Waldorfska škola, waldorfska pedagogija – poseban brend!

Ivana Vukelić Bonifačić, poslovna ravnateljica Waldorfske škole u Zagrebu odgovorila nam je na nekoliko važnih pitanja o waldorfskom načinu odgoja i obrazovanja koji u Hrvatskoj živi već 20 godina, iako sama pedagogija postoji čitavo stoljeće.

Razgovarala: lea Brezar
Foto: Waldorfska škola u Zagrebu

Koje su prednosti waldorfskog sustava obrazovanja?

Odgoj i obrazovanje, a ne samo obrazovanje – što je moguće zbog drugačijeg kurikuluma koji uključuje i redovne predmete poput euritmije, ručnog rada, rada u drvu, zbora i orkestra, religijske nastave, kao i zbog drugačije metode poučavanja. Obrazovanje za život, a ne za ocjene.

To znači da nam je cilj djecu naučiti nečemu što će ostati pohranjeno u njihovim bićima.

To je pak moguće jer se naša metoda bazira na poučavanju putem svih osjetila – kroz emociju, tijelo i glavu, a ne samo „kroz glavu“ kako je to uobičajeno u državnom sustavu.

Naši su susjedi Slovenci angažirali poznatog sveučilišnog profesora Davida Brierleya da radi na sustavu promjene obrazovanja, a on dolazi iz waldorfskog svijeta. Smatrate li da hrvatski sustav obrazovanja mora imati mentore?

Da, smatram da je sve već odavno izmišljeno i otkriveno pa stoga to ne treba ponovno činiti već se treba poslužiti dobrim primjerima i iskustvima. Slovenci to sjajno čine već godinama objedinjujući razne metode poučavanja, omogućavajući učiteljima u sustavu izbor metoda i sadržaja u određenoj mjeri.

Nije stoga neobično da su savjetnici u njihovom Ministarstvu prosvjete zapravo stručnjaci iz alternativnih pedagogija koje sve više ulaze u državne sustave u mnogim zemljama. Iz jednostavnog razloga – daju puno veće rezultate kod djece. To je sve moguće i zato što država u potpunosti financira škole koje rade po alternativnim pedagogijama kao i sve privatne škole.

Time je omogućena zdrava konkurencija u školstvu i samim time državne škole žele i moraju biti sve bolje. A da bi to mogle, moraju uvoditi promjene. I to su onda promjene koje dolaze od onih koji zapravo rade s djecom, od učitelja izravno s terena, koji su u doticaju s različitim metodama i pedagogijama kroz razne seminare i usavršavanja.

Slovenija u potpunosti financira škole koje rade po alternativnim pedagogijama kao i sve privatne škole. Time je omogućena zdrava konkurencija u školstvu i samim time državne škole žele i moraju biti sve bolje.

Je li waldorfska pedagogija prepoznatljiv brend u Hrvatskoj?

Ne bih rekla da je prepoznatljiv brend u cijeloj Hrvatskoj, ali u onim gradovima gdje postoji više waldorfskih inicijativa i institucija, zasigurno je sve prepoznatljiviji, dakle najviše u Zagrebu pa odmah nakon toga u Rijeci.

Koliko Waldorfska škola u Zagrebu ulaže u vlastitu promociju i kojim se načinima promocije koristite?

Imamo razne aktivnosti i događanja otvorene za javnost kada imamo priliku predstaviti našu Školu u njezinim različitim segmentima – kroz Festival bajki primjerice promoviramo pričanje priča koje je dio našeg nastavnog procesa, pogotovo u nižim razredima, zatim proslava Miholja, Božićni sajam, Dan otvorenih vrata – kada je moguće iskusiti i neke radionice tipične za našu školu – rad u drvu, slikanje mokro na mokro, razne starinske igre ili putem sličica iz nastave što uključuje i nastupe našeg zbora i orkestra.

Također svake godine u veljači organiziramo predavanja za javnost kada obilježavamo Dan waldorfske pedagogije, obično u školi, u gradskim knjižnicama ili nekim drugim gradskim prostorima (Zg forum u Gajevoj npr.).

Ove godine obilježavamo 100 godina postojanja waldorfske pedagogije jer je prije 100 godina osnovana prva waldorfska osnovna škola u Stuttgartu i 25 godina od osnutka naše Škole u Zagrebu.

Za promociju svih naših događanja koristimo Facebook, Instagram i web-stranice. Printamo i plakate koje distribuiramo po gradu na razne lokacije. U školi za naše roditelje objavljujemo bilten „Zeleno pismo“ koji im svakoga tjedna šaljemo u elektronske sandučiće. Vjerujem da oni proslijede koje pismo i na adrese svojih poznatih…

U protekle 4 godine pokrenuli smo i Malu školu za naše predškolce koja započinje u veljači i održava se dva puta tjedno po 90 min u poslijepodnevnim satima. Kroz taj program formiramo prvi razred i to je odlična prilika da svi zainteresirani (i djeca i njihovi roditelji) „okuse“ što je to waldorfska škola.

Već petu godinu za redom organiziramo u suradnji s našim osnivačem, Udrugom WUZ, ljetne kampove za djecu koji su također vid promocije naše škole jer oni koji ih pohađaju provode opet aktivnosti specifične za našu Školu – vrtlarstvo, rad u drvu, šivanje, vezenje, dramske radionice, igre i sl.

Naše iskustvo pokazuje da je najbolji oblik promocije putem događanja na kojima zainteresirani mogu iskusiti nešto od naših posebnosti.

Više o obrazovanju, Waldorfskoj školi u Zagrebu, kao i waldorfskoj pedagogiji pročitajte ovdje.

Tags:

  • Show Comments (2)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads