ISO 14001 Sustav upravljanja okolišem

iso-14001-sustav-upravljanja-okolišem
ISO 14001 jedna od normi iz serije ISO 14000 – međunarodnih standarda za upravljanje okolišem. Ona je temelj sustava za upravljanje okolišem i daje okvire za razvoj i unapređivanje sustava u organizaciji i poslovanju.

Pripremila: Nina Božićević
Foto: Bonus Rei

ISO 14001 proizašla je kao rezultat međunarodnog okruglog stola u Urugvaju u sklopu GATT pregovora i ekološkog Summita u Rio de Janeiru održanog 1992. godine na kojima se razgovaralo o problemu smanjivanja emisije štetnih tvari, ali i uspostavljanju sustava mehanizama kontrole nad učinkom koje čovjek i industrija imaju na okoliš.

Kako je početkom 90-ih ISO (International ISO 14001 jedna od normi iz serije ISO 14000 – međunarodnih standarda za upravljanje okolišem. Ona je temelj sustava za upravljanje okolišem i daje okvire za razvoj i unapređivanje sustava u organizaciji i poslovanju.

Norma ISO 14001 objavljena je 1996. godine i po prvi puta dani su jasni zahtjevi za implementaciju sustava upravljanja okolišem u organizacije, a fokus se stavlja na definiranje onih aspekata okoliša koje organizacija može kontrolirati i na koje može imati utjecaja. Također, ISO 14001 jedina je norma iz serije po kojoj je moguće certificirati organizaciju.

Od tada norma je doživjela dvije revizije, 2004. i 2015. godine. Zadnjom revizijom veliki dio zahtjeva usklađen je s normom za kvalitetu ISO 9001 čime se krenulo u smjeru daljnjeg „spajanja“ najpopularnijih normi i na taj način olakšalo organizacijama usklađivanje sa zahtjevima i pripremu za certifikaciju.

NORME SERIJE 14000 OBUHVAĆAJU
1. Sustav upravljanja okolišem
2. Auditiranje sustava upravljanja ekologijom
3. Evaluacija ekološke izvedbe – utjecaja
4. Ekološko označavanje
5. Life-cycle procjena
6.  Aspekti okoliša u standardima proizvodnje

Dakle, ne postoji ograničenje koje se tvrtke i organizacije mogu certificirati za sustav upravljanja okolišem – mogu svi, no u praksi na to se odlučuju oni koji u svom poslovanju imaju direktan utjecaj na okoliš (sve vrste proizvodnje, tiskare, uzgajivači i sl.) i oni koji žele dodatno dokazati svoje opredjeljenje za brigu za okoliš a možda nemaju direktan utjecaj (facility mana- gement, trgovci, špedicije i sl.).

Važno je napomenuti kako se sam proces dobivanja certifikata odvija u dva stupnja. Organizacija prvo mora u svoje poslovanje implementirati zahtjeve norme ISO 14001, pri čemu se najčešće koriste usluge savjetničkih kuća specijaliziranih za sustave upravljanja. A nakon završetka uvođenja sustava prijavljuje se za dobivanje certifikata kod jedne od certifikacijskih kuća koja radi provjeru (audit) usklađenosti s normom ISO 14001.

iso-14001-sustav-upravljanja-okolišem

Standard ISO 14001 primjenjiv je za organizacije koje žele:

1.Uspostaviti, održavati i poboljšavati sustav upravljanja okolišem radi uređivanja svojeg poslovanja i učinka koji ima na okoliš.

2. Osigurati svoju usklađenost s postavljenim pravilima i načelima zaštite okoliša, kao i zakonskom regulativom svoje države.

3. Dokazati široj zajednici, partnerima i klijentima svoju usklađenost i opredijeljenost za sigurnost i upravljanje okolišem i to javno objavljivati.

4. Dobiti međunarodno priznat certifikat ISO 14001 koji dodjeljuju ovlaštena certifikacijska tijela kao krajnji dokaz svoje brige za okoliš ali i nadzora i stalnog unapređivanja učinka koji ima na okoliš.

Nakon uspješno provedenog certifikacijskog audita organizaciji se dodjeljuje certifikat koji vrijedi tri godine. Certifikat se svake tri godine produžava, no sam sustav upravljanja okoli- šem provjerava se na godišnjoj razini od strane odabrane certifikacijske kuće.

U Hrvatskoj ne postoji jedinstven i točan registar dodijeljenih certifikata, no pojedine agencije i portali koji se bave kvalitetom i standardima prikupljaju podatke koji se objavljuju na njihovim stranicama.

ISO Survey (istraživanje radi ISO, http:/www. iso.org/iso/iso-survey) daje podatke o izdanim certifikatima za prethodni period na temelju podataka dobivenih od certifikacijskih kuća diljem svijeta, a posljednja objavljena je za 2014. godinu iz koje su izvučeni sljedeći podaci:

Trend rasta broja izdanih certifikata nastavlja se iz godine u godinu. U Hrvatskoj se broj organizacija koje se odlučuju na certifikaciju sustava upravljanja okolišem povećava i s porastom izvoza na strana tržišta, ali i zbog sve veće marketinške uloge posjedovanja certifikata kojima se u samom startu na tržište šalje jasna poruka o opredijeljenosti tvrtke za kvalitetu i okoliš.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads