LUKSUZNI BRENDOVI – Reputacija je krhko biće

LUKSUZNI BRENDOVI - Reputacija je krhko biće

Priča koja stoji iza luksuznih brendova se manje – više zna. Oni su poznati, njihove logotipe svi prepoznaju, o njima se priča uz kavu, njihova kvaliteta se ne stavlja pod povećalo niti propituje, njih se priželjkuje u vlastitoj kolekciji, domu, garaži… No to ne znači da miruju i uživaju u staroj slavi.

Od njih se očekuje umijeće – uvijek dati ono nešto više i drugačije, približiti se potencijalnom kupcu, obilježiti komunikaciju osobnim pečatom u kojem će kupac prepoznati samog sebe i svoj brend/image koji pomno gradi. Originalnost i autentičnost njihovi su temelji. I integritet – ne zaboravimo.

Piše: Dijana Kopjar Mucak
Foto: Mohamed Masaau on Unsplash

Nedavno smo u kreativnoj kuhinjici Brend kulture komentirali jedan e-mail… Stigao je kao odgovor našem odjelu prodaje oglasnog prostora. Direktor marketinga jednog ekskluzivnog svjetskog brenda pristao je na našu ponudu oglašavanja i to ne za bilo što, već za najluksuzniju liniju njihovih luksuznih proizvoda.

Osim što nas veseli sama činjenica da sve više renomiranih oglašivača prepoznaje naš magazin kao vrijednu platformu komunikacije sa svojim targetom, ovo nas je posebno razveselilo, jer pisao nam je, među ostalim, kako su rijetka print izdanja u Hrvatskoj koja se mogu pohvaliti takvim profilom čitateljske publike poput Brend kulture, kvalitetom autorskog sadržaja, takvim dizajnom i vrhunskom izvedbom, te zbog navedenih razloga pristaje na našu ponudu i veseli se suradnji s nama.

Ekskluzivni brend ne bi postao i ostao ekskluzivan da ne pazi gdje se i kako pojavljuje, tj. putem kojih kanala i na koji način komunicira sa svojom publikom.

Malo je reći da smo bili ponosni. Svjesni smo svojih kvaliteta i prednosti koje nam one donose na tržištu, no lijepo je čuti da i drugi to primjećuju, pogotovo ako komentari dolaze iz struke i iza njih stoji impozantno iskustvo autora – dugogodišnjeg marketinškog stručnjaka.

Komunikacija ‘velikih’

Bilo je to dovoljno da se zapitamo – kako sa svojim specifičnim uskim segmentom publike, na malom tržištu kakvo je ovo naše hrvatsko, komuniciraju luksuzni i ekskluzivni brendovi. Na prvu, čini se jednostavno ako luksuzni brend u pozadini prati jednako luksuzan oglasni budžet, no ekskluzivni brend ne bi postao i ostao ekskluzivan da ne pazi gdje se i kako pojavljuje, tj. putem kojih kanala i na koji način komunicira sa svojom publikom.

 

Tehnologije značajno olakšavaju posao, da ekskluzivni brendovi prate trendove i kreiraju nove, konstantno se educiraju, nikad ne zaboravljaju tko su i što su i s time usklađuju svu komunikaciju, izuzetno paze na dizajn i ljepotu svega što nosi njihov potpis, angažiraju najbolje domaće i svjetske stručnjake…

Priznat ćete, teško da biste povjerovali u luksuznost i/ili ekskluzivnost brenda čiji ste oglas vidjeli u masovnom print mediju uz celebrityja koji, najblaže rečeno, spada u kategoriju posvuduše. Zamislite da oglas za neki ekskluzivan proizvod čujete slučajno na radiju sumnjivog glazbenog izbora iz susjednog auta na semaforu. Ili da ga ugledate usred turske (ili čije su već sad aktualne) sapunice u podne na telki.

Umijeće luksuznih brendova

Njihov vam oglas neće iskočiti na news portalu ujutro i zakloniti pola ekrana dok pokušavate pročitati najnovije vijesti iz gospodarstva. Nije slučajno. Naime, njihove ciljane publike na navedenim mjestima nema, a brižno stvarana reputacija brenda takve pogreške ne oprašta. Zato je na marketinškom timu da otkrije i najbolje iskoristi one prave kanale koji će ih dovesti do stvarnih kupaca.

Priča koja stoji iza lijepih brendova se manje-više zna. Oni su poznati, njihove logotipe svi prepoznaju, o njima se priča uz kavu, njihova kvaliteta se ne stavlja pod povećalo niti propituje, njih se priželjkuje u vlastitoj kolekciji, domu, garaži… No to ne znači da miruju i uživaju u staroj slavi.

Od njih se očekuje umijeće – uvijek dati ono nešto više i drugačije, približiti se potencijalnom kupcu, obilježiti komunikaciju osobnim pečatom u kojem će kupac prepoznati samog sebe i svoj brend/image koji pomno gradi. Originalnost i autentičnost njihovi su temelji. I integritet – ne zaboravimo.

Kako to postižu, pitali smo neke velike igrače na domaćem tržištu. Doznali smo tako da im nove tehnologije značajno olakšavaju posao, da prate trendove i kreiraju nove, konstantno se educiraju, nikad ne zaboravljaju tko su i što su i s time usklađuju svu komunikaciju, izuzetno paze na dizajn i ljepotu svega što nosi njihov potpis, angažiraju najbolje domaće i svjetske stručnjake…

Stara narodna mudrost kaže da svaka roba ima svog kupca, a lijepi brendovi jako dobro znaju tko su njihovi kupci.

Pozitivno iskustvo

Njihovo pozitivno iskustvo na prvom im je mjestu. Sukladno svjetskim trendovima, online komunikacija preuzima primat. Jasno je i zašto – targetiranje nikad nije bilo jednostavnije nego što je u digitalnim kanalima. Bacanje novca na promašene kampanje nije opcija.

Osim financijskog aspekta, možda je još veći problem promašene komunikacije mrlja na ugledu brižno građenog brenda. Opreza stoga nikad dosta, jer reputacija je krhko biće.

Tim više nas veseli što su ugledni i ekskluzivni brendovi u ovom izdanju Brend kulture pristali podijeliti ‘insajderske’ informacije o čarima i zamkama vođenja ‘lijepog brenda’. To nešto govori – i o magazinu kojeg držite u rukama i o Vama.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads