TIE ME – Što se krije iza oznake „handmade“?

TIE ME - Što se krije iza oznake „handmade“?

Uz poseban način pakiranja proizvoda s ručno ispisanim i unikatnim karticama za svakog kupca, svaka TIE ME mašnica više je od običnog proizvoda.

Pripremila: Stella Ćaleta
Foto: TIE ME

Kravata je po prvi put u 17. stoljeću zavladala francuskim dvorom, do tad naviklim na krute i nepraktične čipkaste ovratnike. Viđena prvi put kao dio uniforme hrvatskih vojnika, osvojila je tadašnje plemstvo te ubrzo postala simbolom kulture i elegancije koji su buržuji diljem Europe hrlili oponašati. Kravata i sve njezine kasnije izvedenice, nošene na krilima onih najbogatijih (a time i najutjecajnijih), poharale su svijet mode i zauvijek promijenile način na koji iskazujemo eleganciju i obilježavamo posebne trenutke.

A la Croate – na hrvatski način

Iako nam je priča o njezinom nastanku poznata, čini se da kravatu ne prepoznajemo kao nacionalni brend od svjetske važnosti, a u svijetu ju još manje prepoznaju kao izvorno hrvatski proizvod. „Stranci često budu iznenađeni kada im ispričamo tu povijesnu priču. Većina ih vjeruje kako su ti proizvodi osmišljeni od Francuza ili Talijana“, komentira Vanesa Tipura, vlasnica brenda TIE ME.

TIE ME - Što se krije iza oznake „handmade“?

TIE ME su ručno šivane leptir mašne i kravate, napravljene od posebnih materijala s jedinstvenim uzorcima. Prodaju ih, između ostalog, i dizajnerski dućani i suvenirnice na obali gdje uz njih kupac dobije i promotivni materijal koji ih upoznaje s povijesnom pričom i promovira kravatu kao hrvatski brend.

„Dućane imamo u skoro svakom većem gradu na moru i reakcije na proizvod su izvrsne. Turisti ih kupuju kao suvenir, a opet i kao kvalitetan modni dodatak koji je vrlo nosiv“, dodaje Vanesa.

Između činjenice da je pokorila svijet mode i priče o njezinom nastanku, iznenađuje, što je Vanesa  još za vrijeme fakulteta primijetila, da na tržištu ne postoji brend koji se bavi kravatama i leptir mašnama, a posebno ne onima sa zanimljivim uzorcima. Zajedno s još dvjema prijateljicama odlučila je to promijeniti.

TIE ME - Što se krije iza oznake „handmade“?
TIE ME - Što se krije iza oznake „handmade“?
Studentica i poduzetnica

U samim počecima, otkriva nam Vanesa, njihova se priča nije puno razlikovala od onih romantičnih o pretvaranju svog projekta iz strasti u vlastiti biznis iz garaže roditeljske kuće. „Svaka je svoj dio posla radila od doma. To je bio period u kojem su mašina, tkanine, konci i svi dodatni materijali bili rasprostranjeni po cijelom stanu, a puno se radilo i noću“, prisjeća se Vanesa.

TIE ME - Što se krije iza oznake „handmade“?

Kasnije su otvorile svoj obrt i iznajmile radionicu koja je imala fiksno radno vrijeme te je sve postalo puno profesionalnije. „Ohrabrile smo se nakon što smo saznale za poticajna sredstva za samozaposlenje. To nam je omogućilo malo lakši start te osiguralo neophodni početni kapital“, otkriva nam.

TIE ME - Što se krije iza oznake „handmade“?

Činjenica da su posao pokrenule još za vrijeme studija može se činiti neobičnom, no zapravo je užasno praktična, saznajemo od Vanese. Umjesto da naučenu teoriju primjenjuju na izmišljenim poduzećima, kao što fakulteti često traže od svojih studenata, njih tri su sve to jednostavno proučavale kroz vlastiti proizvod. A kako se u to vrijeme važnost društvenih mreža tek počela otkrivati, Vanesa i njezine suradnice odlučile su iskoristiti sav potencijal tog novog resursa.

Nova generacija poduzetnika

Iako je njihov brend danas poznata destinacija za odabir leptir mašni, u početku je aktivnost na društvenim mrežama, govori nam Vanesa, bila sve. „Neprestano smo dijelile novi sadržaj i fotografije kako bismo kupcima na što bolji način prezentirale proizvod te stekle njihovo povjerenje i interes“, ističe Vanesa.

TIE ME - Što se krije iza oznake „handmade“?
TIE ME - Što se krije iza oznake „handmade“?

Iako im društvene mreže danas više nisu imperativ kupnje, neaktivnost se vrlo brzo osjeti u količini naručenih proizvoda, saznajemo. Iako društvene mreže omogućavaju malim poduzetnicima da dođu do publike lakše no ikada, više nije dovoljno objavljivati sadržaj na svom profilu.

„Izvrsna nam se pokazala i suradnja s influencerima, reportaže i intervjui u kojima predstavljamo svoj rad te suradnja s dizajnerskim dućanima u kojima je moguće kupiti proizvode“, otkriva Vanesa.

Sloboda i kreativnost

Na pitanje je li se oduvijek zamišljala kao poduzetnica, Vanesa nam odgovara – upravo suprotno. „To mi nije bilo nešto blisko. Oko mene nije bilo poduzetnika i ta mi opcija nikada nije bila nešto o čemu sam razmišljala. Od sebe sam očekivala pronaći posao u struci“, otvoreno govori Vanesa. Ipak, shvatila je da joj poduzetništvo odgovara, a posebno činjenica da kao poduzetnica samostalno donosi odluke za koje misli da su najbolje, te bira dinamiku i okruženje koje joj najviše odgovara.

TIE ME - Što se krije iza oznake „handmade“?

Poduzetnička sloboda posebno je korisna kada vaš radni proces uključuje i donošenje niza kreativnih odluka, kao u Vanesinom slučaju. „Kod naših proizvoda proces izrade mašni započinje odabirom prave tkanine. Sama odlazim u dućane u potrazi za novim tkaninama i trudim se svaku sezonu ponuditi nešto drugačije uz ograničen broj mašni od svakog uzorka“, govori Vanesa.

Handmade with love

U trgovinama tkaninom pronalazi inspiraciju za svoje unikatne mašne, koje su sve izrađene ručno i jedinstvene, iako se drže određenih standarda proizvodnje. Kako bi došla do drugačijih tkanina, često mora potegnuti do susjednih zemalja, a najbolje uzorke pronalazi na webshopovima u inozemstvu, što je samo jedna poteškoća na koju nailaze oni koji rade u modnoj industriji u Hrvatskoj.

Druga je, doznajemo, pronaći kadar stručan za izradu takvih modnih dodataka.

TIE ME - Što se krije iza oznake „handmade“?

Uz poseban način pakiranja proizvoda s ručno ispisanim i unikatnim karticama za svakog kupca, svaka TIE ME mašnica više je od običnog proizvoda. Uz nju ćete dobiti i unikatnost u obliku pažnje za detalje i uloženog vremena koja se možda na prvu ne vidi, ali koju je strojna proizvodnja fokusirana na velike količine odavno izgubila.

Klasično ili šareno?

Do danas su se isprofilirali modeli mašni koje kupci najviše nose, a to su upravo one klasične. „Iako smo u startu smatrali kako smo dobro uočili segment potrošača kojemu postojeća ponuda ne zadovoljava potražnju, a to su otkačenije mašne šarenih boja i neobičnih uzoraka, danas ipak mogu reći kako klasika još uvijek i kod nas bolje prolazi. Kupci najčešće posežu za jednobojnim mašnama, a omiljena boja su crna, plava i bordo“, naglašava Vanesa.

Šareni uzorci, posebno točkice, pruge ili karirani uzorak, čest su odabir za svakodnevne kombinacije u kojima ipak želimo izgledati odlično, saznajemo od Vanese. Ovi kreativni i jedinstveni modni komadi u svaku kombinaciju unose dašak kreativnosti i elegancije – baš kao i oni prvi modeli koji su osvojili francuski dvor nekoliko stoljeća prije.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads