Dharmički menadžment

Kompanije na zdravim temeljima

Duhovni ili dharmički menadžment temelji se na načelima istine, pravednosti, ljubavi, poštovanja, napretka, razvoja, nadahnuća i slobode. Smatramo li se boljima od onih s kojima radimo nemamo šanse korisiti sav svoj potencijal niti ćemo izvući maksimalno iz drugih. Izazovno? Pa šta!

Piše: Lea Brezar
Foto: Dhar media

Čovjek kao cjelovito biće nikada do sad sa sobom nije bio manje povezan, previše razdvojen i rasut. Podosta kaotičan. Iskrivljenih vrijednosti. Moć i novac vs. mir i zdravlje – na što smo to stavili karte? Proteklih petnaestak godina provela sam baveći se temom osobnog razvoja. Na to me nagnao moj poduzetnički put i odnosi bez kojih ništa ne može funkcionirati. Vodeći vlastitu tvrtku prepoznala sam da je vrijeme za postavljanje vrijednosti u kojima će se prepoznati naš kolegij te koje će prepoznati i naši klijenti.

DHARMIČKI MENADŽMENT

Kako bismo izbjegli susret s vlastitim kaosom u koji nas neizbježno gura stres 21. stoljeća, odlučila sam da ću obratiti pažnju na ono što je zaista bitno – a to je upravo sam pojedinac. Pojedinac u timu i ja kao jedan od njih. Nikada odvojeno niti umanjeno. Duhovni ili dharmički menadžment temelji se na načelima istine, pravednosti, ljubavi, poštovanja, napretka, razvoja, nadahnuća i slobode. Smatramo li se boljima od onih s kojima radimo nemamo šanse korisiti sav svoj potencijal niti ćemo izvući maksimalno iz drugih. Izazovno? Pa šta!

SLUŽENJE

Vođenje u praksi zahtjeva prije svega služenje, a nakon toga dolazi povrat investiranog i tome nas uče kupci naših usluga. Kad razmislimo, a u ovom broju magazina veliki igrači na zdravstvenoj sceni Hrvatske pokazuju upravo osvještenost po tom pitanju; izgraditi povjerenje temelj je brendiranja u zdravstvu, baš zato jer se radi o osjetljivom i specifičnom poslu. No, kada se malo zagledate u bilo   koje poslovanje, najvažnije u svemu je – predati se potpuno u ruke onoga koji nam prodaje  uslugu ili proizvod, vjerujući da je to najbolje što možemo dobiti za svoj novac. Stoga služenje kao jedna od postavka dharmičkog menadžmenta ima smisla i bilo bi dobro kada bi to bila početna točka suradnje sa svakime tko nam dolazi u tim.

Nema preuzimanja odgovornosti ako ne osjećamo da se u poslu realiziramo.

HOD PO RUBU

Kritika kao obrambeni mehanizam čest je alat kojim se služe menadžeri, ali je pritom koriste kao argument za podcijenjivanje, a ne za rast. Dati nekome ruku nakon pokude može pomoći da raste, a s time i spriječavamo zajednički pad – jer podržavamo jedni druge. U mojoj knjizi “Izvan okvira” jedna od postavki ili načela uspješnog vođenja je upravo “hod po rubu”, a odnosi se na svjesnost koja izvire iz povezanosti svih članova tima. Nečije slabosti nama su prilika da pomognemo i da se realiziramo. Nečije kvalitete olakšatće i pomoći nam da donesemo odluku utemeljenu na činjenici kako svaki posao
možemo odraditi s punom odgovornošću. Ukoliko smo svjesni kompetencija u timu, onda imamo mogućnost u trenutku kada stvari izmiču kontroli, reagirati – zajedno.

SAMOREALIZACIJA

Zajedništvo je još jedan od značajnih načela koje ćete danas pronaći u mnogim korporativnim kulturama, ali u praksi se nerijetko dešava da baš to zajedništvo nedostaje. Nema zajedništva ako nema preuzimanja odgovornosti za posao koji radimo. Nema preuzimanja odgovornosti ako ne osjećamo da se u tom poslu realiziramo. Samo realizacija je iznimno važna i ako nedostaje – gotovo je uvijek prisutan onaj osjećaj da se posao “odrađuje”, a ne radi s dušom. Naravno da ni jedna tvrtka to ne želi, ali itekako osijeća – pogotovo na povratu investiranog u posao.

Odnosi s ljudima

Proučavajući odnose i rad s ljudima,  zaključila sam da zaista sve leži u nama samima. Što smo više svjesni sebe i svojih potencijala to ćemo se više dati srcem – u svim stvarima koje radimo. Stoga se u poslijednje vrijeme zabavljam pisanjem nove knjige upravo na tu temu – temu samoostvarenja.

Kada bismo ulagali jednako toliko vremena koje ulažemo u materijalne investicije, u ljude, naš bi se tvrtke u kratkom vremenu pretvorile u brzorastuće sustave. I pritom ne mislim samo na stručnu edukaciju već upravo na onu neopipljivu i dublju od NLP-a pa i mekih vještina komunikacije. Svaki bi pojedinac u našem timu trebao znati koji je njegov zajednični nazivnik s poslom koji radi, s timom s kojim provodi vrijeme minimalno 8 sati na dan, s tvrtkom u kojoj je zaposlen… I to iz razloga što je za rast jedne kompanije nužno eliminirati što više rizika, odrediti koje su joj kritične točke poslovanja kako bi posao mogao biti izgrađen i stabilan.

Tako je i s čovjekom. Eliminacijom onoga što nam ne koristi slažemo vlastiti sustav, oslobađamo svoje kreativne potencijale i krećemo k samoostvarenju ostvarujući svoj potencijal.

KPI, ROI…

“Izračunati” svoj vlastiti potencijal može biti jednostavno ako znate kojim alatima se služite. Postati svjesni načela koja su vas oblikovala u ljude kakvi jeste, početna je točka. Ta vas načela vode u vođenju, u stvaranju posla, u realizaciji rezultata. Preispitamo li svoje metode, zamislimo li se nad vlastitim KPI-jem ili ROI-jem mogli bismo se zaista ostvariti.

Stoga bi zaključak ove komumne bio upravo onaj s početka, ali malo obrnuti… Čovjek je cjelovito biće, i nužno je da je povezan sa svim svojim aspektima, fokusiran i usmjeren. U vlastitu miru s vrijednostima koje mu koriste kako bi svoju moć usmjerio u zarađivanje novca i za stvaranje jednog mirnog i zdravijeg svijeta pa i okruženja u kojem radi.

Drugačije ne funkcionira. Karte su podijeljene, na nama je red.

Preispitamo li svoje metode, zamislimo li se nad vlastitim KPI-jem ili ROI-jem mogli bismo se zaista ostvariti.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads