Iskustvo ili entuzijazam: oboje

Pripremila: Mateja Solomun
Foto: Red Brick

Rekli bismo da tu nije pitanje veličine kreativne agencije već veličine brenda s kojim se radi i zapravo razine entuzijazma, hrabrosti i čvrstoće tima.

Odjel za kulturu, medije i obrt definira kreativnu industriju kao „one djelatnosti koje proizlaze iz kreativnosti, vještina i talenata pojedinaca, a koje imaju potencijale za stvaranje bogatstva i radnih mjesta kroz proizvodnju i eksploataciju intelektualnog vlasništva.“*
Govori li ova definicija ono što želimo saznati, postoji li razlika u velikim i malim agencijama po njihovim rješenjima i intelektualnom vlasništvu
ili samo po broju zaposlenih? Mogu li se mali nositi s velikima i obrnuto Rekli bismo da tu nije pitanje veličine agencije već veličine brenda s kojim se radi i zapravo razine entuzijazma, hrabrosti i čvrstoće tima. Uhodane agencije su svjesne važnosti odnosa i kompatibilnosti te iskustva koje bitno utječe na servisiranje klijenata. Novaci (mali), koji su ionako svoje iskustvo stjecali, manje-više u velikim sustavima svjesni su da ih čeka puno izazova u kojima, kao i u velikim agencijama, sve nosi entuzijazam i dugotrajan rad. Iskustvo u marketingu već postoji, a izazovi su samo malo drugačije prirode. Brend ID predstavlja Red Brick.

*Mapiranje kreativnih industrija, 129.str.

RED BRICK

Razgovarali smo s Draganom Šajatovićem

Foto: CEO-a Red Brick, Dragan Šajatović

O agenciji
Marketing agencija Red Brick pokrenuta je 2016. godine. Od samog starta nastupili smo kao full service marketing agencija kako bismo svojim klijentima mogli ponuditi široki spektar usluga, od oblika digitalnog marketinga pa sve do tradicionalnih oblika oglašavanja (tisak, radio, televizija, jumbo plakati i slicno). Smatramo da bez obzira što se u današnje vrijeme veliki fokus stavlja na Internet marketing, ne treba zapostaviti ni tradicionalne oblike oglašavanja koji itekako nadopunjuju digitalne marketinške kampanje. Red Brick trenutno ima dvoje zaposlenih uz još 6 suradnika/specijalista na podrucju web dizajna, grafickog dizajna i odnosa s javnošcu. U skorije vrijeme planiramo i širenje našeg tima.

O radovima
U malo više od godinu dana našeg poslovanja, uspjeli smo steci povjerenje manjih, srednjih, ali i vecih klijenata. Povjerenje klijenata je rezultiralo mukotrpnim radom, predanošcu, komunikacijom s klijentima, i što je najvažnije međusobnim povjerenjem. Od najznačajnijih radova možemo izdvojiti promociju Veleucilišta Baltazar, kojom smo uspjeli upisati veliki broj studenata u novu godinu studija putem digitalnog marketinga. Do sada smo radili branding i rebranding kako za nove, tako i za tvrtke koje na tržištu posluju veci duži niz godina. Kako bi naši klijenti uhvatili korak s modernim vremenima i pratili trendove u digitalnom marketingu, osvježili smo njihove logotipe ili izradili potpuno nove i modernizirali smo im web stranice.

O poslovanju
Prva godina poslovanja je bila isprepletena učenjem, usponima i padovima, ali smo iz svih situacija izvukli ono najbolje i krenuli dalje. Nailazili smo na razne prepreke, a najviše ih je bilo vezano za državnu administraciju koja je poprilicno spora i neucinkovita, ali nismo dopustili da nas to demotivira. Trebao je proci i neki period da se pozicioniramo na tržištu, da nas klijenti prepoznaju i da nam se obrate s punim povjerenjem. Kao jednu od najvecih prilika, ali pokazalo se i kao prepreka, naveli bismo natjecaje na koje se možemo prijavljivati kao agencije kako bismo konkurirali za vece projekte. Natjecaji su dobri kako bi klijenti pronašli agenciju s kojom ce najbolje „kliknuti“, ali i veliki teret za agencije s obzirom na to da je potrebno uložiti jako puno vremena, ideja, energije kako bi se konkuriralo za dobivanje posla. Uvijek dajemo svoj maksimum, iskoristimo svoje vrijeme te pripremimo i takve natječaje, jer nikad se ne zna, možda baš u njima leži nova potencijalna i uspješna suradnja. Vlastitim ulaganjem, vjerovali ili ne – marketingom došli smo do velikih klijenata. Za nas ne vrijedi pravilo ,,kod postolara su loše cipele“. Veliki dio radnog vremena ulažemo u naš marketing, vlastite kampanje koje su nam omogucile veliki broj klijenata iz raznih branši, te su nas također prepoznali neki veliki klijenti. Kao još uvijek mala agencija naš naglasak je na manjim i srednjim poduzećima, ali isto tako ne libimo se pružiti usluge i velikima s obzirom na to da svojom kvalitetom i educiranošcu možemo konkurirati i puno vecim agencijama.

O buducnosti?
Naše ideje za buducnost su razvijanje agencije, zapošljavanje novih ljudi, izlazak na nova tržišta, dodatna edukacija djelatnika, proširenje usluga te pokretanje novih projekata agencije. Ideja nam ne manjka –  one se rađaju iz dana u dan. Kako se mijenjaju stvari na tržištu i javljaju novi trendovi, tako razmišljamo korak unaprijed i pokušavamo osmisliti nove projekte kako bismo tržištu mogli ponuditi nešto novo i jedinstveno.

Poruka mladim poduzetnicima u istoj industriji
Poručili bismo mladim poduzetnicima u istoj industriji da nikada neće biti pravo vrijeme za otvaranje privatnog biznisa, pogotovo s obzirom na današnju situaciju na hrvatskom tržištu. No ukoliko netko ima veliku želju, strast za marketingom i volju za onim što radi, neka ga to nikako ne obeshrabri za pokretanje vlastitog biznisa i za ulazak u poduzetničke vode. Na tržištu ima dovoljno klijenata za sve, tako da svi mogu neometano raditi, pronaći svoju nišu i izboriti se za sebe. Potrebno je jako puno truda i konstantnog ulaganja i u sebe i u biznis, a najviše strpljenja. Uspjeh ce doci zasluženo, ali nikako preko noći.

Foto: Red Brick, Marketing menadžerica, Mateja Cvetko

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads