KÄRCHER ČISTI SVIJET

KÄRCHER ČISTI SVIJET

Kärcher je lider u sustavnom čišćenju, a svojim patentima želi ne samo olakšati svakodnevno čišćenje i povećati povećati učinkovitost istog, sudjelovati u očuvanju svjetske baštine i činiti svijet boljim mjestom za sve nas.

Razgovarala: Josipa Celinić
Foto: Kärcher, Dhar media

Poduzeće koje je svoje korijene pustilo iz obiteljskih temelja i u kojem se profit ističe tek kao dodatni benefit poslovanja, odgovornost za kulturu, prirodu i društvo te stvaranje svijeta koji je vrijedan življenja za što je moguće više ljudi, ističe kao misao kojom sigurno korača naprijed u tehnološke inovacije i inicijative za bolji svijet.

Kärcher je lider u sustavnom čišćenju, a svojim patentima želi ne samo olakšati svakodnevno čišćenje i povećati učinkovitost istog, sudjelovati u očuvanju svjetske baštine i činiti svijet boljim mjestom za sve nas, već sve to čini u sinergiji s prirodom promičući održivu implementaciju zelene tehnologije.

BE THE DIFFERENCE poruka je tvrtke koja je svojim uređajima stvorila revoluciju u svijetu čišćenja. Dokaz tomu su glave američkih predsjednika na planini Rushmore u SAD-u, kolonade na Trgu sv. Petra u Vatikanu, Memnonovi kolosi u egipatskoj Tebi, Space Needle u Seattleu, Kip slobode u New Yorku te most Princes Bridge u Melbourneu.

KÄRCHER ČISTI SVIJETStoljetne kulturne baštine diljem svijeta čiste se visokim tlakom Kärcher uređaja. ”Intenzivno radimo na novim rješenjima. Jučer kao i danas.”, rekli su to davne 1935., a kako to čine još i danas, otkriva nam moj sugovornik, direktor Kärcher Hrvatska Milivoj Žegarac.

Lider za sustavno čišćenje – Kärcher posluje u više od 100 kompanija i 60 zemalja diljem svijeta, ostvaruje uspjehe i priznanja. Koje su temeljne vrijednosti na kojima je osnovan i na kojima djeluje Kärcher?

Najnoviji podaci pokazuju da Kärcher danas čak posluje u više od 120 kompanija i 70 zemalja diljem svijeta. Zbog snažnog rasta tvrtke, podaci se konstantno mijenjaju, tako da i meni ponekad zna biti teško pratiti sva zbivanja. Moguće je da će se do objave ovog intervjua broj još i povećati. Uz društvenu odgovornost prema okolišu, našim zaposlenicima, kao i široj zajednici njegujemo vrijednosti inovativnosti, kompetentnosti i pouzdanosti u svim segmentima našeg rada.

Specijalizaciju u području čišćenja dokazuju i 632 patenta koja su proizašla iz predanog rada kako bi Kärcher postao i zadržao poziciju lidera na području čišćenja u domaćinstvu i industriji. Koliko traje proces razvoja te kako se odlučuje koji patent će biti kreiran u proizvod za široke mase?

Broj naših patenata premašuje puno veću brojku od 632, no zbog određenih razloga i zakonskih propisa uobičajeno je da se gube prava na patent, u većini slučaja protokom vremena. Tako da danas brojimo aktivnih 632 patenta. Proces razvoja patenta dugotrajan je i nema pravila. Neki se razvijaju desetljećima dok neke otkrijemo sasvim slučajno. Hoće li naš patent zaživjeti i biti opće prihvaćen najčešće ovisi o širokim masama a nekad i o trendovima, nema čarobne formule.

Kärcher se odlučio na preuzimanje odgovornosti jer smo jedina globalna tvrtka koja raspolaže potrebnom tehnologijom i znanjem za takve zadatke, a svoju sposobnost i iskustvo pokazali smo u više od 100 neuobičajenih projekata čišćenja na svim kontinentima.

Koje su glavne karakteristike koje vaši proizvodi moraju opravdati?

Karakteristike naših proizvoda prate i naše vrijednosti: inovativnost, kompetentnost i pouzdanost. Jako puno vremena i resursa ulažemo u kvalitetu i testiranje proizvoda prije završenog procesa proizvodnje i izlaska s tvorničke trake.

PRILAGOĐAVANJE KUPCIMA

Pored uređaja, pribora, sredstava za čišćenje i potrošnog materijala za kućnu i komercijalnu upotrebu, koja je dodana vrijednost koju dobivaju kupci i korisnici Kärcher proizvoda i usluga?

Prije svega rekao bih ekonomičnost i kvaliteta. S našim uređajima štedi se mnogo vremena i resursa, a rezultati su znatno bolji. Za nas je briga o postojećim kupcima izrazito važna i zato osiguravamo rezervne i potrošne dijelove, minimalno 7 godina po prestanku proizvodnje strojeva, u pravilu je to znatno dulje i od 10 godina.

Maksimalno se prilagođavamo kupcima, zbog toga širimo našu servisnu mrežu s našim ovlaštenim i po Kärcher standardima školovanim serviserima. Trenutačno na području Republike Hrvatske imamo 15 ovlaštenih servisa. Također servis uređaja primamo i putem pošte, a i jamstvo vrijedi u cijelom svijetu. Ako se primjerice preselite u Australiju, vaše će jamstvo vrijediti i tamo.

KÄRCHER ČISTI SVIJET

Koliko ste dugo prisutni na hrvatskom tržištu te razlikuje li se potražnja kod nas od drugih zemalja u kojima poslujete? Osluškujete li želje vaših kupaca i tržište potražnje za proizvodima za čišćenje?

Naši uređaji na hrvatskom tržištu prisutni su jako dugo, sve je počelo s iseljenim radnicima koji su donosili Kärcher uređaje u Hrvatsku, tako da danas mnogi lokalni dijalekti pod Kärcher podrazumijevaju upravo visokotlačni čistač. Izravno s našim predstavništvom, na hrvatskom smo tržištu od 2017. Svako tržište je specifično i prilagođavamo se zasebno svakoj zemlji, no naše vrijednosti ostaju iste. Kupci su nam uvijek na prvom mjestu i maksimalno se prilagođavamo njihovim potrebama.

Lijep i sofisticiran dizajn uvijek je važna stavka. Koliku pažnju poklanjate i izgledu vaših proizvoda za indoor upotrebu?

Za nas je dizajn bitna stvar, ali nikako najbitnija i nije nam top prioritet. Prije svega naši su prioriteti kvaliteta, pouzdanost i učinkovitost čišćenja, a nakon toga tek dolazi dizajn. Brojne nagrade za dizajn uređaja uvijek laskaju, no učinkovitost i kvalitetu uvijek stavljamo ispred dizajna.

ČIŠĆENJE STOLJETNIH GRAĐEVINA

Potvrda uspješnosti očituje se i preuzimanjem nevjerojatnih svjetskih zadataka čišćenja poput kipa Krista Iskupitelja u Rio de Janeiru, planine Rushmore u SAD-u te brojnih drugih. Koliko su zahtjevni takvi zadaci te zašto se odlučujete preuzeti takvu odgovornost?

Da, moglo bi se reći da Kärcher čisti svijet. Navedeni zadaci vrlo su zahtjevni i pripreme prije takvih projekata jako su opsežne, nekad traju i godinama. Kada primjerice čistite stoljetne vatikanske zidine i Trg Sv. Petra odgovornost je jako velika, preuzimate odgovornost za stoljetnu kulturu neke civilizacije.

Kärcher se odlučio na preuzimanje odgovornosti jer smo jedina globalna tvrtka koja raspolaže potrebnom tehnologijom i znanjem za takve zadatke, a svoju sposobnost i iskustvo pokazali smo u više od 100 neuobičajenih projekata čišćenja na svim kontinentima. Kroz taj neuobičajen oblik kulturnog sponzorstva, Kärcher daje jedinstven i vrlo osoban doprinos kulturnom nasljeđu koji nadilazi jednostavne donacije.

Kärcher je također uvijek spreman na uključenje u akcije oko doniranja za mjesta pogođena vremenskim nepogodama. Bilo da je riječ o poplavi, potresu ili drugim katastrofama – mi sa svojom radnom snagom i uređajima brzo stižemo na lice mjesta diljem svijeta, kako bismo pomogli ljudima u nevolji. U mnogim slučajevima doniramo humanitarnim organizacijama životno važne uređaje, kao što su primjerice postrojenja za obradu vode i mobilni sustavi za vodoopskrbu.

Kao poduzeće koje posluje u međunarodnim okvirima, već desetljećima smo posvećeni našoj globalnoj odgovornosti za okoliš. Ne, Kärcher neće oduzeti ljudima poslove sa svojim strojevima, već olakšati iste.

Kärcher proizvodi još jednu ljestvicu više postavili su svojoj konkurenciji digitalizacijom – uvođenjem proizvoda digitalnih usluga. Koja je misao ukorijenjena i vodi vas kroz vaše poslovanje?

Jako smo ponosni na svoju povijest, ali uvijek gledamo prema budućnosti i predvodnici smo novih tehnologija. Digitalizacija i umreženost su smjer prema kojem idemo. Nastojimo povezati sve naše proizvode, tako da već danas preko govornih naredbi možete pokrenuti navodnjavanje vrta, robotskog usisavača ili robotsku kosilicu.

Socijalni doprinos tvrtke Kärcher vidljiv je također kroz višestruke donacije elektroničkih uređaja, kompjutera, visokotlačnih uređaja i sudjelovanje u raznim humanitarnim projektima. Također nastojimo naš uspjeh slaviti pomažući manje sretnima. Naša predanost u tome vidljiva je kroz opremanje preko 50 SOS dječjih sela diljem svijeta, s preko 130 Kärcher uređaja. U Hrvatskoj je tako u ljeto 2017. godine donirano više vrhunskih kućnih pomagala u dva dječja doma: SOS Dječje selo Lekenik i SOS Dječje selo Ladimirevci.

KÄRCHER ČISTI SVIJET

PREDNOST OBITELJSKOG PODUZEĆA

Inovacija i rast glavne su komponente ovog društva koje je još uvijek u vlasništvu obitelji. Kako se ističete pored svoje konkurencije?

Naša tvrtka nije izlistana na burzi i u 100% je vlasništvu obitelji Kärcher, zahvaljujući tome nismo pod svakodnevnim pritiskom burza i investitora koji zahtijevaju prije svega profit. Možemo se dugoročno posvetiti našim kupcima i prije svega se brinuti za njihovo zadovoljstvo, pa tek nakon toga za profit.

Svoje proizvode, usluge i procese kreirate s pažnjom prema ekologiji, brinete o zahtjevima okoliša te odgovorno postupate sa svim postojećim resursima – koliko je sinergija razvoja novih tehnologija i ekologije zahtjevan posao?

Kärcher je već odavno uvidio da je potrebno biti u sinergiji s okolišem. I taj smo proces puno ranije počeli od konkurencije i drugih tvrtki, možemo reći da smo pioniri u očuvanju okoliša. U počecima je bilo teško i dosta profita smo se odricali za očuvanje okoliša kad to još nažalost nije bilo ‘’in’’. No danas vidimo koliko smo bili ispred svog vremena. Kao poduzeće koje posluje u međunarodnim okvirima, već desetljećima smo posvećeni našoj globalnoj odgovornosti za okoliš. Pritom velik prostor zauzima zaštita voda.

Tako je poduzeće već 1939. godine instaliralo u krugu tvornice u Winnendenu vlastito postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda, a s ponosom možemo istaknuti i naše ekološki kompatibilne deterdžente koji su svi biorazgradivi i na taj način smanjuju zagađenje otpadnih voda. Zajedno sa zakladom Global Nature Fund 2012. godine osnovali smo inicijativu „Čista voda za svijet“. Također, tvrtka Kärcher je razvila i novu baterijsku platformu koja se trenutačno sastoji od preko 40 proizvoda na baterijski pogon, čime će se u budućnosti dodatno potaknuti očuvanje okoliša.

SINERGIJA S OKOLIŠEM

Davne 1935. Alfred Kärcher konstruira i gradi prema vlastitom patentu, između ostalog, takozvanu „Kärcher peć sa solnom kupelji“ za popuštanje čelika i kaljenje lakog metala u industriji. 2019. društvo Kärcher posluje s više od 11.000 zaposlenika. Što se sprema za budućnost?

Kärcher danas zapošljava čak i preko 13.000 zaposlenika. Budućnost je uvijek jako teško predvidjeti, no naša vizija je prije svega biti u potpunoj sinergiji s okolišem, da olakšamo ljudima svakodnevno čišćenje i povećamo učinkovitost istog. U tom smjeru, pokušat ćemo se u budućnosti fokusirati na robotske uređaje i svakako ih povezati s mobilnim telefonima i drugim platformama. Odmah da vam odgovorim: ne, Kärcher neće oduzeti ljudima poslove sa svojim strojevima, već olakšati iste.

Što biste istaknuli kao najveću vrijednost brenda Kärcher? Odnedavno nosite i znak Superbrandsa, što za Vas znači takvo priznanje?

Priznanje Superbrands dokaz je da tvrtka još od svog osnivanja 1935. slijedi viziju svog osnivača Alfreda Kärchera u pouzdanosti, kvaliteti, inovaciji ali i društvenoj odgovornosti. Uvijek je lijepo dobiti priznanje i od neovisnih i objektivnih sugovornika. Priznanje Superbrands još je jedan dokaz da smo na pravom putu.

Tags:

  • Show Comments (1)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads