Mediatoolkit – mrežni detektiv

INTERVJU - Ivor Bihar
Bilo da ste iz menadžmenta, kreativne industrije ili samo internet frikovi, mora da ste čuli za Mediatoolkit. Alat više nego koristan u poslovanju, vidljiv u ovakvom obliku od 2014., sve više se profilira kao brend. Pa kako i ne bi, pitamo se, kada se specijalizirao na poboljšanje online reputacije tvrtki i klijenata.
Eh, pa kako oni njuškaju o drugima, tako smo mi odlučili pronjuškati o njima – donosimo intervju s operativnim direktorom Ivorom Biharom koji nas je upoznao s ovim hvalevrijednim projektom.

Pripremila: Lana Milčec
Foto: Mediatoolkit

Što je Mediatoolkit i zašto ga izabrati?

Mediatoolkit je aplikacija namijenjena poslovnim korisnicima kojima je važno u pravo vrijeme znati što se o njima, konkurentima i industriji piše na internetu. Koriste nas prvenstveno brend menadžeri i stručnjaci za odnose s javnošću koji žele poboljšati online reputaciju svojih tvrtki i klijenata.

U Mediatoolkitu volimo reći da je internet medij s 3-4 milijarde novinara, od kojih neki baš sada mogu pričati o vašoj tvrtki, a da to ni ne znate. Razna istraživanja pokazuju da je internet zamijenio televiziju kao glavni izvor informacija, što znači da je brendovima izuzetno važno doznati što se o njima piše kako bi mogli reagirati, kako na prilike tako i na opasnosti.

Često se priča kako je internet donio dvostranu komunikaciju potrošača s brendom i to je istina: sada potrošači redovito objavljuju i pohvale i kritike o brendovima i očekuju odgovor. Ali spominjanja na različitim kanalima je toliko da ih je danas nemoguće pratiti bez za to specijaliziranih alata, zbog čega smo razvili Mediatoolkit.

Kako Mediatoolkit funkcionira?

Mediatoolkit analizira sadržaj na više od 10 milijuna web-stranica i društvenih mreža i traži pojmove koje je korisnik sam odredio. Na primjer, ako neki korisnik želi pratiti pojam “Superbrands”, upisivanjem pojma daje “naredbu” Mediatoolkitu da svakih nekoliko sekundi pretražuje online izvore i javi kad se taj pojam spomene. Čim nađe vijest, Mediatoolkit šalje obavijest mailom ili putem mobilne aplikacije.

U vremenu dok popijete kavu, naš softver je umjesto vas već desetak puta pročitao 10 milijuna stranica na internetu. Bilo kojem zaposleniku bi za samo jedan pregled svih izvora koje program pregleda u nekoliko sekundi trebalo više od 400 sati. Osim što pruža obavijesti, važno je napomenuti da Mediatoolkit automatski izrađuje i medijske analize koje korisnicima pomažu da bolje shvate poziciju svog brenda na internetu.

 

mediatookit-mrežni-detektiv

PREDNOSTI I PROCEDURA

Koje su prednosti tog alata i kako to utječe na poslovanje?

Mediatoolkit ima više prednosti, ali najvažnija je da pronalazi važne informacije do kojih bi korisnik teško sam došao ili bi do njih došao prekasno. Zahvaljujući Mediatoolkitu, korisnici u svakom trenutku imaju uvid u to što se o njima piše na internetu, mogu analizirati spominjanja te lako doznati snagu i slabosti svog brenda u očima javnosti.

Važno je i potencijalno sprečavanje kriza: na internetu vrijeme reakcije može značiti razliku između krize na nacionalnoj razini i brzo ugašenog požara. Koristeći Mediatoolkit, naši korisnici doznaju za situaciju u trenutku kad se dogodi i dobivaju dragocjeno vrijeme u kojem mogu brzo reagirati.

Praćenje vijesti na internetu je i najlakši način da prate sve novosti o konkurenciji, pa čak i stavove potrošača na društvenim mrežama o konkurentima.

Koja je procedura za korištenje vašeg alata?

Procedura je poprilično jednostavna: korisnik samo treba otići na stranicu www.mediatoolkit.com i besplatno se registrirati putem maila te upisati pojmove koje želi pratiti. Budući da je riječ o vrsti usluge koja je nova na našem tržištu, korisnicima nudimo i savjetovanje preko telefona o načinima na koje im alat može pomoći. Alat se može besplatno probati u razdoblju od dva tjedna, a za manje korisnike imamo i poseban besplatni plan.

Stalno tražimo nove ljude, od programera do društvenih i humanističkih znanosti, a mjesečno nam se pridruži najmanje jedan novi član tima.

 

Koje društvene mreže su zastupljene vašim alatom, odnosno koje društvene mreže Mediatoolkit obuhvaća?

Trenutačno pokrivamo Facebook, Twitter, YouTube i Disqus platformu, a uskoro uvodimo i praćenje Instagrama. Riječ je o društvenim mrežama s najvećim brojem korisnika u svijetu i u regiji pa smo razvoj softvera usmjerili prema njima.

Na kojim je platformama Mediatoolkit prisutan?

Mediatoolkit je dostupan na stranici www. mediatoolkit.com, ali budući da naši ciljani korisnici često nisu u uredu ili za računalom, alat smo razvili i kao posebnu Android i iOS aplikaciju kako bismo osigurali da u svakom trenutku imaju dostupne informacije.

mediatoolkit-mrežni-detektiv

Ovaj alat prati ključne riječi i na stranim jezicima. Koji su sve jezici zastupljeni?

Pratimo sadržaj na više od 60 svjetskih jezika, a od pisama pratimo latinicu, ćirilicu, arapsko i kinesko pismo.

KONKURENCIJA, TIM, KLIJENTI

Imate li konkurenciju na tržištu?

Mediatoolkit je jedini ovakav alat u Hrvatskoj i regiji, dok se na globalnoj razini natječemo s nekoliko rješenja. Ono što nas osobito veseli je da smo iz male zemlje kao što je Hrvatska u veoma kratkom roku uspjeli razviti alat za koji dobivamo brojne pohvale od stranaca koji su prije Mediatoolkita koristili alate koji na tržištu postoje puno duže od nas.

Mediatoolkit-mrežni-detektiv

Koliki je vaš tim?

U timu trenutačno radi 25 osoba, od kojih nam se 15 pridružilo u posljednjih godinu dana. Ta će brojka do izlaska ovog izdanja vjerojatno još narasti: naime, upravo smo oglasili još 4 nova radna mjesta za prodajne pozicije u Poljskoj i Austriji koje su sljedeća tržišta na kojima se želimo širiti. Stalno tražimo nove ljude, od programera do društvenih i humanističkih znanosti, a mjesečno nam se pridruži najmanje jedan novi član tima.

Jako nam je važno privući najbolje zaposlenike pa im nudimo brojne pogodnosti poput potpuno fleksibilnog radnog vremena, a nedavno smo uveli i mogućnost da nakon tri mjeseca probnog roka sami odluče žele li dalje nastaviti raditi kod nas. Ukratko, ako smo zadovoljni zaposlenikom, ponudimo mu daljnju suradnju.

Vjerujemo da će se većina vidjeti u Mediatoolkitu, ali one koji se usprkos svemu odluče za odlazak za iskrenost nagrađujemo naknadom u visini još triju mjesečnih plaća. Time zaposleniku olakšavamo da kaže “želim se profesionalno razvijati u drugom smjeru” bez straha da će odmah ostati bez prihoda, a istovremeno znamo da ljudi koji ostaju raditi ostaju iz pravih razloga – jer se žele dugoročno razvijati s nama.

Koliko zasad imate klijenata?

Kad smo prije godinu i pol započeli s promidžbom alata u sadašnjem obliku koristilo, nas je 50 tvrtki, dok danas brojimo više od 1000 plaćenih korisnika iz više od 300 tvrtki, a ukupno imamo 14.000 korisnika. Najveći broj klijenata je iz regije, ali imamo korisnike u više od 60 zemalja, od SAD-a preko Velike Britanije i Francuske, Poljske pa čak i u Indoneziji i Singapuru. Sretni smo što su nam u regiji povjerenje dali veliki brendovi poput Atlantic grupe, Red Bulla, Plive, Spana, kao i vodeće marketinške i PR agencije.

U vremenu dok popijete kavu, naš softver je umjesto vas već desetak puta pročitao 10 milijuna stranica na internetu.

 

Čiji je Mediatoolkit brend? Tko je osnivač ili idejni začetnik cijelog projekta?

Mediatoolkit je tvrtka-kćer najveće digitalne agencije u regiji Degordian, a osmislili su ga vlasnici Degordiana – Tomislav Grubišić i Daniel Ackermann. Mediatoolkit je isprva zamišljen kao proizvod agencije koji bi novinarima i klijentima otkrivao najpopularnije teme na internetu, a kasnije smo shvatili da tu uslugu možemo dodatno proširiti u alat koji bi pratio sve što se o tvrtkama piše na internetu.

Sada je naša vizija još i veća: razvijamo se u alat koji će svim zaposlenicima neke tvrtke davati relevantnu informaciju u trenutku kad im zatreba.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads