(Kupi)lek

A ne samo kupinovo vino

Iako mama Dragica i tata Ivan vjerojatno nisu razmišljali o brendu Kupilek kada su 1991. godine zasadili svoju prvu sadnicu kupina, uz stručno vodstvo njihovog sina, diplomiranog ekonomista Igora Jambrešića, jedna se pokusna bačva kupinovog vina pretvorila u poduzetnički pothvat, a kupina je postala brend Kupilek. Jedno voće – jedan brend.

No, brendom ne može postati „samo voće“. Ono mora biti supervoće sa super karakteristikama. Upravo je to obitelj Jambrešić iz Novih Dvora pokraj Klanjca prepoznala u kupini, u kojoj su vidjeli lijek, zagorski lek, i tako je nastao – Kupilek.

Pripremila: Petra Sedlanić
Foto: Kupilek, Shutterstock

BREND SUPERVOĆE

Kako brendirati voće? U ovom slučaju, za početak, isticanjem vrijednosti za one koji konzumiraju proizvode pripremljene od tog voća. „Kupina je supervoće i najljekovitija je voćka od svih voćaka! Prije svega zbog vrlo ljekovitih antioksidanata, a najpoznatija je po bogatstvu organskim željezom, kalcijem i vlaknastim tvarima,“ ispričao nam je Igor Jambrešić, nositelj poljoprivrednog gospodarstva OPG Jambrešić i vlasnik poduzetničkog projekta proizvodnje Kupileka. No, sam brend traži više od kvalitete i korisnih značajki proizvoda – traži priču i emociju.

Priča o Kupileku

Priča o Kupileku je ona o obitelji, o njihovom predanom radu i stručnosti, o autentičnom proizvodu ljekovitih svojstava, nastalom na zagorskoj zemlji. „Osim nutritivnih vrijednosti, kupina za nas Jambrešiće znači puno više! Promatramo njezin životni put od samog začeća. Rezidbom je formiramo kako bismo dobili plod koji nastaje iz prekrasnog bijelog cvijeta, raste i polako dozrijeva praćen našim budnim okom.

Proces dozrijevanja

Početkom srpnja crvenkasti, još nezreli plodovi počinju dozrijevati, dok mi nestrpljivo čekamo početak berbe kupina“, govori nam Igor o posvećenosti obitelji ovoj voćki te nastavlja objašnjavajući kako berba za njih predstavlja jedan od najljepših proizvodnih ciklusa kupine: „Tada smo radosni i sretni što ubiremo plodove cjelogodišnjeg rada. Potom kreće prerada kupine u kupinovo vino, kojaza nas nije više tako stresna jer smo kroz dvadesetpetogodišnji rad uspjeli usavršiti sve proizvodne radnje te ih danas s lakoćom ponavljamo“.

ZA UŽITAK I ZDRAVLJE

Obitelj Jambrešić od kupina proizvodi extra džem, voćni sirup, cijeđeni sok i glavni proizvod – kupinovo vino Kupilek, najbolji nadomjestak željeza u krvi, a ujedno i ukusan napitak koji nam uspješno podiže imunitet i nerijetko naše raspoloženje. „Preporučuje se kod anemije, iscrpljenosti, reguliranja krvnog tlaka i probave te za poboljšanje cirkulacije krvi. Pomaže u ishrani kod osoba slabijeg imuniteta, trudnica i dojilja, davatelja krvi, sportaša i onih koji se oporavljaju nakon bolesti,“ navodi Igor te dodaje da, osim za zdravlje, kupinovo vino služi i za užitak: „Gurmani znaju: ohlađeno na 16°C, poslužuje se kao aperitivno vino, a izvrsno se kombinira s pikantnim plemenitim sirevima i jelima od sira. Kao desertno vino, poslužuje se uz slastice“.

Jedna se pokusna bačva kupinovog vina pretvorila u poduzetnički pothvat, a kupina je postala brend Kupilek.

TRADICIJSKI TEMELJI

Proizvodi usmjereni na zdravlje moraju postići ključno – povjerenje kupaca. „Naši nam kupci često znaju naglašavati kako postoje kupinova vina i Kupilek”, rekao je Igor. Od prve sadnice do diferencijacije Kupileka među drugim kupinovim vinima, prošle su godine predanog rada na tome da se dobije što kvalitetniji ljekoviti proizvod. „I naše su bake često proizvodile manje količine likera od kupine i nudile ga osobama s pomanjkanjem željeza u krvi“, govori Igor te dodaje kako su do poduzetničkeideje došli upravo na primjeru rada njihove bake, no bakina tegla s omjerom kupina im šećera 1:1 ipak se kosila s idejom ljekovitog proizvoda.

RECEPTURA ZA USPJEH

U samome početku, za obitelj Jambrešić bitno je bilo doći do ispravne recepture za kupinovo vino koje će kasnije moći nuditi i deklarirati kao ljekoviti proizvod. „Kada su 1991. godine odlučili proizvesti prve pokusne bačve kupinovog vina, moji su roditelji bili dovoljno mudri te su zatražili savjet struke o kreiranju recepture, na čemu sam im danas beskrajno zahvalan“, govori Igor dodajući kako im je pomogao pokojni enolog dr.sc. Schubert Gerhar koji im je rekao: „Jambrešićevi,proizvodite kupinovo vino, a ne liker! Koristite procese proizvodnje koje koriste vinari od grožđa“.

Kupinovo vino, a ne liker!

Poslušali su savjet te, kako kaže Igor, dodali puno truda, ljubavi i znanja, pa danas od prirode dobivaju Kupilek, a ne samo kupinovo vino! „Iskoristivši naše znanje o kupini i savjete stručnjaka, proizveli smo vrhunski proizvod, čisti, prirodni, bez ikakvih kemijskih dodataka. Možemo zaključiti da zasluge za postizanje povjerenja naših kupaca – konzumenata, možemo pripisati tome što u proizvodnji koristimo isključivo vrhunsku sirovinu te je prerađujemo prema propisanim i provjerenim recepturama, pa tako i na kraju dobivamo proizvode vrhunske kvalitete“, zaključuje.

OD „HOBI BRAJDE“ DO BIZNISA

Zagorska zemlja idealna je za uzgoj bobičastog voća. To je, kako kažu, pokazala analiza ispitivanja kakvoće zemlje Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a dokazala mala „hobi brajda“ zasađena uz njihovu okućnicu sredinom osamdesetih godina. „Brajda je izvor naše ideje da podignemo plantažu kupina i plod dajemo na otkup u tadašnju tvrtku DONA koja se nalazila u Stubici u Hrvatskom zagorju“, prisjeća se Igor početaka.

Svako zlo za neko dobro

No, početkom devedesetih, DONA je prestala s otkupom, a na Jambrešićima je bilo da problem otkupa pretvore u poduzetnički pothvat Kupilek. „Svako zlo za neko dobro, rekli bismo mi u Zagorju“, govori Igor koji je 1993. godine diplomirao na studiju ekonomije, izradom poduzetničkog plana na temu “Proizvodnja ljekovitog kupinovog vina”. Igor je danas nositelj OPG-a, a u proizvodnji Kupileka i dalje sudjeluje cijela obitelj. „Moram naglasiti da u stvaranju brenda Kupilek velike zasluge pripadaju mojim roditeljima koji su ranih devedesetih podizali nasade kupina i meni usadili ljubav prema prirodi i samoj kupini, da bi danas naš OPG mogao nametati nove trendove i tako iz godine u godinu udovoljavati potrebama tržišta, odnosno naših konzumenata“, ističe.

“Povratna informacija bilje pozitivna i shvatili smo da smo stvorili jako dobar proizvod“, prisjeća se Igor te dodaje kako je potražnjarasla iz dana u dan,zahvaljujući najjačoj reklami– preporuci drugih osoba.
PREPORUKA KAO REKLAMA

Na zagrebačkim tržnicama počeo je njihov put do konzumenata, gdje su uz kupine koje su tada prodavali, nakon prve pokusne bačve kupinovog vina, nudili posjetiteljima tržnica da degustiraju Kupilek. „Povratna informacija bila je pozitivna i shvatili smo da smo stvorili jako dobar proizvod“, prisjeća se Igor te dodaje kako je potražnja rasla iz dana u dan, zahvaljujući najjačoj reklami – preporuci drugih osoba. „Informacija o proizvodu tada se širila klasičnom metodom od usta do usta, a prvi prilog o Kupileku napisala je Božica Brkan u Večernjakovom prilogu Vrt, negdje između 1993. i 1995. godine“, govori Igor. „Danas, uz web-stranice, društvene mreže, pojavljivanje na važnijim gastro-vinskimdogađajima, radio-emisijama, vlastitim billboardima, stručnim časopisima i slično, svakodnevno smo prisutni na hrvatskom i dijelom na EU tržištu“, objašnjava Igor promotivne kanale.

Potvrde i pohvale

Potvrde i pohvale za dobro obavljen posao redovito dobivaju na promotivno-prodajnim mjestima gdje s veseljem nude Kupilek svima koji su zainteresirani za voćno vino. „Moram priznati da je to jedan od najljepših trenutaka za naskoji pratimo kupinu od njenog početka do trenutka kada je konzument prihvaća. To potvrđuje veliki osmijeh našeg konzumenta i radost osobe darivane Kupilekom. Nama je to najbolja garancija da smo proizveli vrhunskiproizvod. Naši kupci i konzumenti Kupileka najveći su nam vjetar u leđa u stvaranju idaljnjem razvoju našeg proizvoda kojim se ponosimo“, zaključuje Igor.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads