Kako brendirati državu

Kako brendirati državu

Održan je treći Communication Management Forum na kojemu je postavljeno pitanje i dat odgovor – Kako brendirati državu?

Pripremile: Stella Ćaleta i Marina Vardić
Foto: Edward Bernays

Jedan od najvećih autoriteta iz područja odnosa s javnoću, visoko učilište Edward Bernays, organizator je sad već tradicionalnog, trećeg Communication Management Foruma. Tema ovogodišnje konferencije bila je „U potrazi za zajedničkim nazivnikom: komunikacija, turizam, nacionalna kultura i brend“.

Svoje odgovore na ovo aktualno pitanje dali su stručnjaci, znanstvenici i praktičari iz cijele Hrvatske, ali i svijeta. Brend kultura, kao jedan od medijskih pokrovitelja konferencije, donosi pregled najznačajnijih spoznaja koje je konferencija donijela.

Kako brendirati državu

VIšE OD KONFERENCIJE

Konferencije koje spajaju teme turizma, kulture i nacionalnog brenda rijetkost su, što samo po sebi dovoljno govori o ambicioznosti i jedinstvenosti ovog projekta. No, kao što je dekan Damir Jugo u pozdravnom govoru gostima istaknuo, konferencija je značajna i po tome što spaja stručnjake iz područja brendiranja, međunarodnih komunikacija, marketinga, odnosa s javnošću, turizma, te one koji imaju moć donositi odluke na najvišoj političkoj razini.

Ovogodišnja konferencija potaknula je mnoge diskusije o temama brendiranja i njegova povezivanja s turizmom, koji Hrvatska još uvijek nije maksimalno iskoristila.

Ove godine Bernays je krenuo u ambiciozni projekt – dodjelu nagrada „Edward Bernays“ za doprinos razvoju akademskih disciplina odnosa s javnošću i komunikologije.

Prve nagrade odnijeli su profesorica Ana Tkalac Verčič s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i aktualna predsjednica HUOJ-a, profesor Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu te profesor Dejan Verčič s Fakulteta za družbene vede Sveučilišta u Ljubljani.

Svoju priliku za priznanje imali su i studenti – najbolja studentska izlaganja znanstvenih radova nagradio je tročlani žiri. Na taj način Bernays je pokazao kako je važno dati priznanje ne samo afirmiranima i uspješnima, već i mladim nadama struke.

HRVATSKA – IDEALNO MJESTO ZA žIVOT?

Prvog dana na programu su bila dva ‘keynote’ predavanja te dva okrugla stola. Ne samo da PR utječe na širu kulturu, a kultura na PR, već je PR i kultura za sebe, istaknuo je profesor Krishnamurthy Sriramesh sa Sveučilišta u Coloradu, znanstvenik s dugogodišnjom karijerom iz područja kulture i odnosa s javnošću.

Hrvatska je mjesto pogodno za investitore upravo radi naše kreativnosti i snalažljivosti.

Okrugli stol koji je održan na temu percepcije Hrvatske u očima multinacionalnih kompanija iznio je moguća rješenja za izazove koji se nalaze u procesu brendiranja Hrvatske kao zemlje pogodne za investitore. Sudjelovali su Viktor Pavlinčić (Tele2), Davor Tremac (Uber), Marek Warzywod (Dukat) i Josipa Jutt Ferlan (Hilton Hotels Zagreb).

Naša najveća snaga su upravo naši snalažljivi i kreativni ljudi, zaključeno je, a direktor Dukata istaknuo je kako Hrvati trebaju cijeniti privilegije koje imaju – on Hrvatsku vidi kao idealno mjesto za život.

HRVATSKA PO MJERI ČOVJEKA

O procesu stvaranja nacionalnog brenda govorila je profesorica Dubravka Sinčić ćorić, voditeljica radne skupine Predsjednice Republike Hrvatske za kreiranje identiteta i brenda Hrvatske. Identificirali su srž nacionalnog brenda, njen „DNK“, što je prva faza brendiranja. Dakle, kakav je naš nacionalni brend kojeg trebamo komunicirati?

Hrvatska je prelijepa, raznolika zemlja, obiluje prirodnim bogatstvima, ali i kulturnim bogatstvima.

Naši ljudi su otvoreni, strastveni, gostoljubivi, snažnog karaktera. Cijenimo našu domaću kuhinju i tradicionalne delikatese. Uspješno balansiramo između ambicija i opuštanja, posla i obitelji. Inovatori smo, a Hrvatska je mjesto pogodno za investitore upravo radi naše kreativnosti i snalažljivosti. Ona je baš po mjeri čovjeka – ona je „just right“.

Jedna od prilika da globalnoj zajednici pokažemo svoje čari bit će predsjedanje Europskom unijom sljedeće godine – a upravo to je bila tema još jednog okruglog stola održanog prvog dana konferencije.

Cilj je, između ostalog, ostvariti željenu percepciju – Hrvatska treba biti dodana vrijednost svemu uz što se veže.

STUDENTSKIH 15 MINUTA

Drugi dan konferencije bio je posvećen kratkim izlaganjima studenata odnosa s javnošću, turizma i ekonomije.

Kako brendirati državu

Po prvi put na konferenciji su dodijeljena priznanja studentima s najuspješnijim znanstvenim radovima, a od 50-ak izlaganja istaknut ćemo ona koja su na nas ostavila najveći dojam.

Andrea Lučić i Dajana Barbić predstavile su projekt „Financijska pismenost“ kojim se htjelo osvijestiti građane RH o važnosti poznavanja osnovnih značajki funkcioniranja svijeta ekonomije. Financijske odluke imaju veliki utjecaj na naš život, a većina hrvatskih građana neobrazovana je u tom polju što posljedično dovodi do loših financijskih odluka i velikih zaduženja.

Društveno odgovoran projekt osmišljen je u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu, a provodio se diljem države. Rezultati su pokazali kako je edukacija uistinu bitna za donošenje teških odluka, poput onih koje se tiču financija.

U svom predavanju o zlatnoj vrpci i crvenoj haljini, Dorotea Milas je naglasila kako trebamo raditi na razvoju međusobne komunikacije jer samo tako možemo podići društveni senzibilitet i svijest o malignim bolestima kod djece, čija inicijativa nosi simbol zlatne vrpce, kao i svijest o moždanom udaru kod žena, čija akcija nosi simbol crvene haljine.

Predavanja vezana uz sportski uspjeh Hrvatske na prošlom Svjetskom nogometnom prvenstvu bila su napeta i izazvala najviše reakcija kod publike, prilikom diskusije.

Za kraj izdvajamo zanimljiva predavanja studenata Lucije Kožarić i Ivana Biošića, koji su se dotaknuli teme tekstilne industrije u Hrvatskoj, točnije uspješne kampanje tvornice Varteks, koja je počela ponovno graditi identitet u javnosti.

Dora Androić pažnju je privukla predavanjem o glazbenim festivalima i njihovoj promociji putem društvenih medija.

Hrvatska ima puno potencijala za razvoj festivalskog turizma koji polako počinje iskorištavati.

Jedan od novih projekta svakako je Fortica music festival, koji bi trebao biti prepoznat po svojoj posebnosti. Možda Hrvatska ne prepoznaje značaj festivalskog turizma, ali prepoznaju ga strani turisti, zaključuje Dora.

Ovogodišnja konferencija potaknula je mnoge diskusije o temama brendiranja i njegova povezivanja s turizmom, koji Hrvatska još uvijek nije maksimalno iskoristila. Zato s nestrpljenjem iščekujemo sljedeći Forum i diskusije o novim zanimljivim temama.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads