NLP u službi brenda

Piše: dipl.ing. Ivan Petrić, NLP trener i coach

Polaznici NLP edukacija dobiju, a što je često važnije od uistinu moćnih alata i tehnika, motivaciju koja proizlazi iz osvještavanja svojih potencijala i aktiviranja resursa primjenom naučenog.

NLP edukacija

U proteklih dvadesetak godina susreo sam se s različitim tehnikama i metodama i Neurolingvističko programiranje je bio i ostao moj prvi izbor. Bez obzira radilo se o treninzima, savjetovanju, coachingu ili facilitiranju procesa unutar menadžment timova, NLP pruža snažne alate za ostvarenje definiranih
rezultata. Što se tiče primjene, u edukacijama kao i svim drugim područjima, naglasak je na ostvarenju rezultata. U domeni edukacije, u poslovnom svijetu, sve je veća tendencija da se u razvoju zaposlenika koristi pristup „blended learning“. Kombinacija online pripreme za trening u kojem se ovladava teorijom i treninga u kojem se ovladava primjenom, nakon toga “coachingom” kojim se postiže primjena u svakodnevnom radu, gdje se trajnost rezultata pokazala dobitnom kombinacijom.

Ono što polaznici NLP edukacija dobiju, a što je često važnije od uistinu moćnih alata i tehnika, je motivacija koja proizlazi iz osvještavanja svojih potencijala i aktiviranja resursa primjenom naučenog. To se pokazalo u čitavom nizu situacija, bilo da su mi na trening dolazili pojedinci ili sam radio sa zaposlenicima unutar kompanije. Najbolje od svega je da se sve to može primijeniti kako u poslovnom tako i u privatnom okruženju.

Svijet multinacionalki

Radeći za različite multinacionalne kompanije, susretao sam se s paradoksalnim situacijama gdje se sve mora odigrati brzo, a odluke iz središnjice se donose prilično sporo. Poslovanje se odvija na malom tržištu u recesiji, a učinci se uspoređuju s tržištima Kine i Indije koji rastu dvocifrenim stopama. Organizacije su matrične pa je jako teško postići vertikalnu i horizontalnu integraciju. U takvim situacijama, menadžment timovi su pod jako velikim pritiskom i vrlo često zbog količine informacija, zadataka i stresa izgube širu sliku, fokusiraju se samo na svoj rezultat tako da su komunikacija i odnosi na vrlo niskoj razini.

Jedno od rješenja koje se pokazalo učinkovitim je bila organizacija jednodnevnih i dvodnevnih sastanaka – workshopa na kojem sam na strukturiran način vodio sudionike kroz proces planiranja budućih poslovnih aktivnosti. U pozadini je bio niz inputa i aktivnosti koje su vodile poboljšanju komunikacije i osnaživanju odnosa, što je zapravo i bio glavni cilj. Ne bi se moglo reći da se radilo o timskom ”coachingu” ili  grupnoj terapiji, ali rezultati su bili izuzetni.

U jednoj kompaniji u kojoj sam pored toga radio i ”coaching” cijelog menadžment tima, CEO i menadžeri su počeli organizirati slične sastanke sa zaposlenicima u situacijama koje su iziskivale planiranje ili uvođenje promjena. Rezultat toga je kvalitetnije planiranje, jasnija komunikacija, veća motivacija i uključenost djelatnika i bolji odnosi.

89% kupaca kaže da su promijenili brend zbog lošeg iskustva - CX tj. customer experience. A dobar CX može isporučiti samo zadovoljan i stručan zaposlenik.

NLP i brend

Jedno od čestih pitanja je koliko je važan rad s timom i koliko se u njega isplati ulagati s aspekta brenda. Kao prvo, važno je shvatiti da brend postoji isključivo u umu potrošača i da je sve ono što utječe na percepciju potrošača u tom kontekstu bitno. Zbog toga se kompanije žele pozicionirati kao etične, društveno odgovorne. Pored ostalog, našao sam podatak istraživanja koje govori da 89% kupaca kaže da su promijenili brend zbog lošeg iskustva (CX tj. customer experience). A dobar CX može isporučiti samo zadovoljan i stručan zaposlenik. O tome sam se imao prilike osvjedočiti dok sam vodio tim trenera koji je za OMV vršio obuku i ”coaching” djelatnika na benzinskim servisima.

Iskustvo u OMV-u

OMV je dobro organizirana i strukturirana kompanija. Odlike brenda su bile jasno definirane, strategija provedbe razrađena, pravila igre svima poznata, mjerenja konstantna i na osnovu tih rezultata se definirale pojedine aktivnosti. U našem slučaju to su bili treninzi i coaching na radnom mjestu. Ovako to sve zvuči lako i jednostavno, ali ako se uzme u obzir da se radilo o jednoj vrsti franšize gdje OMV nije ,bio direktan poslodavac zaposlenika i da je u Hrvatskoj bilo više od 50 takvih franšiza i da je politika provedbe bila jednaka za sve zemlje bez obzira je li to Rumunjska, Austrija ili Hrvatska, iskustvo bi se u najmanju ruku moglo nazvati zanimljivim. Međutim, ostvareni rezultati su govorili više od riječi. Zaključak je da napori za održavanjem brenda zahtijevaju vrijeme i sredstva, ali da se u svakom slučaju isplate.

I za kraj, u slučaju da želite ulagati u sebe, svoje ljude i timove preporučio bih vam NLP kao vrlo kvalitetnu opciju.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads