VukovART – luka umjetnosti

U srpnju 2016. godine jedini je hrvatski 3D Sreet Artist napravio anamorfnu turističku atrakciju na mostu u središtu Vukovara – VukovART – luka umjetnosti.

Pripremila: Lea Brezar
Foto: Vukovart

Filip Mrvelj, inače iz Slavonskog Broda, čija djela se nalaze po cijelom svijetu, oslikao je pješački most koji prelazi preko rijeke Vuke. Slika, koja se proteže na oko 100 kvadratnih metara, prikazuje srušeni drveni most. Riječ je o slici koja dobiva 3D efekt kada se promatra iz jedne točke uz upotrebu leće (kamere ili fotoaparata).

Vukovart-luka-umjetnosti

Novi koncept

Samu sliku je financirao grad Vukovar, a slika je stvarana nekoliko dana. Vukovarci su bili oduševljeni novom ponudom u gradu, a slike su se mogle naći na društvenim mrežama dugo iza toga.

Nakon toga se rodila ideja o održavanju 3D Street Art festivala s najpoznatijim svjetskim anamorfnim umjetnicima nazvana Vukovart predstavlja novi koncept u kulturi Vukovara. Promovira Vukovar kao mjesto koje prihvaća sve umjetnike, odnosno stvaratelje novih vrijednosti.

Vukovart-luka-umjetnosti

Također, ovim konceptom se mijenja vizualni identitet grada i čini ga ljepšim mjestom za život, ali i na način da oslikana područja predstavljaju i atrakciju za sve brojinije turiste koji dolaze. Vukovar, luka na Dunavu, postaje luka umjetnosti.

Imena 3D Street Art scene

Prvi Festival počinje početkom mjeseca svibnja, a uz Grad Vukovar, organizira ga i jedan od vodećih brandova u području uličnog slikanja – Planet Street Painting XL (Peter Westerink) iz Nizozemske. Ove godine u Vukovaru stvaraju jedna od najvećih imena 3D Street Art scene u svijetu kao što su: Alex Maksiov, Cuboliquido, Eduardo Relero, Juandres Vera, Nikolaj Arndt i naš Filip Mrvelj.

Svi će biti predstavljeni i na web stranici i društvenim mrežama.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads