ONLINE BUDUĆNOST – U OBRAZOVANJU

“Znam da ništa ne znam”
ONLINE BUDUĆNOST - U OBRAZOVANJU

Učenje promjena najvažnije je počelo obrazovanja. “Znam da ništa ne znam”, rekao je Sokrat i to bi trebalo biti temeljno načelo obrazovnog sustava.

Piše: Lea Brezar
Foto: Photo by Markus Spiske on Unsplash

U svojoj sam poduzetničkoj karijeri mnogo puta iskusila koliko je važno dobro upravljati odnosima. Dugo sam posvećena upravo toj misiji, naša agencija svaki dan svjedoči o načinu na koji ćemo upravljati poslom i vezama koje u njemu ostvarujemo.

Svaki dan za mene znači rasti na tom putu, a za to je potrebno kontinurano se educirati. Internet revolucija svijetu je donijela velike prednosti i ovaj cijeli broj posvećen je upravo tome. Svjesni smo da, kad se radi o kampanjama, marketinškim planovima ili razvoju tehnologije koja nas je povela na to putovanje, često koristimo mnoge prednosti internet revolucije. No, što se događa s obrazovanjem?

Jesmo li spremni za taj skok ili se ponašamo kao da na tom polju ne planiramo raditi, još dugo? Možda zbog nepovjerenja u prenošenje znanja i temeljitost? Ili ideju da se samo kratki online tečajevi koji nude brza rješenja zapravo isplate?

Biznis danas od vas traži da se non-stop educirate. To postaje nužnost ili ćete biti pregaženi mlađim generacijama i njihovim kompetencijama. Čini mi se da hrvatski obrazovni sustav u tome ne prepoznaje potencijal niti mu vjeruje.

SAMO BRZI TEČAJEVI

Odlika ovog vremena je ubrzanost u apsolutno svemu. Nemati vremena ni za što, organizirani do pretrpanosti, tražimo kratka i brza rješenja. Ukorak s tim dogodile su nam se mnoge online edukacije za promjenu ili nadogradnju našeg posla, osobnosti i sl.

Postati certificirani trener za bilo što danas je više nego jednostavno. Prepoznale su to mnoge tvrtke u Hrvatskoj i nude nam raznorazne programe. No, što je s onim zahtjevnijim programima?

Biznis danas od vas traži da se non-stop educirate. To postaje nužnost ili ćete biti pregaženi mlađim generacijama i njihovim kompetencijama. Čini mi se da hrvatski obrazovni sustav u tome ne prepoznaje potencijal niti mu vjeruje.

Mlađe generacije postavljaju pitanja, sustav koji ne raste ukorak s vremenom neće na njih moći dati odgovore.

Nedavno sam razgovarala s dekanom jednog fakuleta koji mi je skrenuo pozornost upravo na to nepovjerenje u prenošenje znanja putem online platforme te rezultatima koji su nužni za upise u više razine studija.

Nedugo nakon toga i s predrasudom iz struke. No, kako Hrvatska nije niti može biti primjer za to, potražila sam odgovore na drugim stranama svijeta i sama se odlučila iskoristiti prednosti online obrazovanja.

Pretražujući web naišla sam na nekoliko online studija. Kontaktirala sam ih putem online obrazaca, a kako su neki na drugim stranama svijeta, odgovor je kasnio – osim onog s The Open Universityja. Studiranje online uz rad, part time.

Društvene znanosti, biznis, što god poželite. Sjajna online podrška za vaša pitanja. Odluka je pala. Student sam.

OSNOVNE POSTAVKE – MOŽE SE

Nevjerojatna struktura predavanja i tutoriala. Provjera znanja online putem. Konstantna komunikacija s vašim profesorom. Osjećaj da vam je stalno na raspolaganju. Vi učite, on vam pomaže. Inzistiranje na praćenju znanja i vježbanju načina na koji ćete učiti. Sva literatura dostupna je online. Iako je dobivate i u tiskanoj formi. Na vama je da organizirate svoje vrijeme i odradite dobar posao.

Online kanal je samo kanal za prenošenje znanja i zato je koncept studija takav da se pismeno puno više izražava. Radi se na tome da dobro razumijete materiju i da ni u kojem slučaju ne učite puku teoriju.

To više nije stvar budućnosti, to je pitanje promjena na koje sam se osvrnula na početku kolumne. To je pitanje svjesnosti o važnosti edukacije u svakom smislu i na svakom poslu koji radite. Učenje promjena najvažnije je počelo obrazovanja.

“Znam da ništa ne znam”, rekao je Sokrat i to bi trebalo biti temeljno načelo obrazovnog sustava. Mlađe generacije postavljaju pitanja, sustav koji ne raste ukorak s vremenom neće na njih moći dati odgovore. Učenje nije dovršen proces, ono je kontinuirano i cjeloživotno. Danas si završio fakultet strojarstva, a za deset godina počinješ ispočetka – to je stvarnost.

NAJVAŽNIJE RAZLIKE

The Open University u UK, Milton Keynes, iskoristio je sve prednosti online svijeta – danas su prvaci u online obrazovanju. Moj studij traje nekoliko mjeseci, ali to je sasvim dovoljno da zaključim kako u Hrvatskoj kasnimo sa svime. Uvažavanje toga da ste student i da ste zapravo važni – vi. Profesori su tu da vam pomognu i usmjereni su na to da vam se posvete.

Online kanal je samo kanal za prenošenje znanja i zato je koncept studija takav da se pismeno puno više izražava. Radi se na tome da dobro razumijete materiju i da ni u kojem slučaju ne učite puku teoriju. Morate dobro razumjeti što učite. Jasno je da profesor zna što predaje, a sad je red na vama. Suvremena tehnologija pomiče granice. Ono što danas možemo, nekad je bilo nezamislivo.

Postati certificirani trener za bilo što danas je više nego jednostavno. Prepoznale su to mnoge tvrtke u Hrvatskoj i nude nam raznorazne programe.

Šteta je da Hrvatska u mnogim segmentima živi u prošlosti i da je obrazovanje usmjereno na bubanje suhoparnih neživotnih činjenica umjesto da buduće generacije učimo iskustvom. (I o tome smo pisali u Brend kulturi, alternativne pedagogije svoje sustave temelje upravo na tome.) Alati su pred nama i danas više nema izgovora. Planiranje je ionako pola posla.

Da ne budem samo kritična, ima i u Hrvatskoj izuzetaka – Algebra neke od svojih programa predaje online, no za njih to nije ni čudno. Očekujem da će se i to promijeniti u narednom periodu – pa i od pet godina. Samo me zanima tko će zagristi taj kolač prvi? Privatni ili državni sektor?

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads