Pogled unatrag

Brendiranje i inovacija

Pripremila: Mateja Solomun
Slike: Dhar media, Shutterstock

Na koji način su u 2016. određene kompanije uspješno provodile svoje poslovanje i podizale uspješnost na svjetskom i lokalnom tržištu? Brendiranjem i inovacijom tog istog.

Prema Financial timesu i njihovom izvještaju o stanju kompanija u 2016. godini stoji da se kompanije bore s lojalnošću mlađih kupaca. Nekada je bilo jednostavnije zadržati potrošača, tj. kupca, ali danas, u brzorastućem društvu to je doista komplicirano. Prema njihovoj tablici – izvještaju, mjesta koja zauzimaju najjače kompanije svijeta odnose se na njihovu zaradu u protekloj godini u odnosu na prethodnu 2015. Neki od njih ne mijenjaju zauzeto mjesto dok drugi pak znatno napreduju prema samome vrhu. Kako? Jedna je riječ, inovacija. Inovacija je prema definiciji primjena nove ili poboljšane ideje, postupka, usluge i slično. Zašto je bitna? Bitna je radi lojalnosti kupaca jer sa svakom novom inovacijom i  poboljšanjem budimo interes kupca za našim proizvodom, a time i našom kompanijom. S obzirom na to da su orijentirani inovaciji i pružanju poboljšanih i različitih usluga i konstantnom napretku, u prošloj godini, prema istraživanju Brendza, ovo su neke odnajzamjećenijih i najuspješnijih kompanija.

Coca-cola

Coca-cola je apsolutni pobjednik u kategoriji bezalkoholnih pića u svijetu, ali i u Hrvatskoj, doduše godinama je već tako. Međutim, Coca-cola nikada ne prestaje s inovacijom i poboljšanjem svog brenda. Iako posebnih inovacija u okusu nema, Coca-cola nam uvijek donese nešto novo. Coca-Cola na svojim pakiranjima otkriva novi svijet emocija koje nas vežu uz to stogodišnje piće. Pakiranje i
rebranding bočica, bočice s imenima i nadimcima, te božićna bočica koja se može darivati
kao poklon samo su dio njihovog „inovativnog“ asortimana. Coca-Cola svoje inovacije u kampanjama usmjerava na emocije te se time iznova povezuje s kupcima i u konačnici utječe na njihovu lojalnost, što rezultira financijskim porastom koji je ostvarila u 2016. godini i ostala na prvom mjestu u svojoj kategoriji.

Toyota

U kategoriji automobilske industrije prema financijskim kriterijima, na vrhu rang-ljestvice nalazi se japanski brend Toyota. Sa svojim inovacijama za budućnost automobilske industrije uvjerljivo zauzima tržište i pomiče kriterije za napredak drugim proizvođačima automobila. Kompanija, poznata po svom
zauzimanju za okoliš i napretku u održivom razvoju, sa svojim inovacijama prednjači pred drugim automobilskim kompanijama. Toyota se zauzima za održivi razvoj i zaštitu okoliša pa tako i u Hrvatskoj automobili koje vozi Eko Taxi su baš marke Toyota.

„Prilikom osnivanja u listopadu 2011. godine, ideja vodilja bila je osnovati poduzeće koje će pružati vrhunsku uslugu autotaksi prijevoza. Naspram ostalih autotaksi kompanija u Hrvatskoj, Eko Taxi se odlučio istaknuti ekološkim pristupom, zbog čega je u svoju flotu uvrstio hibridne automobile Toyota Prius, pa je i u sam naziv tvrtke stavljen prefiks Eko čime je, između ostalog, postignuta diferencijacija od konkurencije. Hibridna vozila Eko Taxija osigurala su, na razini flote, smanjenje CO2 plinova za 35%. Zanimljivo je spomenuti kako je 2011.  godine kada je Eko Taxi započeo poslovanje, u Republici Hrvatskoj bilo registrirano samo 276 osobnih vozila na hibridni pogon. S brojkom od 30 Toyota Prius vozila, Eko Taxi zauzimao je 11% u ukupnoj brojci.“ – Izjavljuje Ivana Šimundić Vulin, voditeljica odnosa s javnošću, Eko Taxi.
Nike

Prema izvješću u posljednjem kvartalu 2016. godine i izvještaju Brandza, Financial timesa, Nike je na prvom mjestu u kategoriji odjeće i obuće. Svake sezone donose nove inovacije u udobnosti sportskih kombinacija za svakodnevni izgled te sportske aktivnosti. Jedan od najinovativnijih i najvećih aduta
Nikea u 2016. godini je Nike hyperadapt tehnologija tenisica. Hyperadapt tehnologija je zaslužna za
udobnost i jednostavnost pokreta pri fizičkoj aktivnosti. Tenisica krojena po mjeri za svako stopalo. Uz to, u svakoj novoj kolekciji skriva se novi način produktivnosti materijala od koje je napravljena odjeća za svakodnevnu uporabu ili sportske aktivnosti, prilagođena zimskim, vanjskim, unutarnjim uvjetima.

Iskonske emocije vežu potrošača i on postaje odan brendu.

McDonald’s

Što se tiče kategorije brze hrane, već godinama prvo mjesto na regionalnom i svjetskom tržištu zauzima McDonald’s. Kako bi ostali na toj poziciji, konstantno uvode nove ponude u svoje jelovnike i predstavljaju nove usluge. McDonald’s je u veljači 2016. proslavio 20 godina uspješnog poslovanja u Hrvatskoj te u protekloj godini ulagao u rebrending restorana. Prilagođavanje današnjem poslovanju i inovacijama u McDonald’su je sveprisutno. Za vrijeme globalnog zastrašivanja ljudi klaunovima prošle godine, McDonald’s je smanjio pojavljivanje klauna Ronalda. „McDonald’s je značajno smanjio pojavljivanje svog klauna Ronalda McDonalda u javnosti. Razlog tome je sve češće pojavljivanje jezivih klaunova’, stoji u priopćenju lanca brze hrane.

Žuja

U Hrvatskoj je godinama najjači brend piva Ožujsko čije kampanje iz godine u godinu ustraju u komunikaciji jedne poruke, a to je poruka pripadnosti te osjećaj ponosa vezan za nacionalni identitet. Te iskonske emocije vežu potrošača i on postaje odan brendu pa je tako popularna ”Žuja” još uvijek na prvom mjestu i u Zagrebu, Špičkovini, Ženodragi, Gornjim Cjepidlakama, Štakorovecu i tako dalje.
“Svako od tih mjesta ima svoju prošlost, svoje korijene i svoje ime. Ta imena pričaju priču o davnim događajima koji su odredilinjihovu prošlost i budućnost, no ponajviše
pričaju priču o njihovim ljudima: o njihovoj duhovitosti, temperamentu, hrabrosti i prkosu, ali prije svega, ponosu”, kažu u Ožujskom. Zaključak se nameće sam po sebi: nova ideja pretvorena u nešto kreativno i inovativno predstavljena kampanjom koja pokreće emociju uvijek je korak ispred konkurencije, pojačava prepoznatljivost brenda i opravdava investiciju uloženog.

Budweiser

Američko pivo koje zauzima prvo mjesto u kategoriji piva u Americi prema financijskom izvještaju Brandza i to s velikom prednošću ispred ostalih piva. Njihov adut u 2016. godini bili su rashlađivači u kojima se drže limenke piva, a na njima se nalaze logotipi omiljenih klubova američkog nogometa. Cooleri se mogu naći na njihovoj izvornoj stranici, a oni su prvi napravili ovakav korak i time ujedinili navijače i njihovo omiljeno piće s omiljenim sportom.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads