Ovo je neko drugo vrijeme, a što je tek pred nama?

Ovo je neko drugo vrijeme, a što je tek pred nama?

”Nemojte limitirati djecu samo na ono što ste vi naučili jer djeca su rođena u drugom vremenu.” Rabindranath Tagore

Piše: Josipa Celinić
Foto: Dhar media

Kad pogledam svoje roditelje, jasno uviđam promjene koje je svijet donio mlađim generacijama; zatim pogledam svoje dijete i zamišljam drugačiji svijet u kojem će živjeti, svijet koji ja ne poznajem.

Promjena je postala konstanta, kao i razvoj, poslovni i osobni. Nekadašnji sistem u kojem bismo čitav radni vijek proveli u jednoj ili u najboljem slučaju dvjema tvrtkama, danas je samo sjećanje. No baš kao i stara fotografija, primjećujući neke prednosti takvog načina rada, danas se ne možemo zamisliti u njemu.

Do 40-e nerijetko promijenimo već nekoliko poslodavaca i završimo nekoliko edukacija, razvijamo se kako bismo bili bolje ‘ja’ i pružili najbolje od sebe jer dodatno zalaganje je poželjno i nakon izlaska iz školskih klupa.

”Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet.” Nelson Mandela

Kulturu brendiranja nećete pronaći samo u našem magazinu, brendiranje ćete pronaći svuda oko nas. Jedan od popularnijih pojmova današnjeg poslovnog svijeta pronaći ćete u tvrtkama, pojedincima i u sebi samima.

Brendiramo se od dana našeg rođenja u mlade osobe kakvima vjerujemo da želimo postati, želimo mijenjati svijet i činiti razliku. Upisujemo fakultet, pronalazimo posao i brendiramo se u zaposlenike kakvima želimo biti – na vrhu ili pri dnu lanca postajemo kotačić zbog kojeg cijeli motor radi milozvučnim tonom. Educiramo se kako bismo bili u korak s promjenama, novostima i strukom, brendiramo se u stručnjaka svog zanimanja i i dalje želimo mijenjati svijet.

Okružujemo se ljudima kojima želimo biti blizu, brendiramo svoju okolinu prema svojim uvjerenjima i afinitetima, odgajamo djecu u najbolje osobe kojima želimo da postanu. Nalazimo im najbolje opcije razvoja, školovanja i osobnog rasta. Mijenjamo i pokušavamo mijenjati svijet i okolinu u kojoj želimo da rastu u cjelovita bića, zdrave i zadovoljne pojedince. I kroz njih doista mi mijenjamo svijet.

”Jučer sam bio pametan. Stoga sam želio mijenjati svijet. Danas sam mudar. Stoga mijenjam sebe.” Sri Chinmoy

Cijeli svijet ne možemo promijeniti sami, ali možemo pokušati izmjene unijeti na jedan mali dio. Zahtijevajući i donoseći promjene. Jer promjene koje su nužne ne stvara samo nezadovoljstvo, iako su sve fige za bolje sutra na toj strani, promjene će iziskivati i želja za napretkom, za boljim, za zajednicu.

U obrazovanju se, primjerice, događa rast i, iako pripada privatnom sektoru, veseli činjenica da postoje opcije koje će djecu razvijati na svakoj osnovi koja čini njihovo biće, razvijajući sposobnosti koje imaju i stvarajući od njih uspješan kadar sutrašnjice. Školstvo koje je oblikovalo uniformiranost bez razvoja kreativnosti, bez vještina budućnosti i uvjerenja da si doista sam krojač svoje sreće, nasreću, polako postaje pregaženo novitetima u brendiranju obrazovanja. Brendiraju se neke nove pedagogije školstva, razvoja i napretka mladih snaga našeg društva.

No, iako je tržište mjesto raznolikosti, postavlja se pitanje zašto se većina promjena događa samo u privatnom sektoru. Politika je ta koja će nam pružiti odgovor jer politika je mjesto na kojemu se stvaraju odluke i na kojemu se određuju prioriteti. Odgovori na pitanja tko je i kada te prioritete postavio, možda će nam pojasniti ovo što danas gledamo i doživljavamo. Temeljne vrijednosti uče se u kući i u školi, možda „politiku“ treba na to podsjetiti, a slijedom toga će i brendiranje brojnih naših vrijednosti teći glatko.

“Svatko želi biti netko, nitko ne želi raditi na tome.” Goethe

Nije sve crno – bijelo pa zaključujemo da kvalitetno i pozitivno brendiranje te sposobnost napretka kroz promjene unutar svake struke treba i može postojati…pitanje je samo koliko će truda u to biti uloženo, granica koje si želimo postaviti i otvorenog uma kojeg ćemo si dozvoliti. Vrijeme uvijek donosi promjene, ljudi su oni koji kaskaju pa i fleksibilnost zasebne struke za novitete postaje relativna stvar…

S politikom je isto, ona je postala naša svakodnevica za koju ćemo samo reći da bismo ju najradije rebrendirali i postavili na temelju nekih drugih, pravih vrijednost. No, s druge strane, možda je baš onako kako je Voltaire rekao, možda im se samo zavrtjelo u glavi.

”Na vrlo visoku položaju i na vrlo visokoj planini malo kome se ne zavrti u glavi.” Voltaire

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads