Sve o EU fondovima

PJR konzalting

Razgovarala: Manuela Tunjić
Fotografije: PJR konzalting

PJR konzalting je specijalizirana tvrtka za sva pitanja o EU fondovima. 600 klijenata od 2009. do danas i mnogobrojni realizirani projekti te vlastiti proizvodi. Razgovarali smo s Anom Fresl, osnivačicom i direktoricom jedne od triju najpoznatijih hrvatskih tvrtki za EU fondove.

Projekt jednako razvoj d.o.o. je tvrtka specijalizirana za edukacije, savjetovanje, pripremu i provedbu projekata koji se financiraju iz EU fondova. Naš tim se sastoji od više od 20 stručnjaka za EU fondove, različitih profila koji se međusobno upotpunjuju. Od 2009. do danas radili smo s više od 600 klijenata u nekom od segmenata EU fondova, bilo da se radi o izradi kompletnih projektnih prijava pomoći u upravljanju projektom, pomoći u javnoj nabavi, educiranju i slično. Jedna smo od rijetkih konzultantskih kuća koja se uz izradu projektnih prijava bavi i provedbom projekata te izradom dokumentacije za postupke javne nabave. Kroz iskustvo smo primijetili da postoji potreba za dijeljenjem informacija i najboljih praksi iz područja javne nabave, zbog čega smo prošle godine pokrenuli portal www.javna-nabava.info.

Kako koristiti EU fondove kod ulaganja u vlastiti brend? Prema Vašem iskustvu, koliko se brendovi odlučuju na povlačenje sredstava iz EU fondova?
Naši klijenti dolaze iz civilnog, javnog i privatnog sektora bez obzira na vrstu djelatnosti. Postoji niz različitih fondova EU pa tako svakavrsta organizacije može pronaći svoju nišu i priliku za korištenje bespovratnih sredstava. Bespovratna sredstva EU fondova dodjeljuju se putem natječaja te svaki natječaj propisuje tko i pod kojim uvjetima može ostvariti potporu. Osim provjere zadovoljavaju li se svi uvjeti prihvatljivosti prijavitelja, projekta i troškova, posebnu je pažnju potrebno posvetiti cilju natječaja, što se može financirati natječajem te koji su dozvoljeni troškovi.

Sve više poduzetnika odlučuje se na povlačenje sredstava iz EU fondova zbog višestruke koristi – dobivanje sredstava za realizaciju,svoje ideje te mogućnost informiranja i komunikaciju koja je usmjerena na različite ciljne skupine koje uključuju: krajnje korisnike projekta, opću i stručnu javnost te medije.

Za što se najčešće koriste sredstva iz EU fondova?
Bespovratnim sredstvima moguće je nabaviti opremu i strojeve, izgraditi proizvodne pogone, osigurati plaće zaposlenicima, ali i ostvariti potpore za energetsku učinkovitost, modernizaciju i uvođenje informacijsko-komunikacijske tehnologije, internacionalizaciju poslovanja te osigurati sredstva za razne marketinške aktivnosti kojima se ostvaruje vidljivost projekta. Sve više poduzetnika odlučuje se na povlačenje sredstava iz EU fondova zbog višestruke koristi – dobivanje sredstava za realizaciju svoje ideje te mogućnost informiranja i komunikaciju koja je usmjerena na različite ciljne skupine koje uključuju: krajnje korisnike projekta, opću i stručnu javnost te medije.

Koji je najinovativniji projekt za koji ste pisali EU projekt?
Svaki projekt je poseban i inovativan na svoj način, no svakako su tu najveći izazov projekti koji se bave istraživanjem u svrhu razvoja novih proizvoda i usluga. Prošle godine je po prvi put otvoren jedan takav natječaj iz strukturnih fondova, a otvoren je i u 2017. g. za sve veličine poduzetnika u suradnji sa znanstveno-istraživačkim organizacijama i u okviru kojega je dostupno ukupno više od 200 milijuna eura. Osim mnoštva natječaja namijenjenih podupiranju konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika, očekujemo i mnogo natječaja za civilni i javni sektor iz takozvanog Europskog
socijalnog fonda.

Sustav EU fondova zahtjevan je i opsežan, ali iskustva brojnih provedenih projekata i zadovoljnih korisnika pokazuju da se u taj izazov isplati ući.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads