Zagreb Insider mini Guide

zagreb insider mini guide

Zagreb Insider mini Guide insajderska je perspektiva metropole! A na svakom putu koji je posut trnjem, iza trnja čeka zelena livada.

Razgovarala: Josipa Celinić
Foto: Zagreb Insider

Znaš onaj trenutak kada ti pukne film? Popne ti se na vrh glave okolina kakvu poznaješ, a od administracije, birokracije, države i poslodavca samo ti se okreću oči. Onaj trenutak kada te zaboli glava i ne prestaje. Totalno te prevlada osjećaj da si iznad svega banalnog što te muči, ali svejedno ne znaš kako bi si pomogao i olakšao život.

I onda, kod mame na ručku, pod tušem ili dok čekaš da ti narežu salamu u dućanu, napokon ti sine – idem u slobodnjake! Nešto slično dogodilo se i Luki Jagariću, junaku ove priče.

Proputovao je gotovo cijeli svijet, pisao, isprobao na desetke vrsta vina, diplomirao agroekonomiju i prešao u poduzetnike, freelancere. I sve to jer mu jedna ideja nije prestala čeprkati po mislima – ideja o drugačijoj promociji Zagreba – projekt Zagreb Insider mini Guide. Vodič je uskoro postao opipljiv komad papira, a Luku je prestala boljeti glava jer sad živi i radi ono što voli.

“U životu te nevolja često natjera na neki korak koji si trebao učiniti već odavno. Prekid stalnog radnog odnosa kod poslodavca gdje sam radio osam godina, što je uključivalo i odlazak na burzu, potaknulo je staro razmišljanje o otvaranju vlastitog poslovnog subjekta. A i kad ću probati nešto samostalno ako ne sad na pragu četrdesetih i sad kada sam (bio) na burzi?“.

Pitala sam ga: “Je li put freelancea doista posut trnjem?“, a on je kratko odgovorio: “Na svakom putu koji je posut trnjem, iza trnja čeka zelena livada“. Pa krenimo u Lukinom pozitivnom stilu naprijed.

Junak ove priče – Luka, pozitivan je lik od kojeg nikoga ne boli glava. S njim samo nasmijano kroz Grad, otvorenih usta od oduševljenja nad novootkrivenim tajnama o našem kozmopolitskom gradu.

Što je Zagreb Insider mini Guide, kako i kada se rodila ideja za radom na turističkom projektu kao slobodnjak?

Zagreb Insider mini Guide je mali besplatni tiskani turistički vodič s preporukama restorana, barova&klubova, shopping destinacija, muzeja, tekućih događanja i još pokojom korisnom informacijom. Namijenjen je sve većem broju turista koji dolaze u naš grad i preko vodiča dobivaju informaciju o objektima u koje će otići nakon klasične sightseeing ture po gradu.

Uz tiskani vodič na engleskom, projekt Zagreb Insider uključuje Facebook stranicu i blog na hrvatskom gdje objavljujem zanimljivosti o Zagrebu u raznim formatima. Ideja cijele priče se zavrtjela usporedo s izborom da krenem kao slobodnjak u cijeli projekt.

Putovao si po cijelom svijetu, po čemu je tvoj mini Guide drugačiji od drugih vodiča Zagreba ili neke druge metropole?

Upravo su putovanja i korištenje sličnih vodiča potaknuli ideju za nečim takvim u Zagrebu. Vodič je namjerno mali formatom i brojem subjekata u pojedinoj kategoriji. Po podacima Turističke zajednice turisti su prosječno u Zagrebu svega par dana. Za tih dan, dva, tri trebaju dobiti kratku i brzu informaciju o točno određenom tipu objekta koji ih zanima. Ekskluzivnost i lak dolazak do informacije čine vodič drugačijim od drugih.

Koliko je teško samostalno obavljati sve od ideje do realizacije, distribuciju i promociju? Koliko je teško konkurirati drugim izdavačima i vodičima?

Ideja je čak najlakši dio priče. Realizacija je već puno teža. Prodaja najteža. Kad si freelancer – početnik, većinu stvari pokušavaš obaviti samostalno. Tako je i s distribucijom. Sam pješice nosim vodiče na oko 115 adresa na kojima se vodič nalazi. Isto je i s promocijom, uredništvom tiskanog izdanja, pisanjem bloga i objava, fotografiranjem te svim drugim poslovima, osim dizajna i prijeloma kojeg radi grafički dizajner.

Konkurencija nije velika, ima mjesta za sve. Blog i FB stranica su vid promocije i nešto u čemu guštam. Volim pisati o Zagrebu i to posebno o stvarima za koje smatram da nisu prožvakane, da su insajderske.

Jednostavno je kako Luka i kaže, kao freelancer moraš živjeti svoj projekt – ništa nije teško dok je u egidi strast i ljubav posla, dok radiš iz zanosa projekta iza kojeg prvi put stojiš s poslovnim subjektom.

“Svaki moj privatan odlazak u novi restoran, kafić ili klub potencijalna je potraga za novim objektom za vodič. Naravno da neće baš svatko koga bih volio imati u vodiču, pristati na moju ponudu. Ali isto tako i ja, pomalo bahato, neću bilo koga reklamirati. Uvijek moraš čvrsto stajati iza onog što preporučuješ. Ideje za blog i objave na Facebooku padaju i pri šetnji gradom. To je ta pozitivna strast, stalna uživljenost u projekt“.

Vodič se može pronaći u Turističkim informativnim centrima u Zagrebu, 40-ak apartmana, 22 hotela, 22 hostela, vidikovcu Zagreb 360° i objektima koji su u vodiču.

zagreb-insider-mini-guide

Kako si se nosio sa strahom od konkurencije i možda nepovjerenjem u tebe kao freelancera?

Uvijek postoji strah od neuspjeha. To je sasvim normalno. Radio sam godinama kao urednik, vodio malu izdavačku kuću, autor sam više od 100 članaka slične tematike, godinama pratim klupsku i restoransku scenu, posjećujem događanja u gradu… To mi je dalo snagu i vjeru u uspjeh. Malo pozitivne samouvjerenosti uz puno straha, nije na odmet! Ovo je tek početak, zasad sam zadovoljan i držim fige da tako bude i dalje.

Što te najviše razočaralo, a što oduševilo prilikom podizanja svog posla na noge?

Kako sam u vrijeme pokretanja posla bio na burzi, aplicirao sam i dobio potporu za samozapošljavanje. To mi je veliki vjetar u leđa za ovu prvu godinu. I cijeli taj kontakt s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i sve radnje vezane uz otvaranje paušalnog obrta, sva ta papirologija prošla je suprotno negativnim komentarima mnogih.

Brzo i profesionalno, bez ikakvih problema. To me oduševilo. Neko veliko razočaranje zasad nisam doživio. Neka tako i ostane.

Jesensko izdanje je već razgrabljeno, a novo, posljednje izdanje za ovu godinu ide u prosincu. Uz informacije u kojem restoranu petkom imate sjajnu živu svirku, gdje je najbolji grill u gradu, a gdje imate gluten free slastice, u vodiču možete pronaći i obaveznu destinaciju za ljubitelja piva, suvenirnicu s hrvatskim handmade suvenirima te hrvatski fashion i jewellery brend. Kao i tekuće even te u gradu.

Junak ove priče – Luka, pozitivan je lik od kojeg nikoga ne boli glava. S njim samo nasmijano kroz Grad, otvorenih usta od oduševljenja nad novootkrivenim tajnama o našem kozmopolitskom gradu.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads