Plemenita struka – OGLAŠAVANJE

INTERVJU - Andrea Štimac
plemenita-struka-oglašavanje

Caps lockom ili VELIKIM slovima na papiru, kao da vičem sama sebi, zapisujem najvažnije podsjetnike: ”NEMOJ ZABORAVITI!”, oglašavanje, imena stručnjaka raznih područja komunikacijskog svijeta s tržišta srodnih mi zvanja, iz nebrojeno razloga. Jedno od tih imena je Andrea Štimac. ”ANDREA ŠTIMAC, želim Vas upoznati!”:-)

Razgovarala: Josipa Celinić
Foto: Dani komunikacija

Stručnjak, ako je tržište komunikacija tema, i još nekoliko drugih. Savjetnica za dionike u oglašivačkoj industriji na regionalnoj i međunarodnoj razini, nedavno je osnovala savjetodavnu platformu koja pomaže organizacijama da ubrzaju svoju inovativnost i održe kreativnost unutar organizacije.

Nakon školovanja i profesionalnog razvoja na domaćim i svjetskim destinacijama, danas je mentorica studentima na Ekonomskom fakultetu te članica Uprave Hrvatskog udruženja društava za tržišno komuniciranje (HURA). Oglašavanje je nazvala plemenitom strukom, a Dane komunikacija istaknula kao favorit među komunikacijama i festivalima.

Dama za čije iskustvo i reference nemamo dovoljno prostora u magazinu, komentirala je nekoliko light pitanja iz oglašivačke industrije. Ukazala je na potrebne promjene, probleme kojima se treba pozabaviti, ali i na najdraže dijelove posla koji voli.

Što smatrate ispravnom i uspješnom marketinškom komunikacijom danas u užurbanom svijetu kojim caruje tehnologija? Koliko se način poslovanja agencija promijenio posljednjih nekoliko godina?

”Danas je neizbježna, a da ne govorimo o ubrzanim promjenama u marketinškoj komunikaciji, svijetu brendova i tržištu oglašavanja, potreba poznavanja novih tehnologija. Tradicionalni mediji gube svoje udjele u korist novih i digitalnih medija koji se razvijaju u različitim smjerovima i brzinama zahvaljujući suvremenim tehnologijama.

Digitalni svijet i tehnologija otvaraju nove i do sad nezamislive mogućosti komuniciranja s potrošačima, počevši od omni-retail channela, chatova, VR, AI, machine learning, itd., ali i do onih jednostavnijih kao native oglašavanje i društvene mreže. Potrošači danas sami kontroliraju svoja iskustva i kontakte u okviru marketinških komunikacija koje su im namijenjene kao ciljanoj publici.

Ta činjenica brendove i tvrtke u ulozi oglašivača stavlja pred sasvim nove izazove s kojima se ranije nisu susretali. Tehnologija, digitalni svijet, digitalni nomadi i društvene mreže toliko utječu na suvremeni način života i poslovanja da su pokrenule transformaciju, ne samo komunikacijskih, marketinških nego i poslovnih strategija”.

Andrea je naglasila i da se agencije do danas nisu puno promijenile. Kao problem je istaknula količinu posla koja se povećala, znanje i stručnost koji nisu dovoljni, agencijske naknade koje su smanjene, mjerenja i analize koje su složenije, a agencije posluju po starom organizacijskom modelu.

”Tradicionalna organizacija i način poslovanja agencije nisu održivi u današnjem ekonomsko-tehnološkom okruženju, i to bi trebali početi rješavati”.

plemenita-struka-oglašavanje

AKTUALNE SVJETSKE PRAKSE

Dani komunikacija kao najvažniji strukovni događaj u industriji tržišnih komunikacija iz godine u godinu sve je veći i uspješniji. Što smatrate da je primarni razlog tomu?

”Dani komunikacija su moj favorit među konferencijama i festivalima u ovoj regiji pa je ozbiljan izazov izdvojiti samo nekoliko razloga uspjeha. Kao stručnjak i akter u ovoj industriji, beskrajno sam zahvalna kolegama, posebno Damiru

Ciglaru i Slavenu Fischeru, koji su prije sedam godina imali hrabru ideju da stave na jedno mjesto nacionalna natjecanja Effie i IdejaX i iznimnu ambiciju da pokrenu ovaj festival.

Nevjerojatan je entuzijazam i energija kada kolege po struci i konkurenti po poslovanju rade zajedno na organizaciji ovog festivala. Toliko različitih stručnjaka i osobnosti s istim ciljem da svake godine imamo vrhunski festival koji je u toku s temama o kojima se govori i na svjetskim konferencijama, ali i relevantni iz perspektive potreba tržišta na kojima rade i naši stručnjaci. Festival predstavlja aktualne svjetske prakse iz komunikacijske industrije.

Svakako, dovodimo predavače koji govore o najboljim globalnim praksama, ali ujedno posjetiteljima omogućujemo diskutirati s pojedincima čiji način rada dovodimo u pitanje, ali ne možemo zanemariti činjenicu koliko taj rad utječe na smjer razvoja industrije i njezinu percepciju u očima šire javnosti”.

plemenita-struka-oglašavanje

Što i koliko jednoj agenciji može značiti osvojiti neku od nagrada na Danima komunikacija?

”Svaka nagrada struke je veliki uspjeh, ali i odgovornost i novi izazov. Uspjeh jer je to potvrda za dobar posao i rezultat, kvalitetu, relevantnost i stručnost. A izazov jer se ciljevi agencije time podižu na novi nivo. Tako agencija treba iz godine u godinu biti bolja u smislu kreativnosti, efikasnosti, inovacijama i uspješnim poslovima.

Ne zaboravimo da nagrada puno znači i agencijskim ljudima. Interno agencijski sigurno utječe na motiviranost, zadovoljstvo, učenje i otvorenost za nove izazove, ali i trendove. Nagrade ubrzavaju očekivanja od ambicija do rezultata”.

plemenita-struka-oglašavanje

Svaka nagrada struke je veliki uspjeh, ali i odgovornost i novi izazov.

NOVI PRISTUPI ZA AGENCIJE

U komunikacijskoj profesiji sve je veća konkurencija. Možemo li reći da je jedna od važnijih stvari stalno pratiti aktualne trendove? Kako se agencija u današnje vrijeme može istaknuti i zadržati klijenta u što dugoročnijoj suradnji?

Andrea je istaknula da se očekivanja klijenata i zaposlenika mijenjaju, a to zahtijeva nove pristupe u vođenju i poslovanju agencije. Današnja tehnologija otvara vrata novim mogućnostima i pristupima. Kao rezultat toga, agencije mogu donositi odluke temeljene na insightu iz velikih podataka, inicirati inovativne modele suradnje s klijentima, angažirati različite stručnjake izvan područja marketinških komunikacija, i sl.

”Danas je za agencije promjena opsežna i brza. Potrošači i tehnologija mijenjaju se brzinom bez presedana, a to ubrzava promjenu potreba klijenata i internih timova. Štoviše, suočavanje s promjenama više ne znači ‘uhvatiti’ neki novi trend u oglašavanju. Umjesto toga, promjene su praktički konstantne, i višedimenzionalne. To znači da agencije trebaju razmišljati o inovacijama na desecima manjih, brzorastućih fronta – brzo iskorištavajući prilike koje se pojavljuju, a zatim jednako tako brzo krenuti dalje.

Promjene se također dešavaju i na drugom važnom ‘frontu’, a to je klijent. Kao i do sada klijenti traže (1) kreativnost i (2) inovaciju – i to u velikim količinama. Ali danas njihova očekivanja za outputom agencija prelaze kreativno-servisni dio poslovanja. Tako da danas traže i (3) brzinu, budući da se oni prila- gođavaju promjenjivim zahtjevima potrošača i sami ih ne mogu pratiti. Klijenti žele i više pojedinosti o (4) povratu ulaganja u oglašavanje, o troškovima i o tome kako agencija može nastaviti poboljšavati uslugu.

I na kraju žele (5) učinkovitost i (6) transparentnost u njihovom poslovanju sa svojim agencijama. I sad imamo formulu kako se agencija u današnje vrijeme može istaknuti i zadržati klijenta u što dugoročnijoj suradnji: [(1)+(2)+(3)+(4)+(5)]n.”

Što vidite kao najveći problem oglašivačke industrije danas? Što agencije rade krivo, svjesno, nesvjesno ili pod „prisilom“ drugih razloga tržišta potražnje?

”Digitalnom revolucijom i transformacijom oglašavanje je postalo fragmentirano i složenije, a organizacijski modeli, način poslovanja agencija i poslovni modeli suradnje agencija-klijent ostali su gotovo isti kao prije više 10-aka godina. To je razlog gdje je zapelo u uzletu oglašivačke industrije”.

Da bi industrija dobila novi zamah i zauzela veću ulogu u inovacijama, Andrea je kazala da agencije i oglašivači trebaju prihvatiti promjene u smislu da održe kvalitetu outputa bez obzira na brze organizacijske promjene, da upravljaju kreativnošću na svim nivoima interakcije s tržištem, i društveno odgovorno sagledavaju vlastite rezultate.

Jer kako je naglasila: ”Sad je pravo vrijeme za odvažne kreativne umove i one koji ne žele prihvatiti ‘ok, preživjet ćemo’ situaciju. Nesumnjivo je da industrija oglašavanja može bolje ako vidimo industriju kakva može biti a ne kakva je ona sada: da svaki nedogovoren posao neproduktivno opterećuje agenciju; da se agencije mogu uključiti u rani i ravnopravni dijalog u vođenju brenda; da oglašivači budu hrabriji i imaju više ‘vremena’; da agencije mogu naplaćivati svoja rješenja; da se može odabrati ili kombinirati više modela agencijske naknade”.

plemenita-struka-oglašavanje

OD PRIJEDLOGA DO REALIZACIJE

Za vašu tvrtku odit stoji da je to konzultantska agencija koja radi drugačije. Što biste istaknuli kao specifično u vašem poslovanju i što stoji iza imena agencije?

”Konzultantsku tvrtku Odit sam osnovala 2006. godine od kada radim kao savjetnik na raznim projektima u Hrvatskoj i inozemstvu. Do nedavno su to bili samo povremeni projekti uz moj stalni agencijski rad i doktorski studij, a danas se bavim isključivo savjetničkim projektima u Collaborative Expertise.

Sigurna sam da se s tržišnim komunikacijama može napraviti puno više u poslovanju svake kompanije te da se uspješno može primijeniti tako da marketinške komunikacije više pridonose strategiji tvrtki. Već duže vremena surađujem sa stručnjacima različitih znanja i specijalizacija, a krajem prošle godine pokrenula sam Collabo- rative Expertise. To je novi, agilni model konzultantske grupe koja osigurava rješenja u području tržišnih komunikacija i novih strategija poslovanja.

Pomažemo agencijama i tvrtkama da brže dolaze do inovativnih rješenja i održe kreativnost unutar organizacije. Ne strukturiramo poslovanje oko usluga već uz pomoć Collaborative Expertise MethodTM definiramo izvor problema, te nakon toga koristimo agilne metode kojima se brzo krećemo od prijedloga do realizacije, inicirajući pozitivne promjene i stvarajući vrijednost.

Nema sumnje da suradnja stručnjaka različitih znanja i ekspertiza uvelike može pomoći tvrtkama da surađujući s nama na Business strategies, Leading for creativity, New remuneration models, Change management for agencies, Solve the problem of more, dođu do ostvarenja ciljeva i kreiranja željenih poslovnih uspjeha. Collaborative Expertise je baš takva inicijativa izuzetnih stručnjaka raznih ekspertiza iz nekoliko zemalja koja rješava probleme organizacija i donosi održiva i inovativna rješenja”.

”Agencije i oglašivači trebaju prihvatiti promjene u smislu da održe kvalitetu outputa bez obzira na brze organizacijske promjene, da upravljaju kreativnošću na svim nivoima interakcije s tržištem, i društveno odgovorno sagledavaju vlastite rezultate”

Postoje li neke temeljne razlike (ili osnovne sličnosti) u procesima komunikacijske industrije i marketinških pristupa koji se primjenjuju na različitim tržištima regije ili Europe?

”Radim na nekoliko tržišta i mogu reći da su sva tržišta različita, ali ciljane promjene i potrebe su gotovo iste. Razlika je u veličini, brzini promjena i budžetima. U Hrvatskoj sam započela svoj poslovni put i jednostavno vjerujem da ovdje ima sjajnih ljudi i da svako pozitivno i profesionalno djelovanje može ovom tržištu donijeti samo dobro i bolje. Svakim danom vidim da ima sve više pojedinaca i kompanija koji pokazuju i dokazuju da se može uspjeti u maloj i kompliciranoj zemlji”.

Andrea i osobnim doprinosom pomaže hrvatskoj oglašivačkoj industriji, novim generacijama i kolegama. U HURA-i smjernicama za oglašivačku industriju, edukacije, Dane komunikacija, na Ekonomskom fakultetu mentorstvom za menadžment promjena, a u procesu je i osnivanja Škole za agencijske profesije i kreativnost.

plemenita-struka-oglašavanje

DRAGOCJENI KONTAKTI

Što vam je najdraže u komunikacijskom poslu? Možemo li reći da je to profesija bez šprance za uspjeh, jer vrijeme prebrzo prolazi, a konzumeri i klijenti pamte samo posljednji projekt (uspješan ili neuspješan)?

”Sretna sam jer oduvijek radim posao koji volim. Prošla sam sve od agencijske operative, medija planiranja do brendiranja, strategija i integriranih komunikacijskih rješenja. Radila sam u Hrvatskoj i u inozemstvu, kao i strateške multinacionalne projekte. Ovo je sjajna profesija i radim s uvjerenjem da se s tržišnim komunikacijama može napraviti puno više i ne samo iz perspektive agencije nego poveznice između agencije i klijenta što danas radim.

Uvjerena sam da danas ne možeš sakupiti do- voljno iskustva i postati ozbiljan stručnjak ako držiš jednu poziciju bez obzira što ti se događa i da se uvjeravaš da penjanjem po organizacijskoj hijerarhiji možeš biti generator velikih promjena. Danas se uči i napreduje s promjenama timova i projekata, a inicijator promjena nije organizacija nego pojedinac, poduzetnik, i njegov tim koji nikada ne odustaje”.

Dani komunikacija kao must be place za sve stručnjake i pojedince komunikacijskog svijeta, mjesto je koje okuplja ne samo ambiciozne i uspješne već i mlade naraštaje marketingaša koji tek počinju brusiti svoje znanje. Što biste savjetovali mladima, a što smatrate benifitom za sve prisutne?

”Tehnologija i kreativnost teme su šestog izdanja festivala na kojem se okupljaju stručnjaci za komunikaciju s tržištem. Festival Dani komunikacija koji se održao u Rovinju od 12. do 15. travnja 2018. godine donio je primjere svjetskih kampanja koje su ostvarile veliki utjecaj na industriju, ali i na način na koji konzumiramo medije te doživljavamo svijet oko sebe.

Na festivalu se promoviraju dobre prakse, ali i propitkuju kontroverze koje pomiču granice te utječu na percepciju industrije u javnosti. Dani komunikacija su uvijek fantastična prilika da se čuju predavanja koja su aktualna u Cannesu, znanja i trendovi koji su trenutno u fokusu struke, ali i da se započnu razgovori koji industriju oglašavanja pomiču prema boljem znanju, poslovanju i rezultatima”, kazala je Andrea i zaključila da je danas svaki kontakt s kolegama i strukom u stvarnom svijetu, izvan društvenih mreža, više nego dragocjen i potreban.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads