Razvoj brenda kao projekt

razvoj-brenda-kao-projekt
Projektni menadžer kreira i razvija brend, kao projekt.

Razgovarala: Lea Brezar

– dr. sc. Zlatko Barilović, viši predavač, IPMA certificirani projektni menadžer (CPM)

Nakon završenog preddiplomskog studija Poslovanja i upravljanja diplomirao je na specijalističkom diplomskom stručnom studiju Projektni menadžment na Veleučilištu Baltazar Zaprešić, nakon čega je završio i poslijediplomski specijalistički studij Marketing posebnih područja na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Na istome fakultetu nedavno je završio i doktorski studij Management te obranio disertaciju pod nazivom „Visoko obrazovanje u funkciji razvoja projektnih kompetencija za tržište rada“. Član je International Project Management Association (IPMA) te je član predsjedništva Hrvatske udruge za upravljanje projektima (HUUP).

Zaposlen je na Veleučilištu Baltazar Zaprešić, gdje predaje kolegije s područja menadžmenta i projektnog menadžmenta, a trenutno je i zamjenik voditelja specijalističkog diplomskog stručnog studija Projektni menadžment.

razvoj-brenda-kao-projektRazvoj brenda projekt je za sebe. Počinje od ideje, da bi se strateški postavio, odredili mu se ciljevi, osmislio plan realizacije u marketinškom i financijskom smislu, te njegova evaluacija uspješnosti. Kolika je danas potreba za Studijem projektnog menadžmenta i upisuju li vam se studenti s radnim stažom?

Današnje organizacije, bilo da dolaze iz profitnog ili neprofitnog sektora, susreću se s raznim izazovima modernog poslovanja. Ukoliko žele biti konkurentne na tržištu, one moraju stalno pronalaziti nova rješenja i izvoditi procese stvaranja. Procese stvaranja možemo podijeliti u dvije glavne skupine, a to su kontinuirani i projektni procesi.

Iako većinu poslova koji se danas odvijaju u svijetu možemo svrstati u kontinuirane procese, jasno je kako su upravo projekti oni koji bi trebali biti temelj za rast i razvoj svake organizacije. Prema podacima Svjetske banke čak jedna četvrtina svjetskog BDP-a dolazi samo iz investicijskih projekata.

Razna istraživanja također pokazuju i da je potreba za osposobljenim (kompetentnim) projektnim menadžerima u svijetu, pa samim time i u RH, sve veća s tendencijom daljnjeg rasta. Ta činjenica prepoznata je i na Veleučilištu Baltazar Zaprešić, koje je 2005. godine u suradnji s Institutom Ruđer Bošković pokrenulo specijalistički diplomski stručni studij Projektni menadžment.

Navedeni studij bio je prvi studij ovakvog tipa otvoren na prostoru Republike Hrvatske. Od tada do danas možemo reći da je ovaj studij definitivno postao i brend, budući da do sada bilježi već preko 1.000 diplomanata.

 

Naravno, kako bismo održali njegovu konkurentnost na tržištu, kontinuirano izvodimo i čitav niz različitih projekata s ciljem njegovog daljnjeg rasta i razvoja.

Posebno nas veseli činjenica da studij osim redovitih studenata upisuje i velik broj izvanrednih studenata (ljudi iz prakse) koji su područje projektnog menadžmenta prepoznali kao neophodno za njihov daljnji poslovni razvoj.

Stručni studij baziran na projektnom menadžmentu na Veleučilištu Baltazar Zaprešić je sveobuhvatan – projektni menadžment nije nužno vezan za određenu poslovnu nišu ili granu?

Tako je, naš studij Projektnog menadžmenta nije vezan isključivo uz određenu djelatnost, budući da se radi o studiju na diplomskoj razini. U projektima su gotovo podjednako bitne kompetencije potrebne za određenu struku (koje se stječu uglavnom kroz studije na preddiplomskim razinama) i projektne kompetencije.

Diplomski studij Projektnog menadžmenta upravo je orijentiran prema stjecanju širokog spektra projektnih kompetencija, kojima naši studenti nadograđuju svoje kompetencije vezane uz određenu struku, a koje su stekli na prethodnoj razini studija (bilo da dolaze sa stručnih ili sveučilišnih studija).

 

Projektni menadžment inače pripada interdisciplinarnom području znanosti, a o njegovoj interdisciplinarnosti dovoljno govori i činjenica da naš studij podjednako upisuju studenti koji dolaze iz vrlo različitih područja, kao što su npr. ekonomija, pravo, građevinarstvo, IT itd.

Stručni studiji pojačavaju kompetentnost pojedinca na tržištu rada. Primjenjivost naučenog znanja postaje prioritet kod realizacije u projektima. Koliko se studenti studija Projektnog menadžmenta imaju prilike vježbati na konkretnim zadacima?

Iznimno je bitno, posebno kod stručnih studija, da oni budu što je moguće više povezani s praksom te bi upravo ta činjenica trebala omogućiti studentima stručnih studija konkurentsku prednost na tržištu rada. Tom činjenicom se svakako vodimo i pri formiranju razvojnih strategija studija Projektnog menadžmenta.

Kolegiji na našem studiju izrazito su praktično orijentirani, što znači da studenti tijekom cijelog studija imaju prilike raditi na konkretnim projektima. Također, kako bismo povećali suradnju sa strukom, pokrenuli smo mnoge suradnje, pri čemu bih svakako izdvojio suradnju s Hrvatskom udrugom za upravljanje projektima – HUUP (članicom International Project Management Association – IPMA), IPMA Young Crew Croatia (ogranak mladih profesionalaca s područja projektnog menadžmenta unutar HUUP do 35. godine starosti), Udrugom multitasking menadžera – poslovni klub i Eurogrant konzaltingom.

Kroz sve ove suradnje studentima omogućujemo da već za vrijeme studija sudjeluju u radu na konkretnim projektima, što je posebno bitno za naše redovite studente.

 

Također bih izdvojio da naši studenti za vrijeme studija, kroz izvrsnu suradnju koju imamo s HUUP, imaju priliku steći i međunarodno priznate certifikate s područja projektnog menadžmenta sukladno IPMA sustavu, a koji su prepoznati u cijelome svijetu.

Osim toga, naš studij je i jedini međunarodno akreditirani studijski program u Hrvatskoj ali i široj regiji sukladno IPMA Registration sustavu, na što smo posebno ponosni. Od ove godine naše Veleučilište je upravo kroz studij Projektnog menadžmenta postalo i ponosni ORACLE Academy Member Institution. Zahvaljujući tome, našim studentima omogućili smo da tijekom studija mogu koristiti najsuvremenije ICT alate koji se koriste u projektnom me- nadžmentu, kao što su: ORCLE Primavera P6 Professional Project Management i ORACLE Primavera Risk Analysis.

Iznimno je bitno, posebno kod stručnih studija, da oni budu što je moguće više povezani s praksom te bi upravo ta činjenica trebala omogućiti studentima stručnih studija konkurentsku prednost na tržištu rada.

Imaju li studenti mentore tijekom studija i jesu li to isključivo profesori ili ste povezani s tvrtkama?

Kao što je prethodno već navedeno, pri formiranju programa studija vodilo se računa o njegovoj povezanosti s praksom. Iz tog razloga na studiju predaju nastavnici s iznimnim praktičnim iskustvom u vođenju mnogih domaćih i međunarodnih projekata. Svakako radimo i na tome da tijekom cijelog studija dovodimo mnoge gostujuće predavače, kako bi studentima prenijeli najaktualnije svjetske trendove s područja projektnog menadžmenta.

Intencija je da na studiju imamo i što više nastavnika koji posjeduju neke od  najpriznatijih svjetskih certifikata s područja projektnog menadžmenta, kao što su npr. certifikati IPMA-e i/ili PMI-a. Osim toga, od prošle akademske godine, kroz suradnju s Udrugom multitasking menadžera – poslovni klub, naši studenti za vrijeme studija imaju priliku dobiti i osobnog mentora koji dolazi iz nekih od vodećih hrvatskih i inozemnih organizacija.

Upravo pripremamo i projekt uvođenja stručne prakse, kroz koji ćemo još dodatno ojačati suradnju između studija i mnogih organizacija, s ciljem širenja palete mogućnosti da naši studenti tijekom studija steknu iskustva u radu na konkretnim projektima te da se upoznaju s nekima od vodećih hrvatskih projektnih menadžera i njihovim projektima.

Kolika je primjenjivost znanja studenata studija Projektnog menadžmenta u praksi?

Vrijednost naših studenata možemo gledati s više aspekata.

  • Jedan od njih je činjenica da naši studenti Projektnog menadžmenta svoja teorijska i praktična znanja konstantno potvrđuju sudjelovanjem u različitim domaćim i međunarodnim studentskim projektima i natjecanjima, gdje redovito ostvaruju vrhunske rezultate.
  • Drugi aspekt je činjenica da se mnogi naši diplomanti danas nalaze na vrhunskim pozicijama vezanim uz područje projektnog menadžmenta te vode mnoge domaće i međunarodne projekte u malim, srednjim i velikim poduzećima.

Treći aspekt koji bih svakako izdvojio su projekti koje su naši studenti pokrenuli tijekom ili po završetku studija, a s ciljem samozapošljavanja. Takvi projekti najčešće budu i razrađeni kroz diplomske radove, koji nakon njihove obrane prerastu u konkretne projekte. Upravo takvi projekti su mi na neki način i najdraži jer dokazuju da su znanja koja studenti steknu za vrijeme studija definitivno praktično primjenjiva.

Biste li se složili s tezom da projektni menadžer sudjeluje u kreiranju i razvoju brenda?

Budući da kreiranje i razvoj svakog brenda možemo gledati u kontekstu ne samo jednog, već čitavog niza različitih projekata, rekao bih da je uloga projektnog menadžmenta u tom procesu od iznimne važnosti. Samim time bih naglasio i da su svakom brend menadžeru znanja s područja projektnog menadžmenta neophodna u uvjetima današnjeg poslovanja.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads