaštitu okoliša i prirode. Jedna od najvećih je kampanja „Ne damo Varšavsku“, koju su vodili zajedno s Pravom na grad te uz podršku brojnih udruga.

zelena-akcija

Još 90-ih godina prošlog stoljeća imali su uspješnu kampanju protiv izgradnje termoelektrane na ugljen u Lukovom Šugarju te se izborili za vrlo restriktivno zakonodavstvo vezano uz genetski modificirane organizme. Kasnije su imali uspješnu kampanju protiv projekta „Družba Adria“, a u posljednjih nekoliko godina vode uspješne kampanje za održivo gospodarenje otpadom te kampanje protiv neodrživih energetskih projekata poput termoelektrane na ugljen Plomin C, bušenja Jadrana zbog nafte hidroelektrane Ombla.

Iznimno korisna je i njihova biciklopopravljaona, gdje svakog četvrtka od 17:00 – 20:00 u njihovom prostoru u Frankopanskoj 1 nekoliko volontera besplatno pomaže građanima popraviti bicikle. Do sada je na ovaj način popravljeno gotovo 5.000 bicikala.

zelena-akcija

Održivi razvoj

Dobar primjer su energetske zadruge. Primjerice, nekoliko građana se udruži i odluči postaviti solarne kolektore na krovove svojih kuća ili zgrada. Na taj način proizvode električnu energiju za svoje potrebe, a kada je imaju viška, pune elektroenergetsku mrežu i time zarađuju.

Na ovaj način zadovoljavaju potrebe za električnom energijom, financijski profitiraju, a ne narušavaju okoliš.

U sektoru gospodarenja otpadom također postoji mnogo primjera na kojima se može pojasniti pojam održivog razvoja. Grad Prelog i šest općina Donjeg Međimurja su, slijedeći preporuke Zelene akcije, dosegli cilj od 50% odvojeno prikupljenog otpada, a postavili su i novi cilj od 70%. Za usporedbu, prosjek Hrvatske je oko 15% – 16%.

Na ovaj način znatno su smanjili količine otpada koje odvoze na odlagalište, zarađuju prodajom papira, plastike, stakla i ostalih reciklanata koje prikupe, a biorazgradivi otpad kompostiraju te zatim kompost besplatno daju građanima na korištenje.

Njihov je cilj zaštita okoliša i prirode te promicanje održivog razvoja na nacionalnom nivou, ali i globalnom.

Aktualni projekti

Sve skupa postoji oko 60 tema kojima se Udruga bavi različitim intenzitetom. Te teme mogu se grupirati u 8 programa – zaštita prirodnih resursa, održivo gospodarenje otpadom, energetika, transport, klimatske promjene, pravni okvir zaštite okoliša te edukacija građana, udruga, inicijativa te lokalnih i državnih dužnosnika o različitim elementima zaštite okoliša i prirode.

zelena-akcija

Još jedan, ujedno i najstariji program Zelene akcije je tzv. Zeleni telefon na koji se mogu prijaviti različiti slučajevi devastacije okoliša i prirode. Zeleni telefon je do sada primio i većinom uspješno riješio oko 24.000 prijava građana.

Prijedlozi za poboljšanje gospodarenja otpadom

Potrebno je smanjiti količine otpada koje nastaju, onaj otpad koji nastane potrebno je odvojiti i odvojeni prikupiti te zatim reciklirati. Upravo na tom tragu bili su i prijedlozi u sklopu koalicije „Zero Waste Hrvatska“ upućeni Ministarstvu zaštite okoliša. Naime, tražili su otvaranje centara za ponovnu uporabu, opskrbu građana infrastrukturom za odvajanje otpada na kućnom pragu, uvođenje naplate prema stvarno proizvedenoj količini miješanog otpada te izgradnju sortirnica i kompostana.

Planovi za budućnost

Svakako će se nastaviti s uspješnim projektima poput Zelenog telefona, biciklopopravljaone te edukacije o različitim temama zaštite okoliša. I dalje će se boriti protiv klimatskih promjena, ali i zagovarati prilagođavanje već postojećim posljedicama klimatskih promjena.

Zagovarat će se energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije, učinkovit javni prijevoz i kvalitetna biciklistička infrastruktura. Zalagat će se za očuvanje prirodnih i javnih dobara te za kvalitetno gospodarenje otpadom. U isto vrijeme, protivit će se privatizaciji upravljanja javnih dobara i komunalnih usluga te zahtijevati učinkovito, transparentno i participativno javno upravljanje.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads