Mali plac – za sretan život

Najcool plac u gradu
I tako to ide…poziv za druženje se pretvori u znatiželju, znatiželja se pretvori u iskreno zanimanje, a zanimanje u naviku…i tako to ide. Svaki tjedan ili barem svaka dva, ide se tako na Mali plac po batat, sjemenje za sadnju, bučino ulje ili samo na druženje uz komad sirove torte. Upravo zato smo, ovu malu ali veliku Udrugu, Udrugu Tavan, uvrstili u najbolji start-up projekt ovog proljeća.

Pripremila: Lana Milčec
Foto: Sanjin Kaštelan

Mali plac na Tavanu su osmislile i pokrenule dvije Jelene – Jelena Iva Nikolić, stilistica hrane i blogerica i Jelena Mikin, poduzetnica. Još krajem 2012. u Zagrebu, želeći stvoriti novu, inspirativnu i samoodrživu platformu za predstavljanje lokalne organske hrane osvanuo je Mali plac koji je puno više od ‘placa’. To je mjesto susreta, druženja, kušanja, upoznavanja, informiranja te razmjene zdrave hrane, ali i iskustava, priča i kreativnih ideja.

Riječ je o platformi za povezivanje velikog i brzorastućeg broja lokalnih proizvođača i onoga, što se često zaboravlja – za povezivanje vas i nas. Mali plac se održava svake subote na Tavanu u Sinkovićevoj 8. S obzirom da je riječ o ‘živoj’ platformi, on se razvija i raste u svom prirodnom tempu pa se povremeno ‘spušta’ iz jednog zagrebačkog tavana u nove i zanimljive gradske prostore…

Tako se dvaput mjesečno – srijedom – održava pod nazivom Mali plac After work, u bivšoj tvornici Katran, u poslovnoj zoni na zagrebačkoj Zavrtnici. Ponekad i u Caffe-u U Dvorištu, u prostorima HDLU-a za vrijeme održavanja Art Jam-a, u staroj bolnici u Vlaškoj za vrijeme održavanja dizajnerske manifestacije Dan D ili na posebnim noćnim izdanjima u ljetnim mjesecima. Osim uživo, Mali plac može se pratiti i putem web stranice mali-plac.org te tako saznati sve o izlagačima i mjestu održavanja.

mali_plac_za_sretan_život

Ovim projektom se željelo povezati proizvođača i kupca, učiniti ga zabavnim i kreativnim događanjem te potaknuti posjetitelje da osobno upoznaju ljude koji proizvode hranu. I, prema mišljenju mnogih, uspjeli su jer je posjetitelja sve više, a odnos kupca i prodavača se temelji na povjerenju i potvrđuje ono što i same osnivačice ističu, da je ideja postala projekt, a projekt će, nadaju se, postati pokret – pokret onih koji vole i misle zdravo.

Hrana s izvora

Ako imate razvijenu samosvijest o sebi, životu na zemlji, brinete za okoliš i sva živa bića oko sebe, ako se pitate što ustvari jedete, kako je nastao proizvod koji kupujete i od kuda je došla hrana koja se nalazi na vašem stolu, onda je Mali plac pravo mjesto za vas.

Na Malom placu možete pronaći mnogobrojne, različite i zanimljive organske namirnice od svježeg voća i povrća, prirodnih sokova, meda, raznih ulja, vodenih probiotika preko klica, proizvoda od industrijske konoplje i aronije, atipičnih vrsta tjestenina, sirove hrane, začina, sjemenja kao i sadnica povrća, chilli umake pa sve do poslastica za kućne ljubimce i prirodne kozmetike.

Za one koji vole i misle zdravo
Izlagača je na Malom placu sve više i zapravo svaki put kada posjetite Mali plac, ugodno se iznenadite novom ponudom proizvoda i proizvođača. Na stolovima vas čeka lokalno proizvedena hrana, a iza stolova mali proizvođači od kojih iz prve ruke možete doznati sve o njihovim proizvodima, procesu uzgoja i proizvodnje.

Ovim projektom se željelo povezati proizvođača i kupca, učiniti ga zabavnim i kreativnim događanjem te potaknuti posjetitelje da osobno upoznaju ljude koji proizvode hranu. I, prema mišljenju mnogih, uspjeli su jer je posjetitelja sve više, a odnos kupca i prodavača se temelji na povjerenju i potvrđuje ono što i same osnivačice ističu, da je ideja postala projekt, a projekt će, nadaju se, postati pokret – pokret onih koji vole i misle zdravo.

mali_plac-za_sretan_život

Sto(a)lna ponuda

Ono što Mali plac čini doista posebnim jest i njihova politika: sve što se može kupiti,
može se i probati. Tako, na stolu Eliksira zdravlja/Tibicosa možete, doslovno, popiti čašu zdravlja – čašu Spirugingera, prirodne probiotičke kulture vodenog kefira, limuna, đumbira
i spiruline. Za one malo ́gladnije ́, veganski sendvič iz Fine klope ili komad sirove torte iz radionice Oraščić Raw, okrijepit će nepce, a komad kruha s Bučinim namazom OPG-a Petrović, okrepljuje dušu. Do sada je na ovaj način, na Malom placu, predstavljeno gotovo 400 malih obiteljskih proizvođača, a lista izlagača iz tjedna u tjedan postaje sve duža, što je nama kupcima i konzumentima drago za vidjeti ili još bolje – okusiti.

S obzirom da na Malom placunema prekupaca i da obiteljski proizvođači sve rade ručno i bez mehanizacije te kao takvi ne mogu konkurirati na tržištu, Mali plac se pokazao kao odlična platforma za male i srednje proizvođače kojima je prioritet lansirati svoj domaći, lokalni proizvod za cijenu istu ili čak nižu od onih u trgovinama zdrave hrane.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads