Lado – Superbrand 2017/18.

lado-superbrand2017/18

Zahvaljujući bogatoj kolekciji izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote, svaki koncert Ansambla Lado je ujedno i svojevrsna revija originalnog hrvatskog tradicijskog ruha.

EMOCIJA

Ansambl LADO kontinuirano prilagođava svoje komunikacijske alate zahtjevima suvremenog tržišta. Kada je riječ o informacijskim tehnologijama, sa svojom publikom komunicira fotografijama, videospotovima i drugim oblicima komunikacije putem svoje internetske stranice i društvenih mreža.

Svoje koncerte oprema programskim knjižicama, plakatima i ostalim promotivno-komunikacijskim alatima. Suvremenim metodama komuniciranja, LADO se nastoji pozicionirati na tržištu kulture koje se konstantno mijenja i stvara nove izazove.

Nadalje, LADO kontinuiranim nastojanjima pokušava osvojiti i srca nove publike, i to ne samo svojim različitim umjetničkim programima koji se predstavljaju na godišnjim plesnim, vokalnim i vokalno-instrumentalnim koncertima tijekom godine, već povremeno predstavlja nove projekte i stvara nove izvedbene forme kojima se želi približiti publici drugačijeg umjetničkog senzibiliteta. Tako su predstavljeni projekti Lado Electro u kojem su se susreli elektronska glazba i folklorne melodije, Jazz(l)ando – fuzija jazza i tradicije, Veronika Desinićka – folklorni balet s pjevanjem…

lado-superbrand2017/18KVALITETA

Osobitost brenda jest činjenica da je LADO ujedno i zbor i plesni ansambl. Njegovih 39 vrhunskih plesača, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformira iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata.

Zahvaljujući bogatoj kolekciji izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote, svaki koncert Ansambla je ujedno i svojevrsna revija originalnog hrvatskog tradicijskog ruha. Koncerti Ansambla diljem svijeta nailaze na napodijeljeno oduševljenje publike, ali i stručne kritike, koja ga redovito svrstava uz bok najboljih svjetskijh folklornih skupina.

POUZDANOST

Nakon Drugoga svjetskog rata pojavile su se u zemlji mnogobrojne amaterske folklorne skupine, među kojima i folklorna sekcija Omladinskog KUD-a “Joža Vlahović” iz Zagreba pod umjetničkim vodstvom profesora Zvonimira Ljevakovića. Ta je grupa 1947. godine ostvarila zavidan međunarodni uspjeh osvojivši drugo mjesto na prvom Svjetskom festivalu omladine u Pragu, odmah iza poznatog Ansambla Igora Mojsejeva.

11. studenoga 1949. godine, ukazom Vlade NR Hrvatske, osnovan je Državni zbor narodnih plesova i pjesama koji su većinom sačinjavali umjetnici upravo iz „Jože Vlahovića“. Radi se o ansamblu koji danas poznajemo pod nazivom LADO. Pune 24 godine prof. Ljevaković bio je umjetnički voditelj Ansambla LADO, njegov najuspješniji koreograf, autor mnogih folklornoscenskih umjetničkih djela, čija se muzička i koreografska rješenja zasnivaju na autentičnom izrazu i elementima naše narodne umjetnosti. Dr.sc. Ivan Ivančan 1974. godine postaje novi umjetnički voditelj Ansambla LADO.

Dr. Ivančan je u Hrvatskoj najpoznatiji etnokoreograf i autor više od dvadeset knjiga o hrvatskoj plesnoj tradiciji. Put koji je zacrtao Zvonimir Ljevaković, a nastavio dr.sc. Ivan Ivančan, slijedili su i drugi umjetnički ravnatelji – Hanibal Dundović, Ivan Ivančan ml., a slijedi ga i Andrija Ivančan (od 2016.).

Za glazbenu djelatnost Ansambla osobito su se brinuli u ranijim godinama Božo Potočnik, a poslije muzički rukovoditelji Dinko Fio, Tomislav Uhlik i Bojan Pogrmilović i Dražen Kurilovčan koji, uz povremene vanjske suradnike, danas ravna koncertnim izvedbama Ansambla. Od prosinca 1990. godine LADO s jednakim uspjehom priređuje cijelu seriju koncerata pučke crkvene glazbe, od kojih su najpoznatiji već tradicionalni božićni koncerti u Zagrebačkoj katedrali i korizmeni koncerti u okviru “Pasionske baštine”.

lado-superbrand2017/18

RAZLIČITOST

Hrvatska je, gledano u svjetskim okvirima, relativno mala zemlja, ali je po ljepoti, raznolikosti i bogatstvu glazbene i plesne tradicije na tako malom području, jedinstvena u svijetu. Geografski se nalazi na sjecištu različitih kulturnih utjecaja što je rezultiralo nevjerojatnim razlikama u plesnom i glazbenom izričaju te raznovrsnim narodnim nošnjama.

Bogatstvo Ansambla LADO leži u scenskom prikazu tih plesova doista onako kako se plešu ili su se nekada plesali na selu, pjesme su autentične i izvode se na način kako se pjevalo u pojedinom području Hrvatske, pratnja plesovima su originalna tradicijska narodna glazbala, a plesači su najčešće odjeveni u originalne narodne nošnje iz bogatog fundusa Ansambla. Zahvaljujući činjenici da je u mnogim područjima Hrvatske pjesma usko vezana uz ples, LADO je ne samo plesni folklorni ansambl nego ujedno i reprezentativni folklorni zbor što ga čini doista posebnim.

JESTE LI ZNALI…

• “2 u 1” – LADO je vrhunski plesni ansambl, ali i izvanredan folklorni zbor, sposoban izvesti program narodnih plesova i pjesama u jednoj večeri, a već sutradan se predstaviti reprezentativnim vokalnoinstrumentalnim programom
• LADO je “putujući muzej”- LADO posjeduje fundus s više od 1200 kompleta narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote od kojih su neki stariji od 100 godina. Narodne nošnje su ujedno kostimi u kojima LADO predstavlja zadivljujuću različitost plesova, pjesama na tako malom prostoru kao što je Hrvatska i to zahvaljujući mediteranskim, alpskim, panonskim i balkanskim utjecajima.
• Više od šest desetljeća djelovanja na pozornicama diljem svijeta – U 68 godina postojanja stoji 5000 nastupa u Hrvatskoj i 48 zemalja svijeta te tridesetak izdanih nosača zvuka
• Edukacijski programi – Organizacija folkornih radionica, master-classova i nastupa za djecu predškolskog i školskog uzrasta.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads