LJUBAVI, JESI KAKALA? Jel ti to El Stinko u peleni?

Looly Boo - brend koji slavi životne zgode
ljubavi-jesi-kakala-jel-ti-to-el-stinko-u-peleni
Svi mi živimo jednim uobičejenim životom, do dana kada ga jedno malo slatko biće ne okrene naopačke i onda ga zavrti još jednom u suprotnom smjeru. To biće te zove ‘mama’ ili ‘tata’ a tvoj gard poslovne hardcore ličnosti pada u vodu… i ti, padaš na koljena i gugućeš riječi jezika kojeg do tad nisi razumio. Zatim trenutak u kojem spoznamo da svijet više nije onakav kakav smo do tada poznavali, ulice više nisu sigurne, a baka koja sporo šeće možda je maskirani razbojnik. Dobro, možda nismo sasvim realni kada je riječ o našim mini verzijama, ali razlog je samo želja da im pružimo najbolje.
Tako su Vanja i Marko, očarani malom Laurom, odlučili ostaviti svijet prividne sigurnosti iza sebe, posvetiti se pravim životnim vrijednostima i raditi nešto što vole. Nastao je brend Looly Boo, a zasluge pridajemo Lauri, njihovoj kreativnoj muzi. “Zbog nje“ ovaj dvojac je strogi poslovni svijet pun pravila zamijenio freelanceom, kreativnim radom od kuće, fleksibilnim poslom koji im ne skida osmijeh s lica i koji im omogućava da provode više vremena zajedno.
Na oduševljenje mnogih njihovoj mašti nikad kraja jer zgoda iz odrastanja naših najslađih je bezbroj. Tako nastaje Looly Boo – kreativna organska odjeća za djecu. I El Stinko.

Razgovarala: Josipa Celinić
Foto: Looly Boo

ljubavi-jesi-kakala-jel-ti-to-el-stinko-u-gaćama

Ponosni ste vlasnici brenda Looly Boo, hrvatskog dizajnerskog brenda za najmla­ đe. Možete li nam se opisati u nekoliko riječi? Tko čini Looly Boo? Od kud ime?

Looly Boo čine: Vanja Tolić – magistra prava koja je svoju karijeru započela radom u odvjetničkom uredu. Danas je mama, suosnivačica branda Looly Boo i osoba koja ne zna reći slovo “r”. Marko Tolić je magistar ekonomije, tata i suosnivač branda Looly Boo koji sve naše ideje pretvara u ilustracije. Naš cijeli svijet se vrti oko jedne male, slatke, čudesne Laure. Zovemo je Looly, a kad je bila beba, najslađi smijeh smo dobili kada smo igrali igru Looly Boo, odnosno u prijevodu skrivanje i otkrivanje svoga lica s popratnim BU!

ljubavi-jesi-kakala-jel-ti-to-el-stinko-u-gaćama

Zašto ste odabrali baš najmlađe? Vidite li se možda nekada i u dizajnu za odrasle?

Odabrali smo najmlađe jer nas je naša kćer motivirala i inspirirala za pokretanje zajedničkog posla. S obzirom na to da smo se tijekom pokretanja branda apsolutno zaljubili u dizajn, ostavljamo otvorene ruke za sve njegove smjerove.

Kada i kako je pala odluka da ostavite svoje stalne i sigurne poslove i krenete u vode freelancea?

Nismo provodili mnogo vremena skupa zbog dugih prekovremenih sati na poslu. Kada se rodila naša mala Laura, preokrenula je naš svijet naglavačke i počeli smo razmišljati o pravim životnim vrijednostima te smo se usudili pokrenuti posao koji istinski volimo i koji možemo raditi skupa kao obitelj. Dvije godine smo se educirali o dizajnu i pohađali razne tečajeve kako bismo bili kompetentni za posao koji želimo raditi, a to je crtanje, dizajniranje i stvaranje.

Koje su prepreke s kojima ste se susreli prilikom pokretanja vlastitog posla?

Najveće prepreke s kojima smo se borili bile su nedostatak financijskih sredstava da proizvedemo sve točno kako želimo i u količini kojoj želimo, činjenica da smo oboje druge struke i da nam je trebalo vremena da se educiramo i savladamo sve dizajnerske programe. No možda najveća prepreka nam je bila kako naći adekvatne partnere koji će biti kvalitetni i imati svu potrebnu opremu, a da ne traže ogromne količine za proizvodnju te da se nalaze u Hrvatskoj.

ljubavi-jesi-kakala-jel-ti-to-el-stinko-u-peleni
ljubavi-jesi-kakala-jel-ti-to-el-stinko-u-peleni

Što smatrate da su prednosti freelanca? Imate li više vremena za svoju obitelj ili ste jednostavno manje napeti jer vam šef neće zamjeriti što ste otišli ranije s posla?

Najveća prednost freelanca je što možemo raditi posao koji istinski volimo, a kojega možemo organizirati na naš način i uživati u slobodi odlučivanja i odgovaranja samima sebi. Nadalje, definitivno bismo istaknuli fleksibilnost organiziranja posla, što znači da možemo provesti više vremena s djetetom, a da pritom ne radimo manje. Jednostavno završimo ranije, pokupimo dijete iz vrtića i nakon kvalitetnog druženja opet radimo.

Za uspjeh je potrebno znanje i dobra ideja. Ukoliko postoje ta dva faktora, početni kapital nije nužan jer se može steći kroz razne crowdfunding kampanje, državne poticaje ili suradnje s poslovnim anđelima.

Je li stres manji kada radiš sam za sebe i nešto što voliš, ili strah od “neuspjeha“ igra svoju ulogu?

Hm… stres je veći, ali slađi. U početku poslovanja teško je stvoriti prihode tvrtke koji bi bili dovoljni za adekvatnu plaću i daljnja ulaganja. Većina ljudi zbog straha od neuspjeha neće ni probati pokrenuti posao, mi smo probali i bar se nećemo pitati što bi bilo da je bilo. Olakotna okolnost je ta što imamo radno iskustvo u struci za koje smo se školovali.

U slučaju neuspjeha, imamo se gdje vratiti ili barem raditi paralelno dva posla, što Marko sada i radi jer je zadržao jedan od svojih projekata i na taj način nam osigurava financijsku sigurnost. I Vanja je nebrojeno puno puta razmišljala da li da radi dva posla, zbog financija i zbog toga što joj trenutno ne ide staž u zanimanju za koje se školovala, no za sada smo odlučili riskirati, jer je ovaj posao sve ono što mi istinski želimo. Kada ćemo probati, ako ne sada.

Je li za uspjeh potreban velik ulog?

Za uspjeh je potrebno znanje i dobra ideja. Ukoliko postoje ta dva faktora, početni ka- pital nije nužan jer se može steći kroz razne crowdfunding kampanje, državne poticaje ili suradnje s poslovnim anđelima. Mi smo najviše ulagali u znanje: skoro dvije godine smo uložili u obrazovanje i razne edukacije jer sve radimo sami.

ljubavi-jesi-kakala-jel-ti-to-el-stinko-u-peleni

Kako su vaši najbliži i kolege reagirali na vašu odluku kretanja u poduzetničke vode?

Recimo to ovako: da smo slušali okolinu, nikada ne bismo pokrenuli ovaj posao. Svakako su nam svi bili podrška u cijeloj ideji, svidjela im se, ali kad je krenula realizacija, strah od financijske sigurnosti im je bio jači od dobre ideje i govorili su nam da je najbolje da se držimo prava i ekonomije. No kada su vidjeli da smo mi ipak tvrdoglavo krenuli, naša obitelj nam je punila početni kapital i rasli su s nama uz puno podrške i ljubavi, kao i naši bliski prijatelji.

ljubavi-jesi-kakala-jel-ti-to-el-stinko-u-peleni

Naš cijeli svijet se vrti oko jedne male, slatke, čudesne Laure. Zovemo je Looly, a kad je bila beba, najslađi smijeh smo dobili kada smo igrali igru Looly Boo, odnosno u prijevodu skrivanje i otkrivanje svoga lica s popratnim BU!

Odlazi li koji El Stinko i preko granica Lijepe naše? Vidite li budućnost u plasiranju na vanjsko tržište?

S obzirom na to da smo tek pokrenuli posao, orijentirali smo se na prodaju u Hrvatskoj, iako je bilo i narudžbi iz inozemstva. To nam je definitivno cilj i želja, i uskoro krećemo ozbiljnije raditi na tome da ostvarimo dobre uvjete za prodaju naših hrvatskih proizvoda u inozemstvu.

Kakav je osjećaj raditi nešto što voliš i biti slobodnjak? Možete li dati rečenicu podrške onima koji nikako da se ohrabre prijeći u zonu freelancea?

Osjećaj je neopisivo savršen. S obzirom na to da većinu svoga dragocjenog vremena provodimo na poslu, divno je osloboditi se tuđih očekivanja i to vrijeme provesti u onome što istinski volimo. Ukoliko želite da vam ponedjeljak postane jedan od najdražih dana u tjednu, krenite!

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads