Ne radite reklame koje IZGLEDAJU kao reklame!

PER PEDERSEN, jedan od najnagrađivanijih kreativaca na svijetu i glavni kreativni direktor Grey grupe
Ne radite reklame koje IZGLEDAJU kao reklame

Ne radite reklame koje izgledaju kao reklame. Budite drugačiji. Ne slijedite pravila. Dopustite vašim zaposlenicima da krše pravila. Zapošljavajte buntovnike. Imajte visoku toleranciju na stalne promjene. Imajte stav rock-zvijezde.

Pripremila: Vedrana Prevendar
Foto: PRESS

Zagrebački studenti marketinga i dizajna, kao i brojni zainteresirani, a među njima i ja, 19.9.2018. došli su na Ekonomski fakultet u Zagrebu poslušati predavanje naslova Budućnost pripada kršiteljima pravila. Održao ga je Per Pedersen, jedan od najnagrađivanijih kreativaca na svijetu i glavni kreativni direktor Grey grupe.

U Zagrebu su ga ugostili Bruketa&Žinić&Grey, Greyev globalni dizajn i digitalni hub. Per Pedersen dobitnik je više od 500 nagrada za komunikacije, a ove je godine bio i jedan od predavača na najznačajnijem festivalu tržišnih komunikacija Cannes Lions.

Ne radite reklame koje IZGLEDAJU kao reklame

Bilo je 17:59 h, kada je te srijede izjurila iz taksija hitajući prema ulazu Ekonomskog faksa, ne bih li ulovila neko zadnje slobodno mjesto u dvorani gdje je uskoro trebalo početi predavanje Pera Pedersena.

Nemoguća misija, pomislih u sebi, jer se ispred zgrade skupila nemala gomila ljudi koja je polako ulazila i zadovoljno čavrljala. Ne da nije bila moguća misija naći slobodno mjesto, nego se jedva bilo moguće probiti u samu dvoranu. Uspjela sam u tome i stala sa strane na stepenice da mogu sve vidjeti i čuti. Unatoč sat i nešto sitno stajanja i prebacivanja s noge na nogu, predavanje je proletjelo ostavljajući nas znatiželjne posjetioce zadovoljnima i ispunjenima. Zar sam stajala? Ma koga briga.

Uostalom, predavanje imena „Budućnost pripada kršiteljima pravila“ i ne treba imati opravdanje za bilo kakva odstupanja od pravila u svojoj organizaciji, zar ne?

Ne radite reklame koje izgledaju kao reklame. Budite drugačiji. Ne slijedite pravila. Dopustite vašim zaposlenicima da krše pravila. Zapošljavajte buntovnike. Imajte visoku toleranciju na stalne promjene. Imajte stav rock-zvijezde. Ne trudite se zato što morate, već zato što želite. Postavite kreativca među vodstvo i u procese rješavanja svih izazova. Ukinite nepotrebne procedure. Slavite neuspjehe bez straha. Prestanite govoriti kreativcima što da rade i vi sami prestanite raditi što vam se kaže.

„Pravila za kršenje pravila“ – tako je Per Pedersen nazvao svoje, dugogodišnjim iskustvom provjerene savjete koji funkcioniraju u tržišnim komunikacijama. Danas, kada smo sa svih strana pretrpani reklamama na svim mogućim kanalima, i oflline i online, u doba Ad Blockera i svjesnog preskakanja TV programa dok traje reklamni blok, kada smo sve već čuli, vidjeli i ništa nas više ne može iznenaditi, jedino što preostaje je biti drugačiji i izaći iz okvira.

Ne radite reklame koje IZGLEDAJU kao reklame

Danas, kada je native, content i influencer marketing zavladao digitalnim svijetom, kada korisnik traži sadržaj s informacijom koja mu može koristiti, nije dovoljno samo plasirati oglas i očekivati rezultate.

Korisnik je taj koji određuje što će i kada vidjeti, a zadaća marketinga da se nađe u pravo vrijeme i na pravom mjestu.

Iako se AI i Machine learning sve više koriste u marketingu i ne smatramo ih znanstvenom fantastikom iz budućnosti, već realnošću u sadašnjosti, sadržaj ili content (kako vam je draže) je još uvijek na prvom mjestu.

No, stavimo sad na stranu nove i klasične načine komuniciranja, online i offline, jer oboje je još uvijek jednako važno iako se sve više brendova okreće online oglašavanju.

Ako nije dobar content, neće biti dobar niti oglas, ma koliko vi savršeno odredili ciljnu skupinu.

Da je content kralj svake kampanje koji prvenstveno mora biti kreativan i inovativan, dokazuju i sljedeći primjeri koje nam je g. Pedersen pokazao na predavanju. I upravo se na njemu treba raditi, on treba biti drugačiji, treba kršiti pravila.

Ne radite reklame koje IZGLEDAJU kao reklame

Volvo sinonim za sigurnost

Kada čujete riječ Volvo, prvo što vam padne na pamet je zasigurno sigurnost u prometu. Jer je Volvo još uvijek najsigurniji automobil na svijetu. No, sigurnost u prometu za koga? Sigurnost na cesti ne smije biti samo za odabrane, već za sve sudionike u prometu. I za one koji ne voze Volvo automobile i one koji više vole vožnju na dva kotača umjesto na četiri.

LifePaint je projekt kojeg je Volvo osmislio kako bi smanjio broj stradalih biciklista u noćnom prometu. Jedinstveni vodeni reflektivni sigurnosni sprej koji je nevidljiv pod dnevnim svjetlom, a noću svijetli pri izravnom bljesku automobilskih farova. Nevidljivo postaje vidljivo. LifePaint se ispire i ne oštećuje boju ili površinu materijala na koji se nanosi. Primjenjiv je na odjeću, cipele, kacige, kolica i dječje naprtnjače – čak i na ogrlice pasa.

Nazovi Šveđanina u Švedsku

Još jedan izlazak iz okvira nam dolazi iz Švedske. Švedski broj kojim se promovira Švedska kao turistička destinacija tako što je kreiran jedinstven broj telefona na koji se uvijek javlja neki drugi građanin Švedske s kojim se može porazgovarati o njihovoj zemlji.

Iako nije najnoviji projekt, jer smo za njega čuli još 2016. na Danima komunikacija i pisali o tome u tadašnjem 6. izdanju Brend kulture, svakako je vrijedan spomena. Također, jedan od primjera koji nam je g. Pedersen dao je PayPhone Bank kojom je Une telekom u Kolumbiji, koristeći svoje stare telefonske govornice, omogućio tisućama siromašnih građana koji si nisu mogli priuštiti bankovni račun da putem govornica s kovanicama obavljaju razgovore.

Gillette britvica za brijenje druge osobe

Vidjeli smo spot u kojem Gillette predstavlja svoj novi proizvod – posebno dizajniranu britvicu za brijanje drugih osoba, u kojem su tri generacije muškaraca u obitelji. Najstariji, 70-godišnji muškarac teško je pokretan jer je preživio moždani udar pa ga njegov sin brije. Dirljiva scena u kojoj su savršeno prikazani očinski uzori, ljubav i empatija.

Ne radite reklame koje IZGLEDAJU kao reklame

Per Pedersen je istaknuo kako će kreativnost i inovativnost u skoroj budućnosti razlikovati uspješne od neuspješnih organizacija i proizvoda.

Ako želimo doprijeti do onih zbog kojih radimo, naših korisnika ili kupaca, morat ćemo imati neobično visoku toleranciju na stalne promjene. U takvom okruženju, smatra, najbolje se snalaze buntovnici koji vole kršiti pravila i stalno mijenjati stvari.

Brendovi sve više shvaćaju koliko su promjene važne i koliko „biti drugačiji i istaknuti se“ nije samo floskula koju svi zajedno ponavljamo, već ozbiljan pristup budućim kampanjama i projektima. Ideja bez realizacije same ideje nema smisla, pa tako i kampanja bez originalnosti i inovativnosti u svim pogledima.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads