Kvaliteta i educiran kadar – simbioza koja garantira uspjeh

Zepterova košarica usluga
kvaliteta i educiran kadar-simbioza koja garantira uspjeh

Direktan način prodaje jedan je od kanala prodaje koji je prije nekoliko godina sigurno bio popularniji nego danas. Pa iako je posljednjih nekoliko godina gubio na popularnosti, nekim brendovima osigurao je uspjeh i prepoznatljivost.

Razgovarala: Josipa Celinić
Foto: Zepter

Kako god stvari izgledale, interes nikad nije potpuno nestao jer brand poput Zeptera, ne samo da je kanalom direktne prodaje ekspandirao već još i danas ima klijente koji će radije izabrati ‘face to face’ kupnju iz udobnosti vlastitog doma,nego ijednu drugu. Zepter je otvorio vrata velikom broju zadovoljnih kupaca na 5 kontinenata u više od 60 zemalja, ne samo izborom kanala prodaje već kvalitetom, inovativnošću i možda posuđem koje ste kupili prije nekoliko desetaka godina.

Dobiveno povjerenje godinama su njegovali, a u simbiozi misije zdravog življenja i ljepote te želja svojih klijenata razvijali su košaricu različitih usluga. Pa baš kao što iza svakog uspješnog muškarca stoji još uspješnija žena koja ga gura naprijed, tako i iza svakog uspješnog proizvoda, usluge i branda stoje zadovoljni i motivirani djelatnici, a kadar Zeptera okosnica je njihova poslovanja, njih više od 100,000 zaposlenika i savjetnika diljem svijeta.

Detalje prepoznatljive poslovne filozofije i one manje znane podatke predstavila nam je generalna menadžerica za Zepter Hrvatska Simona Bašković.

Zepter je brand koji još i danas mnogi povezuju isključivo s posuđem ‘Masterpiece’ i s proizvodima umjetničke stolne dekoracije. Kakva su Vaša mišljenja o toj poveznici? Jesu li to neki od temelja grupacije; tradicija, kvaliteta i povjerenje?

U potpunosti se slažemo kako su tradicija, kvaliteta i povjerenje temelj grupacije i naše poslovne filozofije uz dodatak naše misije zdravlja za svakog pojedinca ove planete. No, o tome najbolje svjedoče naši vjerni kupci. Nedavno nam se javio jedan korisnik s komen- tarom kako u 30 godina jedino nije obnavljao, mijenjao ili popravljao zidove i posuđe Zepter. „Masterpiece“ posuđe dio je Branda Home Art po čemu smo najprepoznatljiviji, međutim poslovnu filozofiju uspješno smo prenijeli i na naše ostale brandove Home Care, Medical i Cosmetics te i njih razvijamo na istim načelima.

Čak i danas, najviše emocija i zadovoljstva korisnika, a posljedično i rezultata dolazi iz izravnog kontakta s kupcima.

kvaliteta i educiran kadar-simbioza koja garantira uspjeh

Vaš brand se u relativno malo godina uspio proširiti na veliko područje, čak pet kontinenata, 60 zemalja i ostvariti prepoznatljiv image, u čemu je vaša tajna?

Krenuli smo od kvalitete naših proizvoda koji se proizvode u 8 tvornica, raspoređenih u Švicarskoj, Njemačkoj i Italiji. Paralelno s proizvodima brand smo gradili kroz personalizirani odnos s našim klijentima putem mreže prodajnih savjetnika, a sve kroz našu misiju zdravlja koja je potrebna svakome na ovome svijetu.

Smatramo da su kvaliteta proizvoda i vrhunski educiran kadar sinergijski doprinijeli tako velikom rastu i ekspanziji na tržištima diljem svijeta.

PROIZVODI KOJI UNAPREĐUJU KVALITETU ŽIVOTA

Počeli ste s ponudom posuđa i popratnih proizvoda, proširili se na tržište medicinskih uređaja, da li je slijed dolazio prirodno, sukladno potražnji vaših vjernih kupaca ili su to bili logični poslovni potezi?

Sve naše proizvode razvijamo i proizvodimo na temelju osnovnih ljudskih potreba, krenuli smo od hrane i svjetlosti, a nadalje, logičnim slijedom razvili smo proizvode za čistu vodu i zrak. Kontinuirano i planski razvijamo proizvode koji unapređuju kvalitetu života pojedinca i to je poslovna filozofija koju pratimo.

Mi zapravo želimo iskoristiti najbolje od svih kanala prodaje, od generiranja interesa do zaključivanja kupovine i pri tome se ne ograničavati na isključivo jedan kanal i način prodaje.
U budućnosti bismo htjeli harmonizirati sve te procese i omogućiti jedinstveno iskustvo prema preferencijama kupca.

DIGITALIZACIJA DIREKTNE PRODAJE

Kada govorimo o direktnoj prodaji, Zepter je jedan od prvih brandova koji je krenuo tim načinom prodaje. Kolika je razlika u direktnoj prodaji koja se obavljala nekoć i danas kada imamo online kupnju? Jesu li ljudi i danas spremni i povjerljivi primiti u svoj dom prodavača nekog branda?

Zepter prati navike kupaca i naša poslovna filozofija je prilagodba svim vrstama prodaje kao takve. Upravo smo zato otvorili i urede prodaje, ekskluzivne retail trgovine, a najsvježiji primjer našeg kontinuiranog razvoja je i otvaranje webshopa. Čak i danas, najviše emocija i zadovoljstva korisnika, a posljedično i rezultata dolazi iz izravnog kontakta s kupcima.

Put od istraživanja do odluke o kupovini je proces koji kupac danas voli obaviti sam, a mi smo u potpunosti na strani klijenta da sam izabere način koji mu najviše odgovara. Sukladno tome primjetno je kako kupci češće prisustvuju sami na druženjima i prezentacijama nego prije, međutim to ne mora biti pravilo.

Što se tiče povjerenja primanja prodavača u vlastiti dom, moramo napomenuti da to u praksi ovisi o tome koliko se dugo prodajni savjetnik ili manager bavi tim poslom. S vremenom takav način prodaje stvara jedan jak networking i zbližavanje s kupcima pa bismo zaključili kako je to povjerenje nešto što se gradi kroz godine.

kvaliteta i educiran kadar-simbioza koja garantira uspjeh

Koliko je u današnje vrijeme uopće teško konkurirati tržištu kroz direktnu prodaju? Kako usavršavate svoje prodajne kanale?

”Najveći izazov je pobuditi želju u korisniku za akciju i odaziv na prezentaciju, sastanak, druženje, seminar i sl., odnosno doći do prilike za kontakt s klijentom. Stoga kroz marketinške aktivnosti te kontinuiranom motivacijom i edukacijom prodajne mreže i dalje uspješno konkuriramo tržištu putem direktne prodaje. Posebno bismo istaknuli i osuvremenjivanje prodajnih kanala poput otvaranja web-shopa gdje smo omogućili svakom našem prodajnom savjetniku formiranje vlastite web-trgovine unutar našeg sučelja i tako dokazali da se procesi direktne prodaje mogu uspješno digitalizirati.”

U interesu brige za svoje postojeće kupce bez zanemarivanja novih potencijalnih klijenata, u Zepteru se mogu pohvaliti da su razvili poseban program lojalnosti pod nazivom Club Live 100, sustav kroz koji klijenti mogu ostvariti širok spektar pogodnosti. ”Pored popusta na kupovine, uveli smo i mogućnost financijske nagrade za preporuke, a također i besplatne seminare i radionice s etabliranim stručnjacima iz različitih područja koji se bave zdravljem ljudi. Upravo kroz taj program obvezali smo se na kontinuiranu brigu o našim klijentima te tako obostrano imamo zajednički interes i korist za sebe i svoje najmilije”, istaknula je Simona.

Marketinškim aktivnostima te kontinuiranom motivacijom i edukacijom prodajne mreže i dalje uspješno konkuriramo tržištu putem direktne prodaje.

KOMPANIJA S MISIJOM ZDRAVLJA

Philip Zepter, osnivač tvrtke, utemeljitelj je i Zepterove filozofije – filozofije zdravog življenja i savršenstva usmjerenog na očuvanje zdravlja sadašnjih i budućih generacija te rješavanje ekoloških problema. Kako brinete za te vrijednosti?

U 30 godina poslovanja, prema našim kalkulacijama, samo u Hrvatskoj smo obavili preko 10 000 000 prezentacija na kojima kontinuirano prenosimo poruke misije zdravlja kompanije Zepter. Svaki korak prema poboljšanju metabolizma i vraćanje prema idealnoj tjelesnoj težini, svaka spašena noga, čaša vode koja neće uzrokovati nesnošljivu bol, svaka mirno prespavana noć, svaka ušteđena kuna na energiji i namirnicama i mnoštvo drugih problema koje uspješno rješavamo upotrebom naših proizvoda, čvrst je dokaz da se sustavno brinemo o tim vrijednostima.

Brojne humanitarne akcije, donacije i briga o lokalnoj zajednici dodatna su potpora našim nastojanjima na kontinuiranom širenju misije zdravlja.

Kao dugoročni ciljevi grupacije navedeni su zdravlje, ljepota i dobrobit ljudi; koji su poslovni ciljevi? I mislite li da će se nekada Zepter grupacija povući iz direktne prodaje? Kakva je budućnost tog oblika prodaje?

“Želimo ostvariti stabilan i kontinuiran rast volumena distribucije naših proizvoda. Hoće li se Zepter kao Grupacija povući iz direktne prodaje, za nas lokalno malo je teško unaprijed zaključiti i ne vjerujemo da će se to dogoditi u skorašnje vrijeme. Izglednije je prilagođavanje trendovima i načinima dosega ciljnih skupina, a smatramo da će osnova posla ostati kvalitetna prezentacija vlastitih proizvoda, usluga i branda neovisno o načinu komunikacije s kupcima.

Mi zapravo želimo iskoristiti najbolje od svih kanala prodaje od generiranja interesa do zaključivanja kupovine i pri tome se ne ograničavati na isključivo jedan kanal i način prodaje. U budućnosti bismo htjeli harmonizirati sve te procese i omogućiti jedinstveno iskustvo prema preferencijama kupca.”

U brojnim gradovima otvoreni su i prodajno – izložbeni saloni i paviljoni, a na pitanje koja vizija stoji iza tog prodajnog kanala grupacije, moja sugovornica odgovara: ”Pratimo potrebe i navike naših klijenata, a navedeni kanal prodaje je izvrsno mjesto gdje na reprezentativan način možemo pokazati naše proizvode i usluge na jednom mjestu. Za potrebe naše prodajne mreže u praksi ti kanali u obliku Showrooma služe i kao mjesto održavanja susreta s klijentima”.

Masterpiece posuđe je dio Branda Home Art po čemu smo najprepoznatljiviji, međutim poslovnu filozofiju uspješno smo prenijeli i na naše ostale brandove.

Koliko se usporila prodaja direktnim kontak- tom zbog sveopće prisutnosti medija?

Imali smo višegodišnji trend usporavanja do 2015., od kada bilježimo ponovan rast, stoga iz vlastite perspektive čak prepoznajemo i pozitivan utjecaj medija. Naime, primjetno je da se sve više pozornosti obraća na teme na koje mi ukazujemo desetljećima, pa bismo zaključili kako nam mediji zapravo i čine uslugu i olakšavaju procese prodaje.

ZEPTER KOŠARICA PUNA USLUGA

Zepter grupacija objedinjuje brojne usluge koje nudi svojim klijentima pa tako u ponudi stoji i Zepter Finance Holding AG kao vizija sigurne budućnosti. Koliko je uspješna ponuda košarice pune usluga? Koliko vaših korisnika zbog povjerenja prema grupaciji koristi i druge usluge, poput financijskih ili onih zdravstvenog osiguranja?

Da bi košarica puna usluga bila uspješna, potreban je sustavan i višegodišnji rad jer bi bilo kontraproduktivno istovremeno nuditi istom klijentu rješenje za sve.

Taj sustav rada gledamo kao nadopunu, jer svi proizvodi i usluge imaju logičan slijed i povezivost. Ako je savjetnik ili manager prodaje kvalitetno prezentirao korištenje našeg proizvoda i usluge i stekao povjerenje kupca, onda se u pravilu taj kupac lakše animira za korištenje i ostalih usluga iz ponude.

No, koliko god proizvoda da broji ponuda bilo kojeg branda, uvijek se zna koji su najbolji ili najprodavaniji, a u slučaju Zeptera, po prodajnim rezultatima ističe se Therapy Air iOn, a u top 5 sustav svjetlosne terapije BIOPTRON.

TRANSPARENTAN POSLODAVAC I NAGRAĐIVAN BRAND

Kako Zepter brine o svojim menadžerima i savjetnicima za prodaju? Pruža li mogućnost dodatnog usavršavanja i edukacije? U konačnici, kakav je Zepter poslodavac?

Naši savjetnici i menadžeri prodaje okosnica su našeg poslovanja te zapravo najviše raspoloživih resursa odvajamo za njihov rast i razvoj budući da iza svakog našeg proizvoda moraju stajati visoko motivirane i educirane osobe.

U praksi, redovito ulažemo napore u pružanju najnovijih saznanja i vještina kako bi uspješno mogli pratiti trendove. Zepter je prije svega transparentan poslodavac koji je sustav nagrađivanja kroz desetljeća iskustva doveo do savršenstva. Kao poslodavac osiguravamo proizvode, prodajne alate, edukaciju, podršku, poslovni prostor te sigurnu i redovitu isplatu zarađenog novca. Ta filozofija i pristup omogućili su nam siguran i kontinuiran rast na tržištu.

Zepter International svoju priču o uspjehu započeo je još prije tri desetljeća, točnije 1986. godine kada je osnovana tvrtka Zepter sa sjedištem u austrijskom gradiću Linzu i s prvim proizvodnim postrojenjem u Milanu u Italiji. Sa zadovoljstvom kupaca rastao je uspjeh i stizale su nagrade.

Zepter je dobio brojne nagrade, ne samo od raznih društvenih institucija diljem svijeta (za dizajn, napretke u tehnologiji, za kvalitetu, inovaciju, za izniman doprinos dobrobiti milijuna ljudi i druge) već i od suradnika te odanih kupaca. Na koje priznanje ste poseb- no ponosni?

Svakako najveće priznanje je primitak prestižne međunarodne Ellis medalje časti 2011. godine u New Yorku, gdje je naš predsjednik g. Philip Zepter postao tek jedan od petero do- bitnika ove nagrade izvan Sjedinjenih Američkih Država. G. Zepter odabran je između tisuću kandidata zbog svojih osobnih i profesionalnih filantropskih doprinosa.

Misija zdravlja Zepter Internationala priznata je ne samo zbog blagodati donesenih milijunima ljudi diljem svijeta već i radi poboljšanja društva kao cjeline. Pored toga istaknuli bismo i naš sustav BIOPTRON koji je dobitnik nagrade u području anti-ageinga i ljepote na Drugom i Trećem europskom kongresu za estetsku i anti-ageing medicinu, koji su održani u Parizu 2014. i 2015. godine.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads