NAJJAČI OGLAŠIVAČI potencijalni SUPER brendovi

NAJJAČI OGLAŠIVAČI potencijalni SUPER brendovi

Superbrands Hrvatska svake godine priprema listu brendova za tekući izbor Superbrands na lokalnoj razini. Nekoliko puta do sad to je za nas u regiji radio Ipsos, ove godine u Hrvatskoj Media net. Tražili smo listu svih oglašivača u trideset najrelevantnijih medija koja je brojila oko 1300 brendova.

Piše: Lea Brezar
Foto: Aaron Sebastian on Unsplash John Jackson on Unsplash

Superbrands organizacija na svjetskoj razini ima jasno postavljene standarde za izbor Superbrandova te se na listi mogu naći samo brendovi koji imaju određen udio u oglašavanju i ne manje važan brend awerness u određenoj tržišnoj niši.

Što reći o važnosti oglašavanja stručnjacima koji svaki dan ulažu napore u stvaranje strategija, konzultacije, media planove, osim da smo svjesni da je oglašavanje danas iznimno važno za svaki brend. I ne samo oglašavanje, već cjelokupna komunikaciija – miks svih kanala koji su obuhvaćeni integriranom marketinškom komunikacijom.

Ta kolizija vodi do jasnih rezultata, a oni do bildanja svjesnosti o brendu, stvaranju određene priče i komuniciranju onoga što želite da se o vašem brendu komunicira.

Oglašavanje je danas iznimno važno za svaki brend. I ne samo oglašavanje, već cjelokupna komunikaciija – miks svih kanalakoji su obuhvaćeni integriranom marketinškom komunikacijom.

TOP 20 OGLAŠIVAČA

NAJJAČI OGLAŠIVAČI potencijalni SUPER brendoviVeliki igrači znaju kako se to radi te njihove rezultate opravdava i budžet kojim raspolažu. Među Top 20 oglašivača prvo mjesto je zauzeo Lidl s budžetom od 307 milijuna kuna, zatim T-HT s nešto manje od tristo milijuna, zatim Tele2 pa Kaufland, A1 s nešto manje od 200 milijuna kuna, Konzum, Spar i Interspar, Plodine, Kinder, Coca-Cola, Nivea sa 100 milijuna, te ostali brendovi čiji se budžet za oglašavanje spušta i do 50 milijuna kuna.

METODOLOGIJA

Tisak – selektirani oglasi prema grupama proizvoda iz 90 najznačajnijih novinskih naslova. Kriterij izbora novina je sljedeći: doseg, učestalost, naklada i čitanost pojedinih novina. Televizija – HTV1, HTV2, RTL i NOVA TV

80 % UDJELA U OGLAŠAVANJU

Top 20 brendova nose značajan udio u cjelokupnom oglašavanju (1300 brendova) i to u iznosu od 40% ukupnih oglašivačkih budžeta. Što se tiče kategorija u koje je ujedno Superbrands smjestio brendove prema udjelu u oglašavanju i svjesnosti o brendu, njih osam čini oko 80% ukupnih oglašivačkih budžeta:

– Financijske institucije, marketing i ostalo – 7,73%
– Kozmetika – 8,34%
– Farmaceutika, dijetetika/Dječja hrana – 8,70 %
– Pića – 10,99 %
– Komunikacije/Pošta – 11,40%
– Prehrambeni proizvodi – 12,45%
– Trgovina/Sajmovi – 23,94%
– Promet i vozila – 4,25%

Još  uvijek postoji veliki prostor za rast i prepoznatljivih brendova posebice u kategoriji emocija, što bi značilo da prostor za brending i snažniju komunikaciju treba ispuniti kreativnijim i emotivnijim kampanjama, jer je opće poznata činjenica – ukoliko potrošača za brend vežete ‘srcem’, vezali ste ga za sva vremena.

NAJJAČI OGLAŠIVAČI potencijalni SUPER brendoviVELIKI PROSTOR ZA RAST

Superbrands organizacija na godišnjoj razini prati trendove i medijske kampanje te je fokusirana na komunikaciju potencijalnih brendova. Uz pomoć stručnog vijeća koje je u veljači 2019. vrednovalo brendove prema četirima kategorijama: pouzdanost, razlika, kvaliteta i emocija; dobili smo pokazatelje koliko su moć oglašavanja i komunikacija važne za brending pojedinog proizvoda i usluga.

Superbrands organizacija na temelju ocjena 75 članova stručnog vijeća, zaključuje kako još uvijek postoji veliki prostor za rast i prepoznatljivih brendova posebice u kategoriji emocija, što bi značilo da prostor za brending i snažniju komunikaciju treba ispuniti kreativnijim i emotivnijim kampanjama, jer je opće poznata činjenica – ukoliko potrošača za brend vežete ‘srcem’, vezali ste ga za sva vremena.

Za svaki brend, njih 800, glasalo je u prosjeku 45 osoba. Važno je napomenuti da članovi stručnog vijeća ocjenjuju brendove prema stručnim preferencijama te ne smiju glasati za brendove u njihovoj kategoriji. Niti jedan brend nije postigao najveću prosječnu ocjenu od ukupno 10 bodova, prema ocjenama članova stručnog vijeća.

NAJJAČI OGLAŠIVAČI potencijalni SUPER brendovi

KAKO TO RADE PROIZVOĐAČI PREHRAMBENIH PROIZVODA

U ovom se broju bavimo tom temom. Kolika je moć oglašavanja u prehrambenoj industriji i je li možda ona u prednosti pred ostalima jer ne kaže se bez veze da ljubav ide kroz želudac. To znaju brendovi koje smo ovoga puta uvrstili u Brend kulturu, a zna i tržište koje na neke od njih već niz godina reagira jednako – srcem.

Kolika je moć oglašavanja, mjeri se istraživa- njem tržišta, i tu su pokazatelji jasni. Uhvati li se priča nakon lansiranja novog proizvoda u pratnji dobre kampanje, pokazat će brojke iza kojih stoje potrošači. Jačina pojedinog brenda svakako pojašnjava i korištenje naziva imena za neki od proizvoda u toj kategoriji. Na pamet nam pada Smoki, Kalodont, Vegeta…

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads