Razvitak turističkog imidža

razvitak-turističkog-imidža
Razvitak turističkog imidža dolazi uz osnovnu ideju i dobru volju.

Piše: Adela Juhas
Foto: Projekt jednako razvoj d.o.o.

Osnovan 2009. godine, Projekt jednako razvoj d.o.o. (PJR) ostvario je niz uspješnih godina poslovanja. PJR je prva hrvatska firma za cjelokupno upravljanje EU projektima. PJR danas nudi usluge savjetovanja pripreme i provedbe projekata.

Turizam, kao jedna od najvažnijih gospodarskih grana u Hrvatskoj otvara širok prostor za brojne mogućnosti i provedbu različitih projekata i usluga. Upravo zato, PJR-u javljaju se klijenti u čijim je organizacijama potrebno savjetovanje o pokretanju novog projekta, uspješnoj provedbi, i u konačnici, promicanju vlastitih vrijednosti kako bi se istaknuli na tržištu.

Razgovarali smo s predstavnicima Info centra PJR-a o savjetovanju o projektima s turističkom perspektivom.

700 projekata

Kroz protekle godine poslovanja, mnogi su im se klijenti obratili s povjerenjem. Među njih čak 700 našli su se projekti čiji su ciljevi okrenuti ka ostvarenju potencijala u turizmu. Za sve projekte, a posebno za one u turizmu, važno je da donose nešto novo i inovativno te da imaju u sebi i dio socijalne, tzv. „soft“ strane, odnosno da pridonose dobrobiti i razvitku zajednici, izravno ili neizravno.

Za turizam je važno biti drugačiji

Za turizam je posebno važno da projekti budu drugačiji, da se radi na novim ponudama za strano i domaće tržište te, naravno, da se nastoji raditi na produljenju turističke sezone. Za sve projekte, pa tako i za one na području turizma, potrebno je predstaviti kako će provedbom doći do razvitka zajednice.

 

razvitak-turističkog-imidža

Jedan od natječaja je i „Podrška razvoju malih i srednjih poduzetnika u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela“. Glavni cilj bio je produljiti turističku sezonu i podići konkurentnost malog i srednjeg poduzetništva u turizmu te razvoj turističke destinacije kroz povećanje kvalitete i dodatne ponude hotela.

Projekti moraju biti usmjereni na rezultate kao što su otvaranje novih radnih mjesta, produljenje turističke sezone te povećanje prihoda.

EU natječaji u turizmu

EU natječaja u prostoru turizma ima mnogo, jedan od većih je bio prethodno spomenuti „Podrška razvoju MSP u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela“. U Operativnom programu Konkurentnost i Kohezija 2014-2020 te Operativnom programu Učinkoviti Ljudski Potencijali 2014-2020 izdvojeni su prioriteti za turizam.

Oni pokrivaju različita područja kao jačanje gospodarstva i konkurentnosti, klimatske promjene, zaštitu okoliša, socijalnu uključenost, obrazovanje i drugo. Projekti se pritom prijavljuju u velikom broju, a budžeti natječaja broje se i u milijunima kuna. Važnost ovoga sektora PJR je prepoznao i potpomagao realizaciji nekih projekata koji doprinose turističkom imidžu zemlje. Neke od njih dotiče i ova priča.

Projekti moraju biti usmjereni na rezultate kao što su otvaranje novih radnih mjesta, produljenje turističke sezone te povećanje prihoda.

Jedna je OPG Yerkovich koji vodi Linden Tree resort&ranch na Velebitu. Radi se o luksuznom i intimnom turističkom posjedu, pri kojemu je „Divlji zapad“ doveden u srce Like te razvijen turizam ni iz čega. PJR je njihov projekt doveo do financiranja i pomaže mu u provedbi istog.

Doprinos turističkom imidžu

Daljnja suradnja razvila se projektom „Informacijsko-komunikacijskom tehnologijom do prepoznatljivosti, rasta i poslovne učinkovitosti OPG-a Yerkovich“, gdje osim uvođenja integriranog informacijsko-komunikacijskog rješenja u poslovnim procesima i nabavke nužnih računala i druge opreme s ciljem povećanja radne učinkovitosti i unapređenja, OPG Yerkovich nastoji doći do daljnjeg rasta prihoda, novog zapošljavanja te NP Sjeverni Vlebit u konačnici povećanog zadovoljstva postojećih i novih gostiju.

PJR sa svojim klijentima doprinosi turizmu u Hrvatskoj i mnogim drugim projektima. Projekt „Info centar industrijske baštine – Holandska kuća“ u gradu Sisku, integrirani je razvojni program temeljen na obnovi kulturne baštine koji integracijom različitih elemenata i aktivnosti osigurava obnovu i unapređenje upravljanja kulturnom baštinom s ciljem doprinosa održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini. Projekt doprinosi zapošljavanju, povećanju broja posjetitelja i produljenju turističke sezone.

razvitak-turističkog-imidža

Također, u provedbi projekata pomagali su i Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, Informativnom centru za posjetitelje u mađarskom gradu Nagyatadu i Križevcima. Centar za posjetitelje Krasno, javna ustanova Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, projekt je koji ima cilj u svome modernome zdanju posjetiteljima prezentirati prirodne i kulturne vrijednosti NP-a Sjeverni Velebit.

Specifični ciljevi ili oni drugi

Također, njime bi se dodatno obogatila turistička ponuda Krasna i grada Senja te privukao veći broj turista. Nadalje, „Turizam bez granica – zajednički razvoj informativnih centara za posjetitelje u Nagyatadu i Križevcima“ koji je završio 2014., također je ušao u kontekst obogaćivanja turističke ponude.

Naime, glavni je cilj projekta obnova postojeće turističke infrastrukture, dok specifični ciljevi uključuju brendiranje i povećanje prepoznatljivosti gradova Križevaca i Nagyatada, stvaranje preduvjeta za zapošljavanje lokalnog stanovništva u turističkim djelatnostima i plasiranje domaćih proizvoda.

Kada se od svih klijenata izdvoje organizacije zainteresirane za područje EU fondova i projekte u turizmu, u PJR-u ističu ono najbitnije – potrebno je imati osnovnu ideju i dobru volju i moguće je doći do razvitka turističkog imidža.

Također, u Križevcima je završena provedba projekta formiranja vinske ceste uz izradu mape i postavljanje turističkih znakova. Njima se označava prekogranična vinska cesta, ali i turističke atrakcije u blizini. Projektom je uređena vinska kuća gdje se mogu dobiti sve informacije o ponudi vinske ceste.

Ideja i volja

Kada se od svih klijenata izdvoje organizacije zainteresirane za područje EU fondova i projekte u turizmu, u PJR-u ističu ono najbitnije – potrebno je imati osnovnu ideju i dobru volju, i moguće je doći do razvitka turističkog imidža.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads