Je li McDonald’s bez kul kampanja i dalje McDonald’s?

Je li McDonald's bez kul kampanja i dalje McDonald's?

Općepoznat odgovor na pitanje iz naslova: nije. Nitko nije, naravno, a kamoli brend koji dio publike voli jednako koliko ga drugi dio voli kritizirati. Neki to rade istovremeno. No, unatoč već prožvakanim kritikama McDonald’sove ponude i poslovanja, snaga brenda je neporeciva.

Piše: Petra Sedlanić
Foto: Mc Donalds Hrvatska

(NE)ZDRAVE KRITIKE

Prepoznatljiv žuti krumpirićast logo gleda nas s Interbrandove liste najboljih globalnih brendova 2017. godine, u elitnom, uglavnom tehnološkom društvu. Do čvrstog pozicioniranja među najboljima ne postoji uvijek isti recept u nekoliko koraka – postoji stalno osluškivanje publike i praćenje rezultata.

Kad je avokado, zajedno sa chia sjemenkama postao prečesti medijski naslov, postalo je jasno da je trend zdrave prehrane u punom zamahu. U punom je zamahu bila i popularnost McDonaldsa kao simbola nezdrave prehrane. Uslijedio je rebranding, pa tako danas u zelenijem, modernijem i svježijem okruženju možemo pojesti salatu „s domaćih polja“, s pogledom na otvorenu kuhinju, kao i na podatke o nutritivnim vrijednostima onoga što upravo jedemo, ispisanim na svakom podlošku na pladnju.

Je li McDonald's bez kul kampanja i dalje McDonald's?

PROSLAVA SA STILOM

Očito je – McDonald’s, zdrav, nezdrav ili oboje, ne odlazi. I svoje godine dobro slavi! Nakon što smo prije dvije godine uz HRburger inspiriran karakterističnim hrvatskim okusima proslavili 20 godina McDonald’sa u Hrvatskoj, ove godine slavi se globalni rođendan najpopularnijeg proizvoda. Big Mac, sretnih ti prvih 50!

Big Mac je globalni brend i zaslužuje pravi party, a u Hrvatskoj je tim povodom u njegovu recepturu dodana slanina što je potaknulo pitanje koje pokreće cijelu rođendansku kampanju: Je li Big Mac sa slaninom i dalje Big Mac?

Spomenuto se pitanje u kampanji pojavilo posljednje. Teaser plakati uveli su nas u priču, a dok su s jedne strane upućeni pojedinci teaser kampanje vidjeli kao „so last year“, sadržaj ovih plakata itekako je „upalio“.

Big Mac, sretnih ti prvih 50! „Je li sapunica bez punice i dalje sapunica?“
Dosjetljive i humoristične igre riječima imaju drugi cilj: žele nas zbuniti, nasmijati i zainteresirati.

PRIČA SE, PRIČA…

Pričalo se o tome tko stoji iza onih plakata ispred kojih smo jučer u prolazu zastali i pitali se „je li sapunica bez punice i dalje sapunica“. Plakati koji prikazuju jednu upitnu, nepotpisanu rečenicu na prvi nas pogled asocijativno mogu podsjetiti na kampanje koje javnost žele upozoriti na neki ozbiljan, društveno relevantan problem nad kojim ćemo se zamisliti.

Dosjetljive i humoristične igre riječima imaju drugi cilj: žele nas zbuniti, nasmijati i zainteresirati.

Je li kućni ljubimac na brodu i dalje kućni, sad više nismo toliko sigurni, ali siguran je uspjeh teaser kampanje jer o njoj se pričalo: osim unutar osobnih krugova, nagađanja je bilo i na društvenim mrežama među kojima se našlo i uvježbanih oka koja su prepoznala zelenu McDonald’s nijansu, podlogu žutim slovima.

Nakon otkrića autora ovih plakata na društvenim mrežama, odnosno stavljanja McDonald’s potpisa na dosad nepotpisana pitanja, nema frendova koji se nisu međusobno tagirali uz komentare koji otprilike glase „Sad znamooo“ ili „Hahaha, fulao si, ovo je Megic :)“.

Dakle, pričalo se, među, pretpostavimo, barem najčešćim posjetiteljima, a sad se pitanju „jesu li tri iste sličice i dalje duplići“ pridružilo i ranije spomenuto „je li Big Mac sa slaninom i dalje Big Mac“. Na taj su način oni koji su smiješeći se mozgali o tome je li vic dana smiješan i po noći, saznali za novi, rođendanski dodatak u popularnom hamburgeru. Bingo!

Je li McDonald's bez kul kampanja i dalje McDonald's?

VJEČNA TV RASPRAVA

Kako ova rasprava ne bi zaobišla TV generaciju, ključno se pitanje preselilo i na ne više tako male ekrane. „Ako dodaš kotač na bicikl, to je onda što? Tricikl! To je nešto sasvim drugo. Ne možeš tricikl zvati bicikl, ne možeš ni ovo zvat’ Big Mac,“ objašnjava glumac Hrvoje Barišić u reklami, u ulozi jednog od prijatelja koji sudjeluje u ne toliko žustroj raspravi tijekom obroka u McDonald’su.

Ponovno pokušava nešto dokazati svojem prijatelju, kojeg utjelovljuje Luka Petrušić. Ovog puta to je tvrdnja kako slanina totalno promijeni Big Mac. Poznata glumačka lica uvode nas u zabavnu, prijateljsku i zafrkavačku scenu koja sugerira ovaj puta mladenačku opuštenost ovog brenda, kojem odgovara i „da“ i „ne“ kao odgovor na ovo pitanje, oko kojeg se rasprava u reklami ne zaključuje, već gledatelj dobiva dojam kao da se nastavila – i to dugo, dugo. Duhovito? Trebalo bi biti.

Je li McDonald's bez kul kampanja i dalje McDonald's?

KUL KAMPANJE

Sa slaninom ili bez nje, okus Big Maca jednako je fantastičan, tvrdi McDonald’s. S kul kampanjama ili bez, McDonald’s nikako ne bi bio isti. Iako ponekad provokativan, neumjesan i javno prozivan, trenutno komunicira kako vjeruje u mlade, vjeruje i u svoje zaposlenike, razvoj njihove karijere i osobni razvoj. Prilagođen lokalnoj kulturi, o kampanjama ovog globalnog brenda koje se realiziraju u drugim zemljama, čitamo i ovdje. I naravno da su kul.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads