Proces povjerenja

Tiskare – zadnja crta obrane prije gotovog proizvoda

Piše: Slaviša Brezar
Fotografija: Shutterstock, Dhar media

Sve je važno: tehnologija, kratki rokovi, usluga, cijena… Svi oni u jednom trenutku zadobivaju moje povjerenje koje i opravdavaju. Jer u tom lancu moramo vjerovati da će naši partneri vrednovati naš projekt onako kako ga mi vrednujemo. Da će prihvatiti i završiti taj proces od samog upita do pakiranja.

Svi mislimo da smo sami odgovorni za ono što radimo, ali često tu ima više “vanjskih utjecaja” koji nam mogu odmoći ili pomoći. U našoj struci, u grafičkom dizajnu često je više osoba u lancu koji vodi ka finalnom proizvodu. Prvo klijent koji nešto naruči i brifira pa mi dizajneri te onda tiskara koja sve to mora pretvoriti u fizički oblik. Neću pričati o tome koliko je važan brif. Neću ni o tome kako dizajner mora odraditi svoj dio. Ovaj put osvrnuo bi se na tiskare. Na tiskare koje su zadnja crta obrane prije gotovog proizvoda.

Grafičkim dizajnom se bavim više od 17godina. Od početaka u Jutarnjem listu, preko različitih redakcija magazina, agencija pa sve do svoje tvrtke cijelo vrijeme vođen mišlju da ono što ću napraviti mora izgledati odlično kada ugleda svjetlost dana. Izgleda super kod mene na kompjuteru, ali da li će tako isto izgledati kada taj produkt primim u ruke? Ili kada ga kupac uzme sa police? E, tu dolazi na red famozna – tiskara. Tiskara ima svakakvih, offsetnih, digitalnih, velikog formata, malih naklada, tehnološki naprednih, specijaliziranih, stručnih, kvalitetnih, malo manje kvalitetnih… Izbor često ovisi i o samom poslu koji ćete preko njih obaviti. Ali svaka od njih mora zadovoljiti jedan uvjet, a to su rokovi.

Rokovi

Rokovi su ono što je danas možda i najbitnije kod usluge. Na kvalitetu nekada malo i zažmirimo, ali ako se rok može ispoštovati onda radimo. A rokovi koji nam se postavljaju znaju nekada biti, blago rečeno, zanimljivi. I dobro, to samo dokazuje da smo sposobni zbilja sve odraditi. Al’ dosta o nama, vratimo se tiskarama!

Kako se dizajneri vole pohvaliti novim kompom koji odlično “žvače” sve što pred njega stavi tako se i t iskare vole pohvaliti novim, vrhunskim uređajima koji će napraviti za klijenta sve što zahtijeva. Možda nismo na razini jedne Njemačke što se tiče tiskarskih strojeva, ali stižemo mi to polako. Ono što nas vraća u igru s jednom Njemačkom je stručnost naših strojara ili pripremaša u tiskarama. Više od nekoliko puta mi se desilo da mi posao izvuče neki strojar, a pogotovo čovjek u pripremi koji će malo popraviti štancu, dodati napusta gdje fali i sl. Radeći s više tiskara, za naše potrebe i potrebe naših klijenata, upoznali smo i nekoliko vrsti tiskara.

Tiskara Grafokor

Stavljam je na prvo mjesto jer je jedna od tiskara s kojom imamo najdužu povijest suradnje. I nije čudo, jer imaju jednu od najboljih usluga klijent-kupac koju sam doživio. Znači, nema tu da vam se netko ne javi, ili da ne pošalje ponudu kad su rekli da će poslati. Ne trebate ih podsjećati, misle na vas. Pripremaši su na zavidnoj razini znanja, poslat će vam što god vam treba za vaš projekt, iscrtati štancu koju trebate, popraviti vašu pripremu i paziti da nešto ne ode krivo. Kontrola kvalitete je na visokom nivou, a rokovi se poštuju. Možda vam ne mogu otisnuti 2000 wobblera za danas, ali će odraditi posao kad su rekli da će biti gotov i dostaviti ga na vrijeme.

Tiskara Kerschoffset

Prvak rokova, rekao bi. Trebate nešto jučer? To je ta tiskara. Trebate sve formate koje možete zamisliti? To je ta tiskara. Ako nešto nemaju naći će vanjskog suradnika i sve odraditi za vas. Samo recite! A ako nešto zeznu (jer im je gužva, naravno, svi ih traže) odradit će to odmah iznova i dostaviti u najskorijem roku.

Jam-Pak

Jesam rekao rok? Oni su ga izmislili! 🙂 Ante je tu za sve one rokove koji se čine nemogućima. “Treba mi 5 plakata za danas u podne (a zovem u 10:30)!” “Može nema problema”, samo pitaju gdje treba dostaviti. I naravno, uvijek se javljaju na osobni broj mobitela, i rješavaju probleme. Kvalitetomsu na zavidnoj razini, i stalno ulažu dodatne napore kako bi vam ponudili veći spektar usluga.

Opisao sam samo tri tiskare, ali ima njih još i ne bi ih htio izostaviti jer rade odličan posao pružajući vrhunsku uslugu. Izdvojio bi Web2Print, Balbou, Cerovski, Print Studio… Ma tko će ih sve popisati. Sve je važno: tehnologija, kratki rokovi, usluga, cijena… Ne znam. Znam samo da su svi oni u jednom trenutku zadobili moje povjerenje i opravdali ga, jer u tom lancu moramo vjerovati da će naši partneri vrednovati naš projekt onako kako ga mi vrednujemo. Da će prihvatiti i završiti taj proces od samog upita do pakiranja. Srećom, mi imamo takve partnere.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads