ZAGREB PLAKAT – Vanjsko oglašavanje

Zagreb plakat vanjsko oglašavanje

Koliko je OOH oglašavanje zanimljivo oglašivačima, je li ono kreativno i u kojem se smjeru razvija ta vrsta oglašavanja razgovarali smo s Krešimirom Radišićem, direktorom prodaje i marketinga Zagreb Plakata.

Razgovarala: Dijana Kopjar Mucak
Foto: Dhar media

Svakoga dana na putu do posla prolazite pored mnogih plakata. Neki su vam manje, a neki više zanimljivi. To je u redu – niste ciljana publika za svaku kampanju. Sigurno je da su tu i pokušavaju privući pažnju, više ili manje uspješno. Od mase njih koliko ste ih jutros ugledali, sigurno je za barem nekoliko ‘kriv’ Zagreb Plakat.

U inat nazivu Zagreb Plakat, svojim oglašivačima u mogućnosti ste, osim plakata, ponuditi i druge medije. Koje sve platforme OOH oglašavanja imaju na raspolaganju?

Još uvijek smo u okvirima naziva tvrtke, jer se svi naši mediji nalaze na području grada Zagreba, iako uz pomoć partnera možemo ponuditi površine i na području čitave Hrvatske.

Što se tiče medija, imamo široki izbor, pa tako uz billboarde, ili žargonski „jumbo“ plakate na kojima se odvija najveći dio našeg prometa, u ponudi imamo svjetleće vitrine (city light) koji mogu biti samostojeći ili unutar tramvajskih ili autobusnih stajališta, backlighte, bigboarde i špan mastere na stupovima javne rasvjete.

Koji su benefiti OOH oglašavanja u odnosu na ostale medije?

Najveća prednost vanjskog oglašavanja je upravo to što živimo u vremenu kada smo većinom u pokretu i izvan kuće i samim time što više vremena provodimo „na cesti“, ovaj medij je interesantniji i usudio bih se reći djelotvorniji od primjerice TV-a, radija ili tiska.

Druga najveća prednost je ta što je to jedini besplatni medij za krajnjeg korisnika, ne treba se kupiti nikakav uređaj, platforma, pretplata da bi se oglas mogao vidjeti i stoji neprekidno 14 dana bilo dan ili noć.

Zagreb plakat vanjsko oglašavanje

OGLAS IZDVOJEN IZ MASE

Koliko je kreativnosti i inovativnosti moguće ispoljiti putem vanjskog oglašavanja?

Putem ekstenzija, ali naravno i uz kreativnost i originalnost, pogotovo u zadnje vrijeme, kada su cijene materijala puno dostupnije, može se vrlo efikasno i efektno izdvojiti iz mase i biti puno uočljiviji. Pogotovo ako se poigramo s rasvjetom.

Najveća prednost vanjskog oglašavanja je upravo to što živimo u vremenu kada smo većinom u pokretu i izvan kuće.

Koju biste kampanju izdvojili kao najkreativniju na vašim oglasnim pozicijama?

Bilo ih je puno, nekih vrlo interesantnih koji su imali „teaser“ kampanju koja je plasirana u pravo vrijeme s vrlo efikasnim porukama koje su prenosili i drugi mediji, tako da je ista kampanja dobila ekstenzije na druge platforme i veliki publicitet u javnom prostoru prije nego što se otkrilo o kojoj se zapravo kampanji radi.

Uvijek se trudimo da se ideje samih kreativaca uspiju tehnički producirati na panoe jer je to osim isticanja njihove kampanje i naš dodatni primjer i izazov da pokažemo što sve možemo realizirati.

Bilo koja od takvih kampanja je za svaku pohvalu, ali ako bih jednu trebao izdvojiti onda je to za Juicy 100% tvoja naranča kada smo ispraznili cijeli city light i u njega stavili 50 kg pravih naranči koje su prolaznici mogli slobodno uzimati.

Cijela akcija se snimala i plasirana je na druge digitalne medije, a sama povratna informacija od klijenta je bila odlična, što je nama puno značilo.

S koliko oglasnih pozicija ukupno raspolažete i je li, po Vašem iskustvu, OOH oglašavanje u ukupnim marketinškim budgetima u padu, rastu ili stagnira?

Raspolažemo s ukupno 2500 površina. OOH oglašavanje godinama je stagniralo, ali izlaskom iz krize i pojavom digitalnih formata u laganom je rastu.

Zagreb plakat vanjsko oglašavanje

NOVITETI U SVIJETU OGLAŠAVANJA

Koje su branše vaši najvjerniji oglašivači?

Sve branše su zastupljene u OOH, jer mi ne prodajemo paketno pa je moguće kupiti samo jednu površinu u jednom terminu koju si može priuštiti svatko, od malih obrtnika ili privatnih osoba do multinacionanih kompanija.

Koliko su nove tehnologije donijele promjena u OOH svijet?

Mislim da donose, svaki napredak je u redu pa tako i kod OOH. Pojavom digitala vanjsko oglašavanje je dobilo novi medij koji je itekako u trendu i na tim platformama će sigurno rasti postotak oglašavanja u cjelokupnom budžetu.

Zagreb plakat vanjsko oglašavanje

Kakve novitete u tom smislu pripremate svojim oglašivačima?

Imamo spremne projekte vezano za digitalne medije, a njihovim finaliziranjem i ispunjavanjem potrebne dokumentacije, tu prvenstveno mislim na dobivanje dozvola od nadležnih institucija, krećemo u uvođenje novog formata.

Naravno on neće u potpunosti preuzeti ovaj klasični jer je klasični oblik oglašavanja još uvijek dominantan, pogotovo na našem tržištu gdje su budžeti za oglašavanje puno manji u odnosu na veća i bogatija tržišta.

EKOLOŠKI OSVIJEŠTENO OGLAŠAVANJE

DOP je jedno od pravila vaše tvrtke; koje ste aktivnosti/evente podržali kroz svoje sustave oglašavanja, a na koje ste posebno ponosni?

Vanjsko oglašavanje je besplatan medij za svakog krajnjeg korisnika i mi pokušavamo, koliko nam prodajna raspoloživost dozvoli, podržati svaki humanitarni projekt, pa tako i kulturu i sport. Isto tako prelazimo na ekološki bolja rasvjetna tijela kojima želimo smanjiti svjetlosno onečišćenje te smanjiti potrošnju električne energije.

Imamo spremne projekte vezano za digitalne medije, a njihovim finaliziranjem i ispunjavanjem potrebne dokumentacije, tu prvenstveno mislim na dobivanje dozvola od nadležnih institucija, krećemo u uvođenje novog formata.

Postoje li kakva specifična pravila u OOH oglašavanju kada je riječ o brendovima koji komuniciraju dječje proizvode? Kakvi su trendovi u toj industriji u smislu vanjskog oglašavanja?

OOH ima svoja pravila, većinom se obraćamo populaciji koja je u pokretu pa se samim time i poruke trebaju prilagoditi. Bitno je da nema puno informacija na samom oglasu, da su font i boje izabrane prema struci te da se vodi briga o pozicioniranju slike i teksta. Ista pravila odnose se i za oglase za dječje proizvode.

Mislim da u toj industriji imamo itekako puno prostora za više i lakše planiranje kampanja jer smo svi svjesni da se na djeci ne štedi i da je prema novijim istraživanjima i muškarac kupac dječjih pelena i ostalih proizvoda, što unazad nekoliko godina nije bilo.

Imaju li lokacije direktnu vezu s krajnjim primateljem kampanje i koje su specifičnosti u tome? Npr. ako je target mlađa populacija – kako se biraju lokacije?

Onaj tko pomno planira kampanju, a nema budžet da zakupi veliki broj površina, itekako pazi da su mu kupljene površine tamo gdje se kreće njegova ciljana populacija. S obzirom na to da se većina kampanja odnosi na sam Zagreb i rukovodeći ljudi su uglavnom pozicionirani u Zagrebu, jako dobro se zna koje lokacije su im interesantne za njihovu kampanju.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads