Ručni rad

ispred digitalnih trendova

Iako nam moderna sadašnjica pruža brojne mogućnosti digitalne obrade, arhiviranja i objavljivanja fotografija, ovaj dvojac, privržen ljepoti tiska i prisnosti s ručno izrađenim predmetima, i dalje njeguje fotografiju koju se može dodirnuti, jelovnik koji se može prelistati.

Piše: Adela Juhas
Fotografija: Dhar media

Zrinka Ljevar Marelić i Denis Marelić, bračni par, a ujedno i kreativni dvojac čije marljive ruke svakodnevno izrađuju luksuzne jelovnike i vjenčane albume, svoje su vještine i maštovitost pretvorili u sve prepoznatljivije brendove u Hrvatskoj. Ustrajni u „kvaliteti vlastitog finalnog proizvoda“ i ljubitelji „fotografije kao fotografije“, izdvojili su se na tržištu upravo kvalitetnim proizvodima, jednako kao i pričom koja stoji iza njih.

Zrinka: Često se zezamo da sam se udajom „zalijepila za Denisa“ prije 15 godina, s obzirom na to da je radio s papirom i ljepilom jer mu je majka bila knjigoveža. On je tu svoju ljubav njegovao, usavršavao tokom svog i našeg zajedničkog života, a na taj način je i mene privukao tom stvaralaštvu.

Nakon studija na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, Zrinka je dugo godina radila uj ednoj američkoj kompaniji kao menadžerica koja se usavršavala u prodaji. Njezin suprug, grafičar i knjigoveža Denis, potaknuo je njezin izraziti talent koji se počeo ostvarivati u nevjerojatnoj simbiozi njihova zajedničkoga rada.

Kako je sve počelo…

Upravo spomenuta simbioza započela je poslom s jelovnicima prije 11 godina. Nakon prvog jelovnika uslijedio je poziv drugog klijenta, a potom se posao širio, najvećim dijelom u Zagrebu. Danas su za klijente poznati kao Jelovnici & Vinske karte Denmar. Nakon prvog zahtjeva prijatelja za izradu booka ili albuma u istoj kvaliteti, supružnici su došli do zaključka – mnogi izrađuju nešto slično, a njihov proizvod oblikovat će nešto posebno i drugačije, što se odlikuje kvalitetom i interesantnim finalnim izgledom. Tako je nastao njihov novi brend, Beauty Wedding Albums, uvelike izdvojen od ostalih proizvoda ponajprije zbog albuma s paspartuima.

Kreativno osmišljen i autorski prilagođen vlastitoj izradi, album s paspartuima temeljni je proizvod ovog brenda. No, uz jelovnike i albume, niz njihov uradaka svakodnevno se popunjava novim proizvodima. Tako su nastale i poklon kutije te vizitke koje se opet izrađuju pomno pazeći na svaki najsitniji detalj.

Denis: Vizitke i ostalo nisu strateški proizvodi i ne idu uz filozofiju naše vizije. Toga je svijet pun, i na svakom ih koraku netko radi. No, kad netko stekne povjerenje u nas, izrađujemo im drugačiju, posebnu vizitkartu koja je doslovno isplativa kad je nekom dajete u ruke.

Što rade Zrinka i Denis?

Igra s materijalima na jelovnicima implementirala se na albume i vjenčanih knjiga, no oba su brenda danas izrazito uspješna. Proizvodi koji izlaze iz njihova ateljea nisu samo obične knjižice kvadratna oblika, već je svaki od njih harmonično upotpunjen brojnim tehnikama poput sitotiska, foliotiska, posebnog printa, paspartua, spajanjem nespojivih materijala i kombinacijom brojnih boja koje imaju na raspolaganju.

Zrinka: Kaže se da ne treba sva jaja stavljati u istu košaricu pa smo i mi tako razdvojili stvari. Izvukli smo iz svoje proizvodnje dva glavna proizvoda, odnosno smjera naših brendova i tako nastavili proizvodnju i poslovanje.

Jelovnici

U svome poslovanju prate ugostitelje s jelovnicima, ali ne i samo s tim. Pomažu im na drugačijoj razini, s obzirom na to da su mnogi shvatili koliko im je potreban taj prvi kontakt s gostima, a čine ga upravo jelovnici. Pri osmišljavanju dizajna, Zrinka i Denis usmjeravaju svoje klijente na način da, ukoliko nemaju vlastiti dizajn, posjećuju njihove ugostiteljske prostore, kombiniraju svoj rad s njihovim ambijentom i imidžem koji žele predstaviti svojim gostima. Zatim im nude vlastite prijedloge dizajna i materijala, kompletno zadovoljavajući sve njihove potrebe – od jelovnika i vinskih karti, do etuia za račune, komplet karti ili vizitki. Oni time ne gube vrijeme i novac, i ono najbitnije, ne trebaju se udaljavati sa svog radnog mjesta niti se zamarati stvarima koje nisu direktno vezane uz ugostiteljstvo.

Naučili su tržište da su im ovakvi proizvodi potrebni. Ugostitelji su ih prihvatili i shvatili kao nešto što njihovom poslovanju daje dodatnu vrijednost. Gost na taj način može primiti u ruke djelić identiteta posjećenog mjesta i ostvariti prisniji kontakt od same „kupnje“ usluge. Mnogi su ugostitelji to prepoznali te danas zauzimaju svoje mjesto na listi od preko 100-tinjak klijenata kod Zrinke i Denisa.

Vjenčani albumi

Kod vjenčanih su pak albuma „izvukli“ smisao uspomene u fotografiji. Posebnom danu namijenili su poseban proizvod koji se razlikuje od bilo kakvog ljepšeg albuma iz raznih foto studija ili dućana. Oni ga personaliziraju, daju mu nešto što pripada samo vjenčanom paru ili čak njihovome danu. Na taj način dodaju svome proizvodu nešto intimno: tematsku boju svadbe ili vjenčanice, njima dragi font ili ukras, detalj iz pozivnice… Personalizaciju, davanje duše proizvodu – izdvajaju kao ono što u svojoj proizvodnji stvaraju.

Najveći je problem odrediti cijenu ovakvom kreiranju proizvoda. Oni vrijede koliko je sati uloženo u njihovo stvaranje. Jednom albumu s paspartuima, ovisno o njegovoj veličini, potrebno je oko 40-60 sati rada, od pripreme do izrade i slaganja. Neovisno o cijeni i potrebnim satima izrade, klijenti, sadašnji i budući, spremni su čekati. Znajući da Zrinka i Denis rade potpuno sami, oni naručuju uslugu i strpljivo čekaju svoj red.

Zrinka: Do prije dvije godine ja sam obilazila restorane i zvala ih, a zadnje dvije godine oni zovu nas i čekaju po dva do tri mjeseca da dođu na red. Za to smo radili svih ovih godina, i uspjeli smo.

Počevši sa zagrebačkim ugostiteljima proširili su trend svojih jelovnika i u obalnom području i turističkim mjestima. Proširili su se i izvan Hrvatske te kroz oba brenda posluju s klijentima iz Njemačke, Austrije, Danske i Francuske, a trenutno su u pregovorima s novim klijentom na, ni više ni manje, američkom tržištu.

Zadovoljstvo klijenata?

Radeći zajedno preko 13 godina, u poslu s klijentima ugostiteljima nisu imali niti jedno negativno iskustvo ili propali proizvod. Ime brenda Beauty Wedding Albums, doduše, može stvoriti pomutnju, kao primjerice u jednom slučaju, kad su gospođi za 60. rođendan poklonili album s paspartuima. „Ali ja se ne udajem“, prisjetila se Zrinka njezine izjave koja ih je svakako inspirirala za daljnji dizajn        korica, a na kojemu će to biti manje izraženo za posebne slučajeve.

Ljubav prema proizvodnji

Pozitivna iskustva zahvaljuju direktnoj i stalnoj suradnji s klijentima tijekom rada na proizvodu. Stalnim konzultacijama, eventualnom izradom probnog predloška i pomno prateći svaku klijentovu želju, izrađuju konačne korice upravo onako kako je on to zamislio. No, uz svoj rad u dogovoru s klijentom, ističu ljubav prema proizvodnji kao izuzetno važan segment svoga poslovanja. Kad jednom krenu u izradu, odriču se i subote i nedjelje – a i telefona, kako se znaju našaliti. Za razliku od drugih, sličnih proizvođača, Zrinka i Denis jednaku pažnju posvećuju klijentu kojem treba deset jelovnika, i onome kojem treba 400 cjenika. Ono najbitnije je – sve to rade sami, neovisno o broju potrebnih primjeraka, i drže se principa kvalitete kao primarne dobiti za klijenta. U tome vide svoju veliku prednost, a klijenti koji su velikim dijelom već 11 godina s njima, uvijek im se vraćaju.

U „digitalnoj eri“ ostaju vjerni tradicionalnom

Iako nam moderna sadašnjica pruža brojne mogućnosti digitalne obrade, arhiviranja, i objavljivanja fotografija, ovaj dvojac, privržen ljepoti tiska i prisnosti s ručno izrađenim predmetima, i dalje njeguje fotografiju koju se može dodirnuti, jelovnik koji se može prelistati. Ipak, naglašava Denis, nije moguće biti u ovakvom poslu bez digitalne pomoći.Iskusni grafičar istaknuo je upravo sinergiju grafičnog dizajna i ručnog rada kao važnu karakteristiku izrade njihovih proizvoda.

Denis: Knjigoveštvo je nešto što je danas gotovo izumrlo. Takvo što se danas teško probija na tržištu. Međutim, stvari se morajupostaviti na način da se pronalazi mjesto koje nije „popunjeno“. Zato smo mi pronašli korice za jelovnike i vinske karte kao nešto što možemo plasirati u tom obliku, a da nemamo prejaku konkurenciju.

U samome su startu odbili raditi kombinaciju tiska i web dizajna za ugostitelje. To bi, smatraju, bila prevelika širina koja bi „zagubila“ vrijednost koju njeguju i ono po čemu su prepoznatljivi. Proizvod koji prkosi trendovima. Bilo je uspona i padova, kažu, no nisu željeli odustati. Sa svojom su vizijom radije željeli „preživljavati“ neko vrijeme dok ne zauzmu svoje mjesto na tržištu. Njihovi su proizvodi specifični, i početak su poslovanja proveli uvjeravajući potrošače da su im potrebni. Gotovi se primjerci istog proizvoda mogu kupiti bilo gdje i u bilo kojim količinama da se ispuni neka forma. No, za izdvojen, personaliziraniproizvod, potreban je i drugačiji izvor. Nakon što su to definitivno prepoznali, odlučili su vjerovati u ono što rade, nasuprot digitalnim trendovima i količini posla u ručnoj izradi. Također, odlučili su to raditi za krajnjeg kupca, a ne posrednika. I to se u konačnici pokazalo dobrom odlukom.

Potpuna posvećenost poslu

Tek zadnjih nekoliko godina potpuno su posvećeni poslu. Početak je značio pronalaženje klijenata i održavanje stalnog odnosa s njima. Sada klijenti pronalaze njih, a već deset godina traje priča u kojoj nove poslove nastavljaju preporukom bivših referenci. Svatko je potom voljan posjetiti njihov atelje, doći vidjeti što rade i s kakvim materijalom, a daljnja uvjeravanja nisu potrebna. Ovaj zagrebačko dalmatinski par u početku nije naišao na veliko odobravanje zamisli od strane svoje uže okoline. No, jedno su drugome bili stalna podrška i ustrajno su doveli svoju ideju do visoke razine profesionalnosti. On kao tvorac ideje, a ona kao njezina prodavačica, prepoznali su potencijal i klijenta koji će ga primijetiti i cijeniti. Predstavljaju ga i na sajmovima te online putem društvenih mreža, ali najvećim dijelom preporukom bivših klijenata.

Nemaju se namjeru širiti u smislu zaposlenika, niti im se sviđa ideja proizvodnje velikih količina koja nalikuje pukom „štancanju“. Klijenti koji su ih prepoznali spremni su pričekati koliko je potrebno da se proizvod završi, vjerujući u njegovu višegodišnju kvalitetu.

Zrinka: Sve radimo sa strašću. Volimo svojproizvod, ponosni smo na njega. Surađujemo dobro s ljudima, i proizvod koji izađe iz ateljea je savršen. Klijent mora biti zadovoljan, a mi sretni što to možemo raditi. To je kolaž naše priče.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads