KINO URANIA – Kad furaš svoj vlastiti film

KINO URANIA - Kad furaš svoj vlastiti film

Kino Urania svoju je izvornu djelatnost zadržalo punih 107 godina i jedno je od rijetkih kina ne samo u Hrvatskoj, već i u zemljama EU, koja se time mogu ponositi.

Pripremila: Marina Vardić
Foto: Kino Urania

Jeste li ikada posjetili kino, suvišno je pitanje, ali jeste li ikada posjetili kino koje je drugačije i nekako domaćinski toplo i još k svemu tome nije dio multipleks kina? Mi jesmo i možemo vam reći da želimo natrag!

Odlazak u kino navika je koju smo razvili još od malih nogu, a vežemo je uz opuštanje i zabavljanje, uz naše prve izlaske s prijateljima ili sastanke s prvim ljubavima. Neki imaju poseban dan u tjednu rezerviran za odlazak u kino, neki u kinu gledaju samo premijere, a neki ga pak ne mogu smisliti.

Kako odgovoriti na želje i potrebe šarolike publike koja uvijek ima neke nove motive za odlazak u kino, možda je pitanje bez odgovora, no da kino može biti posebno, toplo mjesto, prilagođeno baš nama i onome što mi želimo, pokazalo je osječko kultno kino Urania.

Razgovarali smo s direktoricom kina Urania, Marijanom Bošnjak i saznali brojne zanimljivosti koje krase ovu tradiciju prikazivanja filmova.

KINO URANIA - Kad furaš svoj vlastiti filmEuropa Cinemas 2018. godine kinu Urania dodijelila je prestižnu europsku nagradu za program za djecu i mlade u Europi, a zahvaljujući programskoj raznolikosti 2014. i 2018. godine Film New Europe proglasio je kino Urania kinom s najboljim cjelovitim programom.

 

KINO NEPROCJENJIVE VRIJEDNOSTI

Osječko remek-djelo, kino Urania, spomeničko je i kulturno dobro koje po svim karakteristikama modernog društva ne bi trebalo privlačiti mlade, ali unatoč tradiciji i suprotstavljanju onome što nude velika multipleks kina, Urania nije pala u zaborav.

Zadržala je svoju vjernu publiku i stekla novu koja je prepoznala šarm i kvalitetu sadržaja tradicionalnog, gradskog kina.

Kino Urania svoju je izvornu djelatnost zadržalo punih 107 godina i jedno je od rijetkih kina ne samo u Hrvatskoj, već i u zemljama EU, koja se time mogu ponositi. Zgrada kina ponosno nosi titulu remekdjela te je jedna od prepoznatljivih vizura grada Osijeka, neprocjenjive vrijednosti.

„Urania se okrenula potrebama i željama svoje lojalne publike koja postaje kreator kulturno-umjetničkog programa. Posebnost takvog odnosa s publikom krije se u ukidanju vidljivih barijera na relaciji publika-stvaratelj-institucija“, objasnila je direktorica Marijana. Potiče se inkluzivnost, partnerski odnos i navika učestale konzumacije kulturnog programa.

Programi koji se provode u kinu prvenstveno su rezultat želje i potrebe da se publici pruži autentičan kulturni sadržaj i program.

ART CINEMA

Kino Urania od 2006. godine članica je Europa Cinemas, najveće i najuglednije mreže europskih kina. Kao članica obvezala se poštivati poslovne standarde, razvijati posebne programe kojima se potiče razvoj publike i stvaranje lojalne publike za nove generacije filmskih ostvarenja, naravno uz određenu financijsku potporu.

KINO URANIA - Kad furaš svoj vlastiti film

U kreiranju programa aktivno se surađuje s djecom i mladima, akademskom zajednicom kao i raznim institucijama čije se želje i potrebe osluškuju.

Europa Cinemas 2018. godine kinu Urania dodijelila je prestižnu europsku nagradu za program za djecu i mlade u Europi, a zahvaljujući programskoj raznolikosti 2014. i 2018. godine Film New Europe proglasio je kino Urania kinom s najboljim cjelovitim programom. Titula najuspješnijeg europskog kina krije se u doživljaju kina kao „art cinema“.

 

PERSONALIZIRANE ULAZNICE

Ono što kino Urania čini ekskluzivnim svakako su posebni programi poput koncerata, glazbenih partyja i tematskih filmova koji se nadovezuju na filmski dio programa; posebnih programa koji su doveli do porasta publike te do razvoja novih ideja.

Naime, kino Urania odlučilo je biti drugačije i omogućiti svojoj publici ekskluzivnost kroz poseban doživljaj.

Primijetivši kako su ljudi postali premoreni od komunikacije putem društvenih medija, koji ih ne prepoznaju i ne dijele prema preferencijama i željama, već ih doživljavaju kao statistiku i puke brojke, odlučili su se na velike promjene.

Direktorica Marijana je istaknula kako su prvenstveno željeli dati prioritet redovitoj, lojalnoj publici, i stoga su napustili online prodaju karata te ustaljenu komunikaciju putem društvenih mreža i okrenuli se personalizaciji.

Poznavajući očekivanja, interese, preferencije i navike svoje publike, u ponudu su uvrstili posebne programe u kojima vjerna publika može sudjelovati i pritom uživati u doživljaju filmskog programa na svom omiljenom mjestu u kinu, konzumirajući proizvode koje inače kupuju i vremenu koje njima odgovara.

Personaliziranim ulaznicama kino Urania postaje drugi dom publici, mjesto na kojem je važno što netko osjeća, voli, želi te mjesto na kojem se publiku čuje, razumije i prepoznaje.

DRUGAČIJE FILMSKE PROJEKCIJE

Urania kino-program ne temelji samo na komercijalnim američkim filmovima kao većina multipleks kina, publika kino posjećuje zbog činjenice da u njemu može uživati u filmskim projekcijama koje su kulturno značajne za razvoj kinematografije Europe, ali i Hrvatske.

KINO URANIA - Kad furaš svoj vlastiti film

Sadržaj koji se prikazuje povezan je s urbanom kulturom, novim medijima, vizualnom umjetnošću odnosno sa svim aspektima kreativne industrije. Programi su informativnog karaktera, multikulturalni, promiču jednakost, toleranciju i pravednost. Projekcije su usmjerene na mladu publiku, prvenstveno na srednjoškolce i studente.

Mladu publiku teško je zainteresirati, ali ako im se ponude sadržaji s kojima se mogu identificirati, ne da postaju samo konzumenti programa, već i njegovi sukreatori.

Program „Kino klub“ u koji je uključena mlada publika, nudi edukativne i zabavne sadržaje te je upravo tim programom osigurana prestižna nagrada na europskoj razini.

„Edukativne projekcije održavaju se svakodnevno za razliku od filmskih radionica, manifestacija ili gostovanja autora koja se održavaju u unaprijed zakazanim terminima s publikom kojoj je program namijenjen“, kazala je Marijana.

Neke od poznatijih projekcija svakako su In Memoriam, Classics to remember, Thrillology, DocuArt, FilmItLouD, Reci-Ne, Ljeto i zima s Franom, Snimi svoj prvi film kao i mnoge druge. Naravno projekcije su namijenjene određenim uzrastima, odnosno preferencijama publike.

PUBLIKA KAO KLJUčNA KARIKA

Publika je za kino Urania veoma bitna sastavnica poslovanja. Bez publike koja je zadovoljna i željna novih projekata kino ne bi opstalo do današnjih dana.

„Unatoč nedostatku potpore na području financija, publika je prepoznala kvalitetu sadržaja koje kino nudi, a iz godine u godinu broj gledatelja na posebnim programima raste.“, naglasila je Marijana objašnjavajući kako su programi koji se održavaju u kinu Urania razvijeni bez potpore te su većinom financirani iz vlastitih, ograničenih sredstava.

Možemo zaključiti kako se porast broja gledatelja kao i stvaranje lojalne publike krije u osluškivanju želja i očekivanja publike.

Kad su gledatelji svjesni da nisu samo brojke već ključna karika kina u koje dolaze, počinju se osjećati slobodnije, opuštenije te su spremni ulagati napore kako bi se njihovo voljeno kino održalo na životu.

Odlazak u kino dio je našeg života, to je mjesto na koje uvijek želimo i na koje ćemo uvijek željeti ići pa zašto onda doživljaj gledanja filma ne bi bio dio nečeg većeg, nečeg posebnog.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads