KRIE DESIGN – Ekskluzivan akter u industriji bezgraničnog izbora

KRIE DESIGN - Ekskluzivan akter u industriji bezgraničnog izbora

Tkanine čije se vlakno dobiva recikliranjem plastike i ostalih materijala te ”ostacima“ tkanina koje se u tekstilnim industrijama deklariraju kao višak, tkanine su od kojih nastaju kreacije dizajnerice Kristine Burje, s potpisom Krie Design, održivog modnog brenda koji osvaja svijet.

Razgovarala: Josipa Celinić
Foto: Regis Colin Berthelier i Gio Staiano

Ekskluzivnim primjerima kombinacije ženstvenosti i ležernosti Kristina pruža jasan primjer svog prepoznatljivog dizajnerskog potpisa s kreacijama koje su nosive u svakoj prilici i primjenjive svačijem stilu.

Proces stvaranja tog brenda kao i postizanje ekskluzivnosti robne marke, proces je u koji je uloženo mnogo truda, a uspjeh diljem svijeta samo je dokaz da promišljen dizajn pun statement detalja čini razliku, baš kako je jednom prilikom Kristina izjavila.

Tu postavljamo pitanja, kako se uspješno brendira i komunicira prepoznatljiv imidž, kvaliteta, atraktivnost, dosljednost, emocija…i kako se svi ti pojmovi realiziraju u svijetu mode i ekstravagancije, a odgovore nam daje Ines Preindl, vlasnica agencije za promidžbu Preindl media, s kojom Krie Design surađuje već pet godina.

KRIE DESIGN - Ekskluzivan akter u industriji bezgraničnog izboraPoanta održivog razvoja u modnoj industriji je recikliranje, ne gomilanje proizvoda i etičnost poslovanja. Krie Design je prihvatio taj koncept kao svoj put.

 

Je li za uspjeh bitnije biti drugačiji ili znati odabrati svoju publiku?

Bitno je izabrati segment koji odvaja brend od ostalih. Kada se odaberu fokus i autentična poruka koju želimo poslati, tada se cijeli imidž i priča brenda gradi i prezentira.

Kako se komunicira i predstavlja javnosti neki ekskluzivan brend?

Do statusa ekskluzivnog brenda treba proći dugoročan proces. No, kada se stvori prepoznatljiv imidž u javnosti koji je nastao na kvalitetnim temeljima i kada ciljana publika već zna sve odlike brenda, tada se još više stavlja naglasak na kvalitetu informacije i samu atraktivnost prezentacije te je najbitnija dosljednost, kako u vizualnoj komunikaciji tako i u porukama koje se odašilju.

U današnje vrijeme sve je vidljivo i dostupno u sekundi zahvaljujući društvenim mrežama koje su olakšale komunikaciju s javnošću i šteta bi bilo ne koristiti taj kanal za razvoj biznisa, ali se i lakše može pogriješiti. Upravo zato je izuzetno važno držati se plana.

KOMUNIKACIJA EKSKLUZIVNOSTI

Koji su temelji brendiranja Krie Designa?

Naglasak je na originalnosti dizajna, kvaliteti izrade i ekološki prihvatljivoj proizvodnji. Cijeli koncept održivog razvoja je budućnost modne industrije.

KRIE DESIGN - Ekskluzivan akter u industriji bezgraničnog izbora

Krie je jedan od ekskluzivnih domaćih modnih brendova poznat cijelom svijetu. Koliko se razlikuje komuniciranje vrijednosti brenda na domaćem tržištu od ostatka svijeta?

Zapravo je mnogo lakše svjetskoj publici prezentirati Krie Design jer je to tržište puno otvorenije i zainteresirano za originalni dizajn koji se proizvodi u malim serijama i ima pozadinsku priču u vidu održivog razvoja i korištenja motiva hrvatske baštine u modernom dizajnu.

Na malom domaćem tržištu mnogo je više prepreka što začuđuje. Nisu dovoljne kvaliteta i originalnost. Naše modno tržište je zapravo mlado i još uvijek zadivljeno high street brendovima koji su nam godinama bili nedostupni. Zbog toga uniformiranost još uvijek vlada ulicama, rijetki su koji se žele istaknuti u masi i koji će radije izdvojiti novac za dizajn i ručni rad.

Iznimka su posebne prilike, zato se većina naših dizajnera okreće izradi večernjih haljina i vjenčanica.

KRIE DESIGN - Ekskluzivan akter u industriji bezgraničnog izbora

ODRžIVI RAZVOJ – PUT KRIE DESIGNA

Poznato je da je modna industrija jedan od najvećih zagađivača planeta, zbog količine materijala kojom se radi. Iz istih razloga, Krie Design je bio sudionik Green Fashion Weeka. Neke od posebnosti Krie brenda su organski materijali, reciklirani pamuk i poliester. što biste još istaknuli?

Cijela poanta održivog razvoja u modnoj industriji je recikliranje, ne gomilanje proizvoda i etičnost poslovanja. Krie Design je prihvatio taj koncept kao svoj put što su prepoznali Talijani, organizatori Green Fashion Weeka koji djeluje pod pokroviteljstvom UN-a.

Upravo taj projekt bio je platforma za daljnji razvoj Krie Designa na svjetskom tržištu, a dizajnerica Kristina Burja dobro je iskoristila tu priliku za svoj brend.

Kada se stvori prepoznatljiv imidž u javnosti koji je nastao na kvalitetnim temeljima i kada ciljana publika već zna sve odlike brenda, tada se još više stavlja naglasak na kvalitetu informacije i samu atraktivnost prezentacije te je najbitnija dosljednost, kako u vizualnoj komunikaciji tako i u porukama koje se odašilju.

Ističe se da je brend namijenjen damama svih dobi, koje njeguju suživot sa stilom. Koliko je teško pritom i udovoljiti mnogobrojnim željama i preferencijama različitih dobnih skupina, ne samo proizvodom već i publikacijama noviteta i slično?

Dobar proizvod govori sve jezike i uz dobru komunikacijsku strategiju dolazi do ciljane publike. Naravno, bitno je da se kvaliteta proizvoda održi na zadanoj razini i krajnji konzumenti to znaju nagraditi.

Velika je konkurencija u modnoj industriji i teško se boriti s velikim svjetskim lancima i masovnom produkcijom. Jedini adut malih proizvođača je upravo već spomenuta originalnost i proizvodnja malih serija što se uklapa u priču modnog elitizma.

U svijetu je sve veći trend nošenja „malih“ brendova koji konkuriraju kvalitetom i proizvode u limitiranim serijama što je uvjetovano održivim razvojem i zbog toga nisu dostupni svima. Upravo tu ekskluzivnost mnogi su spremni platiti.

KRIE DESIGN - Ekskluzivan akter u industriji bezgraničnog izbora

BRENDIRANJE DIZAJNERSKE ROBE

Koliko je teško i odgovorno osmišljavati nečiji imidž te načine promidžbe tog imidža u javnosti? što je najteže kod brendiranja i osmišljavanja komunikacijskog plana za jedan modni brend?

Dizajnerica Kristina Burja i ja surađujemo već petu godinu i mogu reći da se dobro poznajemo, znam sve njezine želje i ciljeve, a upravo je to ključno za uspješnu suradnju i kreiranje imidža. Svaki početak je težak, kad počnete raditi s brendom koji nije poznat široj javnosti, prvo treba ispitati tržište i pronaći pravi put upravo za taj određeni brend.

Teško će isti model komunikacije i kreiranja imidža biti uspješan za više brendova. Moda je poseban segment jer dizajnerska roba nije proizvod koji svi trebaju ili svakodnevno kupuju. Treba kroz osmišljenu priču prezentirati proizvod za koji će, u ovom slučaju žena, reći – upravo to želim u svom ormaru!

Velika je konkurencija i zato treba imati dobar plan i budžet za realizaciju plana.

KRIE DESIGN - Ekskluzivan akter u industriji bezgraničnog izbora

Modni trendovi su jedna od najbrže promjenjivih stvari danas. Kako Krie design tomu doskače?

Ovo je pitanje za dizajnericu, ali kao njezina PR-ica mogu reći da je Kristinina tajna u odličnim klasičnim konstrukcijama koje obogaćuje statement detaljima. Npr. njezina odijela su u osnovi klasična, ali kada odjeveni u Krie Design odijelo ušećete u prostoriju punu ljudi, bit ćete primijećeni zbog wow efekta koji izaziva kod promatrača.

Dizajnerica Kristina Burja često u svojim kolekcijama nagovješćuje trendove. Nekada su potrebne i dvije sezone da publika prihvati novitete.

KRIE DESIGN - Ekskluzivan akter u industriji bezgraničnog izbora

što danas pripadnice ljepšeg spola žele od svojih odjevnih kombinacija? Od čega ne odstupaju?

Teško je generalizirati jer upravo modna industrija daje bezgraničan izbor. Možete se jeftino odjenuti od glave do pete u pomodne komade koji ne traju duže od sezone, a možete i kupiti kvalitetan komad koji će funkcionirati godinama.

MODNA ORIGINALNOST

Možete li s nama podijeliti neko nepisano komunikacijsko pravilo koje je obvezno njegovati za uspjeh u modnom svijetu?

Možda sam već dosadna, ali samo originalnost funkcionira kod malih proizvođača, sve ostalo je osuđeno na propast jer ne mogu cjenovno konkurirati masovnoj proizvodnji.

Bonus pitanje za sve čitateljice: Kakvi nas Krie trendovi očekuju na jesen? Sprema li nam se uskoro neko iznenađenje?

Cijeli poslovni plan koji prati komunikacijski usmjeren je na širenje proizvodnje i dogovaranje novih kanala prodaje. Dizajn će i dalje biti prepoznatljiv, pun detalja i boja kojima se teško može odoljeti.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads