Promjena je super stvar – treba dozvoliti da se ona dogodi

Fotografije: PJR konzalting

PJR KONZALTING

Ines Gruica Devčić, Konzultant za provedbu projekata financiranih iz EU fondova

Ines Gruica Devčić stručnjakinja je za sustav EU pretpristupnih i strukturnih fondova te vrlo često predaje na temu strukturnih fondova, provedbe i javne nabave u EU projektima. Karijeru konzultantice za EU fondove započela je 2004. godine na projektu financiranom iz CARDS programa kao podrška izgradnji kapaciteta jedinica za upravljanje projektima županije, a danas kao direktorica odjela za provedbu projekata u konzultantskoj firmi Projekt jednako razvoj (PJR) upravlja odjelom i portfeljom od pedesetak projekata kojima PJR aktivno pomaže u provedbi te vodi portfelj postupaka javne nabave za sve klijente PJR-a.

Kako ste se uključili u sustav EU fondova i postali konzultantica?

Počela sam kao lokalni konzultant na projektu financiranom iz CARDS programa, još 2004. godine. U tom trenutku nisam imala ni dana iskustva s EU fondovima i konzultantskim poslom, već je moj glavni zadatak bio prevođenje. U to doba je bilo važno biti prevoditelj jer su programi bili na engleskom i sve vezano uz projekt se radilo na engleskom. No međunarodni stručnjaci s kojima sam tad radila prepoznali su moje kapacitete i uskoro sam počela sudjelovati u svim drugim poslovima vezanim uz projekt, radila sam PJR konzalting na studiji izvodljivosti, pripremala izvještaje i vodila opću koordinaciju projektom. Taj angažman me zainteresirao za područje EU fondova i odlučila sam nadopuniti svoje znanje te sam magistrirala na University of Sussex u području suvremenih europskih znanosti. Kako sam dobila stipendiju, imala sam obvezu kasnije raditi za državu i tako sam počela raditi u odjelu za financiranje i ugovaranje pri Ministarstvu financija, koje se kasnije odvojilo u Središnju agenciju za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU). U SAFU sam radila tri i pol godine i postala pomoćnik ravnatelja.

Danas radite u konzultantskoj firmi. Kako je do toga došlo?

Nakon SAFU-a sam htjela vidjeti i drugu, korisničku stranu priče i dobiti cjelovito iskustvo, što mi rad u PJR-u omogućuje jer radimo i s tijelima u sustavu, i s privatnim firmama, s organizacijama civilnog društva itd.

Iako ste zvanjem profesorica engleskog jezika i književnosti, već dugi niz godina radite u sustavu EU fondova kao konzultantica. Kako se zapravo postaje konzultantom, odnosno voditeljem projekta?

Ne postoji formalna priprema za zanimanje konzultanta. Postoje brojni programi obrazovanja koji tu uvelike pomažu, no uči se iz primjera i prakse, a da bi dobio praksu, moraš imati projekt. Početak zahtijeva snalažljivost, brzo učenje i puno truda. Osim stalne stručne edukacije u vođenju projekta, dobar konzultant stalno razvija i svoje komunikacijske, prezentacijske i druge vještine.

Konzultant je tu da olakša provedbu projekta i pomaže klijentu, ali teške odluke mora donijeti sam klijent. Konzultant to ne može umjesto njega.

Što posao voditelja projekta podrazumijeva?

Na jednom projektu voditelj projekta radi sve, od početnog upoznavanja klijenta s time što je uopće EU projekt do izrade izvještaja, pripreme ugovora, dokumentacije za nadmetanje, komunikacije s ugovornim tijelom, do savjetovanja u svim pitanjima oko projekta.

Posao konzultanta podrazumijeva blisku suradnju s klijentima. Na što se sve treba pritom paziti?

Kroz cijelo vrijeme trajanja projekta gradi se odnos s klijentom, a to ponekad podrazumijeva i „tough love“, jer klijente nekad treba štititi i od njih samih. Posao konzultanta je zauzeti stav koji je najbolji za klijenta, iako možda nije popularan. Najteži dio je kada klijenti žele nešto što nije dobro za njih. Postoje konzultanti koji će klijentima reći da sve može proći, ali to je loša praksa. Treba iznijeti moguće opcije i klijenti moraju znati sve informacije kako bi donijeli odluku. Konzultant je tu da olakša provedbu projekta i pomaže klijentu, ali teške odluke mora donijeti sam klijent. Konzultant to ne može umjesto njega. Važno je dobro razumjeti poziciju klijenta i širu sliku te se dobro upoznati s cjelokupnim poslovanjem firme, a ne se usko fokusirati na vođenje pojedinog projekta, jer EU projekt koji se provodi može i te kako imati utjecaj na ukupno poslovanje.

Što je najbolji dio posla? Što biste poručili osobama koje se žele baviti ovim poslom?

Najbolji dio posla je kada je projekt gotov i kada se vidi što je sve napravljeno, ne samo fizički, već i u pogledu međuljudskih odnosa. Projekt izgradnje Centra za posjetitelje Krasno na kojem sam voditelj projekta financira izgradnju nove zgrade, ali efekt koji čitav projekt ima na razvoj i život u tom kraju je ono na što smo najviše ponosni. Kao i u većini poslova, najbolje je kada je projekt gotov i kada su svi sretni učinjenim. Svi u sustavu EU fondova trebaju biti otvorenog uma, jer se pravila stalno mijenjaju. Promjena je super stvar jer se vidi da sustav napreduje i treba dozvoliti da se promjene dogode. Ponekad se i griješi, no treba dozvoliti da se stvari promijene. No, kako se pravila u sustavu stalno mijenjaju, potrebno je svaku informaciju dobro provjeriti. U ovom poslu sam od 2004. g. i jedina konstanta je promjena, što i nije loše, ali treba biti spreman i prihvatiti da se promjene dogode.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads