MINDFULNESS – trend koji nas oslobađa stresa

MINDFULNESS - trend koji nas oslobađa stresa

Baš danas, više nego ikad prije, potrebna nam je promjena, a tu promjenu često donose istočnjačke kulture poput joge, pet tibetanaca, meditacije koje su i učinkovite metode za rješavanje stresa. Iako smo često svjesni blagodati tih metoda, u korporativni svijet one teško ulaze na velika vrata.

Upravo zbog toga pojavio se trend “mindfulness” koji trenutačno obilazi zapadni svijet. Nadam se da će kao takav ući i u Hrvatsku.

Piše: Lea Brezar
Foto: Shutterstock

Sjetite se koliko ste puta prošli od točke A do točke B i niste primijetili ni boje, ni okolinu ni ljude koje ste mimoišli. Nebrojeno puta sam vozila auto i osvjedočila se da nemam pojma kako sam stigla do određene lokacije, jer zapravo u glavi nisam bila u automobilu, moj je fokus na sastanku, u excellici, u rokovima.

U ovom ubrzanom životu kojeg smo tako lako preuzeli od zapadnih zemalja, potpuno se zaboravio život u sadašnjem trenutku. I to se osjeća u kostima, mišićima, zglobovima, na srcu.

Menadžerske bolesti ne bi se mogle prebrojiti na prste, a danas su nezaobilazan faktor u radnom vijeku čovjeka. Pisali smo o tome u jednom od prethodnih brojeva.

Baš danas, više nego ikad prije, potrebna nam je promjena, a tu promjenu često donose istočnjačke kulture poput joge, pet tibetanaca, meditacije koje su i učinkovite metode za rješavanje stresa. Iako smo često svjesni blagodati tih metoda, u korporativni svijet one teško ulaze na velika vrata.

Upravo zbog toga pojavio se trend “mindfulness” koji trenutačno obilazi zapadni svijet. Nadam se da će kao takav ući i u Hrvatsku.

ŠTO JE “MINDFULNESS”?

Riječ u čijem se značenju krije početak vlastitog zadovoljstva – ispuniti um mirom, fokusirati se na trenutak; mind (um) + fullness (punina), odgovara upravo na problem stresa. Suvremeni duhovni učitelji savjetuju meditaciju kao vrlo važnu vježbu za postizanje unutarnjeg mira, već niz godina. No Mindfulness danas nudi malo drugačiju metodu uranjanja u vlastiti mir za koju vam ne treba potpuni mir niti zatvaranje očiju.

Riječ u čijem se značenju krije početak vlastitog zadovoljstva – ispuniti um mirom, fokusirati se na trenutak; mind (um) + fullness (punina), odgovara upravo na problem stresa.

Deepak Chopra u jednom svom videu pojašnjava metodu mindfulness meditacije “with soft eyes”, ili s otvorenim očima. Fokus u meditaciji je disanje, naše ime, izmjena loših iskustava i stresa s onim dobrima te vraćanje na prvotni – iskonski mir pomoću zvuka “om”. Izvoditi je možete doslovno u pauzi na poslu jer od vas traži samo da se izdvojite od svega uranjajući u sebe.

Zamislite da ste zaposleni u korporaciji ili tvrtki koja vas potiče da u radno vrijeme izdvojite vrijeme za mindful meditaciju! Ili da vam za sljedeći team building predloži odlazak u “Donothing” retreat.

VRIJEME ZA “NE ČINJENJE”

Rob Dube, autore knjige “Do nothing”, govornik je i autor koji na Donothihg retreatu podučava upravo “ne činjenju” u potpunoj izolaciji od interneta, posla i planiranja. Učenje mindful meditacije s upoznavanjem blagodati meditacije za koju će Rob Dube sam naglašava koliko meditacija ona pozitivno utječe na naš mozak, tijelo i srce.

U svom intervjuu za Forbes s Robom Dubeom, Elizabeth Prather, certificirana instruktorica Mindfulness metode, govori o trendu koji sve više zahvaća korporacije. Metodu mindfulness treninga učila je u organizaciji The Potential Project koja pruža inovativne znanstveno potkrijepljene treninge korporacijama diljem svijeta poput Cisca, Microsofta itd.

Elizabeth naglašava: “Meditacija dozvoljava da se zaustavimo, pogotovo liderima koji su vrlo izloženi stresu i koji trebaju stati i napuniti se. Ljudi žude za time da se zaustave, i tu dolazi mindfulness.”

Današnje vrijeme dakako nosi mnoge izazove, ubrzano je i traži od nas da se ubrzamo i mi. U tom suludo brzom vremenu nužno je u nekom trenutku “stati na loptu” prije nego lopta stane na nas.

S nadom da će ovaj broj pokrenuti u vama promjenu, te da ćete razmotriti razmisliti o benefitima mindfulnessa te ga iskušati kao metodu za uklanjanje faktora stresa i u vašoj organizaciji, prepuštam vas tekstovima ovog specijala.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads