Novi trendovi u medicini – DENTALNI TURIZAM

novi-trendovi-u-medicini-dentalni-turizam
Zdravi zubi i putovanje u jednom. Ne zvuči loše, zar ne? Osnovne su to prednosti onih koji odluče biti korisnici usluga novonastalog trenda u medicini. Da, to je dentalni turizam.

Piše: Petra Sedlanić
Foto: Arhiva NOVAMED

Ako krenete istraživati o dentalnom turizmu u Hrvatskoj, vaš uobičajeno prvi korak na najpoznatijoj tražilici, osim usluga koje pridonose lijepom i zdravom osmijehu, donijet će vam i informacije o znamenitostima grada u kojem se nalazi određena klinika.
Neki u ponudi imaju i smještaj za vrijeme trajanja liječenja, kako bi klijenti koji su usto i turisti, što lakše donijeli odluku o ‘bukiranju’ svojeg liječenja. Osim prirodnih ljepota, odluci zašto doći baš u Hrvatsku, pridonosi i či- njenica da imamo kvalitetan liječnički kadar, kao i niže cijene usluga od zemalja u susjedstvu.
O stanju ove novorazvijene grane medicinskih usluga u Hrvatskoj, kao i o uslugama dentalnog turizma u zdravstvenom centru Novamed, pričali smo s direktoricom Zdravstvenog centra NOVAMED, Ivanom Novačić Amšel.

Put iz razvijenijih u manje razvijene zemlje

Direktorica zdravstvenog centra Novamed dentalni je turizam definirala kao odlazak pacijenata u druge države s ciljem primanja dentalnih usluga u toj državi i dodala: „U prošlosti, ljudi su u pravilu putovali iz manje razvijenih država u razvijenije kako bi primili medicinsku skrb. Posljednji trendovi pokazuju obrnute procese u kojima turisti iz razvijenijih država sada putuju u manje razvijene države zbog znatno manjih troškova liječenja.

Još jedan od razloga za postojanje zdravstvenog i dentalnog turizma su i zakonski propisi.“ Najveći broj pacijenata dolazi iz susjednih zemalja Slovenije, Italije, Austrije pa i iz Njemačke i Švicarske, a s obzirom na blizinu većine tih zemalja, to su pacijenti koji ne traže dodatne sadržaje uz samu zdravstvenu uslugu i njih je trenutno najviše.

Pacijenata koji žele širu paletu usluga jer dolaze iz udaljenijih zemalja pa ostaju dulju period, još je uvijek manji broj.

 

novi-trendovi-u-medicini-dentalni-turizam

„U tom segmentu smatram da još uvijek nemamo dovoljno razrađene dodatne pakete usluga i tu još ima puno posla. Iznimka su neke poliklinike koje zapošljavaju kompletnu logistiku kako bi pacijentu pružili i dodatni sadržaj,“ komentira Ivana Novačić Amšel.

Razlika između klinika – jedan ili više dolazaka

Kad se radi o kvalitetama koje treba imati zdravstveni centar koji se želi baviti dentalnim turizmom, osnovne predispozicije su adekvatna opremljenost prostora i dovoljan broj zaposlenih, odnosno doktora dentalne medicine i asistenata ako se radi o većoj grupi pacijenata koji dolaze u isto vrijeme.

Kako kaže Novačić Amšel, u Hrvatskoj postoje razlike između dentalnih klinika, a možemo ih podijeliti u dvije skupine.

Novamed ne bazira svoje poslovanje samo na pacijentima izvana, već se kao i s domaćim pacijentima radi na individualnom pristupu.

 

U prvoj su one koje su usmjerene isključivo na pacijente izvana i u svojim timovima imaju i prevoditelje i svu potrebnu logistiku, transport pacijenata, pa čak i vlastite smještajne kapacitete. Cilj je što veći dio posla odraditi u jednom dolasku, što sa sobom svakako donosi i puno veće rizike za uspješnost liječenja, jer je za određene zahvate iz bioloških razloga potrebno više vremena i više dolazaka, ali to je rizik kojeg su i sami pacijenti svjesni i svojevoljno ga prihvaćaju.

U drugoj se skupini nalazi i Novamed. Novamed bazira svoje poslovanje na individualnom pristupu, kako s domaćim tako i stranim pacijentima. „Pacijenti su svjesni da za veće protetske i implantološke zahvate moraju doći nekoliko puta, a sve u cilju kvalitetne dentalne usluge iza koje možemo stajati i dati pacijentima garanciju za pruženu uslugu“, kaže Novačić Amšel.

Zašto Hrvatska?

Kad se radi o razlozima odabira usluga hrvatskih klinika, Novačić Amšel smatra kako moramo biti realni i reći da je najznačajniji razlog cijena dentalnih usluga koja je još uvijek niža od zemalja u okruženju, iako i susjedne zemlje zbog velikog odljeva pacijenata polako snižavaju svoje cijene.

novi-trendovi-u-medicini-dentalni-turizam

„Osnovni razlog što smo mi konkurentniji sa cijenama, je niža cijena rada u Hrvatskoj. Cijene materijala i opreme kod nas nisu ništa niže nego u Europi, ali niža cijena rada je razlog nižih cijena u Hrvatskoj“, objašnjava i dodaje: „Osim cijene rada tu je i kvaliteta dentalne usluge, budući da Hrvatska ima kvalitetne doktore dentalne medicine i mislim da na to možemo biti ponosni.“

Što se tiče veze između dentalnog turizma i hrvatskog turizma općenito, Novačić Amšel smatra da dentalni turizam u Istri i Dalmaciji sigurno ima određeni doprinos, jer se zbog blizine mora, pacijenti odlučuju na spajanje ugodnog s korisnim, dok je u unutrašnjosti taj doprinos nešto manji, ali sigurno ima potencijala za rast.

Zašto Novamed?

„Pacijente izvana tretiramo kao i domaće pacijente. Broj stranih pacijenta stalno raste, tu su sad i preporuke pacijenata koji su već bili kod nas i uvijek se trudimo da nam kvaliteta usluge bude na prvom mjestu,“ kaže direktorica Novameda. Budući da pacijenti prepoznaju njihove kvalitete, već su sada izgradili lijepu bazu pacijenata koji im se vraćaju i daju svoje preporuke. Zadovoljni su trendom rasta koji sada imaju jer, kako kaže, masovan dentalni turizam nije ono čemu teže.

Uz usluge dentalnog rendgena, Novamed pruža sve dentalne usluge od konzervative, protetike, implantologije. Rade i s djecom te tu imaju veliku uspješnost. „Koristimo najkvalitetnije materijale koji danas postoje na tržištu, jer nam je kvaliteta uvijek na prvom mjestu i ona je ono nešto što nas može razlikovati od konkurencije“, ističe Novačić Amšel.

“Osnovni razlog što smo mi konkurentniji sa cijenama, je niža cijena rada u Hrvatskoj. Cijene materijala i opreme kod nas nisu ništa niže nego u Europi, ali niža cijena rada je razlog nižih cijena u Hrvatskoj“, objašnjava i dodaje: „Osim cijene rada tu je i kvaliteta dentalne usluge, budući da Hrvatska ima kvalitetne doktore dentalne medicine i mislim da na to možemo biti ponosni.“
Ivana Novačić Amšel, direktorica Zdravstvenog centra NOVAMED

 

Budući da surađuju s agencijom koja se bavi promocijom dentalnih usluga u Hrvatskoj, većina prvih dolazaka pacijenata je uspostavljena tim kanalom, ali postoje također i pacijenti koji dolaze po preporuci.

Proširenje usluga, uz pacijenta na prvom mjestu

S obzirom na princip Novameda „sve na jednom mjestu“, pacijenti se uz dentalne usluge odlučuju i na druge potrebne zdravstvene usluge koje su u ponudi: internu medicinu, dermatologiju i estetsku dermatologiju… Stoga bilježe porast vanjskih pacijenata i u tom segmentu.

„Porast broja pacijenata zahtijeva stalan rad na sebi, na unapređenju opreme, znanja, usavršavanja, a sve u cilju zadovoljnih pacijenata, bili oni iz Hrvatske ili izvana. Njihovo zadovoljstvo je uvijek najveća nagrada za naš rad“, zaključuje Ivana Novačić Amšel.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads