Marina Baotić – CJELOVITA NAUTIČKA USLUGA u srcu Dalmacije

Marina Baotić - CJELOVITA NAUTIČKA USLUGA u srcu Dalmacije

Danas Grupa Baotić ima četiri ureda za prodaju brodova, dvije servisne baze, charter ured i dvije vlastite marine – Marina Baotić i Marina Veli Rat, što čini Baotić grupaciju jednim od najvećih i najkompetentnijih ponuđača nautičkih usluga u Hrvatskoj.

Pripremila: Dijana Kopjar Mucak
Foto: Grupa Baotić

”Naši gosti na godišnjem vezu često kažu da im je ovo ”drugi dom“. Sretni smo zbog toga, jer želja nam je upravo to – da se naši gosti osjećaju kao doma”, započinje priču o Marini Baotić njezin voditelj marketinga Ante Klaić.

Zavirili smo u ovu marinu, udaljenu jedan kilometar od Trogira, želeći saznati ‘insajderske’ informacije o tome koliko je teško (ili lako) postati ime u nautičkom turizmu. Marini Baotić to je uspjelo, a dokaz tome su i poslovni uspjesi i gosti koji im se vraćaju.

Marina Baotić - CJELOVITA NAUTIČKA USLUGA u srcu Dalmacije

Grupa Baotić u poslovnom svijetu nerijetko se veže uz automobile, zahvaljujući dugogodišnjoj tradiciji Auto kuće Baotić u Zagrebu, no već 2000.godine uvidjeli su važnost i perspektivu nautike i odlučili su se okušati upravo u tom sektoru.

USPJEšAN PROJEKT GRADI SE GODINAMA

Danas Grupa Baotić ima četiri ureda za prodaju brodova, dvije servisne baze, charter ured i dvije vlastite marine – Marina Baotić i Marina Veli Rat, što čini Baotić grupaciju jednim od najvećih i najkompetentnijih ponuđača nautičkih usluga u Hrvatskoj. Sam projekt Marine Baotić pokrenut je 2003., a marina je prve goste primila 2011. godine.

Uz ekološka dvorišta, odnedavno su u marini koristi i Seabin uređaji za čišćenje mora, a uskoro kreće izgradnja solarne elektrane za potrebe marine.

U marini raspolažu sa 400 vezova za plovila do 60 metara. Posebno su ponosni na svoju cjelovitu nautičku ponudu, o čemu svjedoči i kategorizacija ”4 sidra”.

Marina je izgrađena u skladu s najvišim tehničkim i ekološkim standardima, zbog čega je dobila epitet jedne od najmodernijih marina u Hrvatskoj. Doprinijele su tome i novootvorene luksuzne vile, te najveća nautička benzinska postaja u Hrvatskoj.

Ne zaboravljaju ni ekologiju – u Marini Baotić dostupna je Teslina stanica za punjenje automobila na električni pogon, a gosti prevoze kolicima na električni pogon. Uz ekološka dvorišta, odnedavno su u marini koristi i Seabin uređaji za čišćenje mora, a uskoro kreće izgradnja solarne elektrane za potrebe marine.

Marina Baotić - CJELOVITA NAUTIČKA USLUGA u srcu Dalmacije

NAUTIčKI TURIZAM NIJE SAMO ZA EKSTREMNO BOGATE

Imidž su, kaže Klaić, gradili pažljivom brigom za doslovno svakog gosta, učinkovitim timskim radom, te konstantnim usavršavanjem iz godine u godinu, koje ni danas nije zanemareno. Dio gostiju Marine Baotić su oni čija su plovila na godišnjem i tranzitnom vezu, zatim oni koji koriste usluge chartera, dio ih dolazi radi usluge servisa, a dio i zbog dodatnog sadržaja.

”S obzirom da uspjeh u turizmu najvećim dijelom ovisi o čovjeku, naši su djelatnici, moglo bi se reći, u prijateljskim odnosima s našim gostima. Neke su obitelji gotovo cijelo ljeto s nama jer ovdje se može pronaći sve što je potrebno za dugi boravak – apartmani, restorani, koktel bar, marketi, trgovina nautičkom robom, mjenjačnica, itd.’’, ističe Klaić.

Napominje da nautički turizam nije rezerviran samo za goste iznimno visoke platežne moći pa tako u Marini Baotić često borave i gosti srednje platežne moći, u smještajnim kapacitetima ili su konzumenti ostalih ugostiteljskih usluga.

Danas Grupa Baotić ima četiri ureda za prodaju brodova, dvije servisne baze, charter ured i dvije vlastite marine – Marina Baotić i Marina Veli Rat.

Očekivano je da će za ovaj tip turizma biti više zainteresirani stranci, no kod Baotića ne nedostaje ni domaćih gostiju. Nema velike razlike između naših ljudi i stranaca, doznajemo: „Gosti marine često imaju specifične zahtjeve i očekuju visoku razinu usluge – tu iznenađenja nema, a ni razlike između domaćih i stranaca“.

Očekivano je da će za ovaj tip turizma biti više zainteresirani stranci, no kod Baotića ne nedostaje ni domaćih gostiju.

ONLINE PLATFORME PREDNJAčE U KOMUNIKACIJI

Zbog specifičnog profila publike, promocija Marine Baotić i njezinih dodatnih sadržaja danas se mahom odvija na digitalnim kanalima no ne treba zanemariti ni usmenu predaju putem koje dobivaju značajan broj gostiju, kako doznajemo od voditelja marketinga.

Uslijedio je period oglašavanja na raznim kanalima i putem sajmova, a razvoj tehnologije donio je neizbježan rast utjecaja online platformi. Naglasak je, očekivano, na vanjskim tržištima, no ovisno o usluzi, brendu te profilu klijenata marina se oglašava i na domaćem tržištu.

Isto tako, svake godine sudjeluju na sajmovima nautike, od kojih se ističe sajam BOOT Dusseldorf kao jedan od najvažnijih europskih nautičkih sajmova.

Marina Baotić - CJELOVITA NAUTIČKA USLUGA u srcu Dalmacije

U marini su svjesni koliko je važna profesional- nost osoblja te nastoje zadržati visoki standard usluge. Stoga su zaposlenici Grupe Baotić često prisutni na raznim tehničkim i prodajnim edukacijama širom Europe, a i šire.

Uoči ove sezone proputovali su, u potrazi za dodatnim znanjima i usavršavanjima, švedsku, Italiju, Nizozemsku, Poljsku i Njemačku.

Uz ekološka dvorišta, odnedavno su u marini koristi i Seabin uređaji za čišćenje mora, a uskoro kreće izgradnja solarne elektrane za potrebe marine.

Marina Baotić - CJELOVITA NAUTIČKA USLUGA u srcu Dalmacije

No na kraju se ipak vraćaju u Hrvatsku, pa nas je za kraj zanimalo ima li Baotić grupacija, kao značajan akter u nautičkom turizmu, zasluženu podršku nadležnih institucija i države?

„Svakako bi bilo dobro da nadležne institucije budu u toku s događanjima u svijetu nautike. Prvenstveno bi nam od velike pomoći bilo usklađenje propisa koji reguliraju ishođenje koncesija za izgradnju marina (Zakon o prostornom uređenju, Zakon o građenju) jer, imajući u vidu trenutne kapacitete tržišta vezova, potreba za time nesumnjivo postoji,“ zaključuje Marija Barać, direktorica Marine Baotić.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads