LOŠINJ [otok vitalnosti]

lošinj-otok-vitalnosti
Lošinj – tradicija zdravstvenog turizma dulja od 125 godina važan je segment ponude, a kombinacija mirisa guste borove šume i ljekovitog bilja te aerosoli mora kreiraju jedinstvenu aromaterapiju na otvorenom.

Pripremila: Lana Milčec
Foto: Lošinj

Blaga klima, bogata bioraznolikost, ugodna atmosfera te 250 kulturno-zabavnih manifestacija – samo su neki od epiteta koji opisuju lošinjski arhipelag. Tradicija zdravstvenog turizma dulja od 125 godina važan je segment ponude, a kombinacija mirisa guste borove šume i ljekovitog bilja te aerosoli mora kreiraju jedinstvenu aromaterapiju na otvorenom.

No, da je Lošinj daleko više od svoje tradicijske slike, potvrđuje njegova raznovrsna ponuda koju prenosimo u sljedećim redcima…

lošinj-otok-vitalnosti

Počnimo s florom i faunom…

More visoke kakvoće i zrak prve kvalitete s više od 200 sunčanih dana godišnje s 1018 biljnih vrsta od kojih 939 pripada autohtonoj flori, Lošinj čini aromaterapeutskim središtem koji potiče da prodišete punim plućima. Uz bogatu floru, otok vitalnosti može se pohvaliti i svojim rezervatom dobrih dupina koji broji više od 200 jedinki, a za njih se brine Centar za istraživanje mora – Plavi svijet u Velom Lošinju.

Kulturni turizam i aktivni odmor

lošinj-otok-vitalnostiBogata kulturna baština koja datira još od antike, osim u arhitekturi traga je ostavila u običajima, pričama i legendama. Jedan od najvažnijih podvodnih arheoloških nalaza je APOKSIOMEN, remek-djelo hrvatske i svjetske kulturne baštine (2.–1. st. pr. Kr.). Antički brončani kip mladog atleta, visok 192 cm, izvađen iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja 27. travnja 1999., jedina za sada pronađena velika bronca na istočnoj obali Jadrana.

U travnju 2016. otvoren je jedinstven Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju kojeg svakako trebate posjetiti. Za posjetitelje je otvoren tijekom cijele godine, a novija povijest lošinjskog otočja predstavljena je u Lošinjskom muzeju. Ponuda inspirirana Apoksiomenom uvodi posjetitelje u potpuni kulturni i destinacijski doživljaj, kroz spoj prirode, tradicije, kulture i zdravlja.

Upoznajte Apoksiomenove proizvode, iskušajte Apoksiomenovu prirodnu kozmetiku i masažu, uputite se Kulturnim rutama i zaplovite antičkim plovnim putovima. Ljubitelji gastro delicija zasigurno će uživati u Apoksiomenovoj antičkoj kuhinji, spoju kreativne ponude lošinjske gastronomije i gastronomije u vrijeme antike.

Prirodne ljepote ističu se i na 280 km mirisnih šetnica i pješačkih staza (Šetnica vitalnosti, Put dupina, Šetnica lošinjskih kapetana …) te uzduž čarobnih plaža i brojnih skrivenih uvala. Poznata su i manja mjesta bogata bioraznolikošću; Punta Križa, zatim Ustrine s prekrasnim pogledom i antički Osor.

Belej, Sveti Jakov, Nerezine, Ćunski, Artatore, Veli Lošinj te okolni otoci biseri su lošinjskog arhipelaga, a ponuda otoka obogaćena je brojnim sportskim i adrenalinskim aktivnostima.

Održivost prije svega

Uz 100 destinacija Europe, Lošinj među prvima u Hrvatskoj sudjeluje u projektu Europske komisije: ETIS – Europski sustav pokazatelja za turizam za održiva odredišta, kojima se upravlja na lokalnoj razini, a namijenjen je za praćenje, upravljanje i jačanje održivosti turističkog odredišta.

Niz od 27 glavnih i 40 izbornih pokazatelja korisno je sredstvo za praćenje rezultata, donošenje boljih upravljačkih odluka i utjecanje na odgovarajuće politike odredišta, a uz obavezne, Lošinj se može pohvaliti i da je počeo mjeriti i neobavezne indikatore pa mjeri gotovo sve što je mjerljivo u destinaciji.

Lošinj je i primjer najbolje prakse za upravljanje kvalitetom u Hrvatskoj te destinacija s više od 2 milijuna ostvarenih noćenja godišnje. Ponosni je vlasnik prestižne Ulysses nagrade za izvrsnost u inovacijama i turizmu dodijeljene od strane Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Bogata kulturna baština koja datira još od antike, osim u arhitekturi traga je ostavila u običajima, pričama i legendama.

 

U sklopu programa jubilarne 10. Internacionalne akademije turizma i domaćinstva na moru – ITHAS, predstavio se kao hrvatska destinacija održivog razvoja, u kojoj je ugostio 114 studenata i profesora s najprestižnijih fakulteta za ekonomiju i turizam iz 30-ak zemalja po temi „Sustainable development of tourism destination“.

Dobitnik je i brojnih drugih međunarodnih turističkih nagrada, poput Zlatnog Interstasa, a sve temeljem visoko kreativne kvalitete rada, projekata, razvojnim programima, turističkom prezentacijom te kulturnim, duhovnim i drugim programima koji sveukupno pridonose prosperitetu, kvaliteti te boljitku i razumijevanju među ljudima i narodima.

Rezultat je to dugogodišnjeg strateškog planiranja, višemilijunskih ulaganja u podizanje kvalitete smještajnih kapaciteta te sinergije javnog i privatnog sektora. Skorašnja izgradnja aerodroma važan je segment turističke budućnosti destinacije.

POSJETITE

  • Muzej Apoksiomena
  • Lošinjski muzej – tri zgrade, dva otoka, jedan muzej: Palača Firtzi u Malom Lošinju, Kula Veli Lošinj i Arheološka zbirka Osor!
  • Miomirisni otočni vrt
  • Tematski vidikovac Providenca
  • Institut Plavi svijet
  • Više znamenitosti i atrakcija: www.visitlosinj.hr

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads