Hrvatski brendovi među 2500 svjetskih brendova

Superbrands Hrvatska

Piše: Lea Brezar, CEO Dhar media/Superbrands Hrvatska i Slovenija

U rukama vam je osmi broj Brend kulture, što znači da smo s vama već dvije godine, a ujedno to znači da nas toliko podržava Superbrands Hrvatska.

U projektu Superbrands sudjelovala sam godinama prije preuzimanja licence i to na različite načine: otvaranje i postavljanje procesa izbora Superbrands u Makedoniji, organizacija prodajnih aktivnosti za Hrvatsku te sada upravljajući projektom i svim aktivnostima u Hrvatskoj i Sloveniji.

Kada sam se prvi put susrela sa Superbrands konceptom, preplavio me WOW efekt, na koji nisu ostali imuni ni stručnjaci u Hrvatskoj te se priča o projektu proširila i postala prepoznatljiva i interesantna mnogim hrvatskim i stranim brendovima. Superbrands je otvorio jedan potpuno novi kanal komunikacije, prvi započeo sistem ocjenjivanja brendova prema specifičnim kriterijima na hrvatskom tržištu i postao sinonim za izvrsnost.

City Center One, Superbrands Custom cover

Meggle, Superbrands Custom cover

Povijest

2008. sve je izgledalo drugačije, kriza se još nije osjećala, budžeti brendova kojima smo se obraćali bili su neusporedivo veći nego danas. Tada su vrijedila neka druga pravila i neke druge mogućnosti. Komunikacija putem medija bila je još uvijek u fokusu, dok se danas taj fokus znatno proširuje društvenim mrežama.

Povratna informacija o vrijednosti brendova dolazila je putem ostvarene prodaje i istraživanja tržišta.
Superbrands je otvorio posebno područje u koje su mogli ući samo izabrani brendovi.

Pokazao je potrošaču da svaki pojedini brend vrijedi više ukoliko nosi ovu prestižnu oznaku.

Istraživanje tržišta koje je provođeno niz godina pokazalo je da 75% potrošača prepoznaje i radije bira proizvode koji nose Superbrands znak.

Danas

Danas je komunikacija postala pristupačnija te je svjesnost
o važnosti ulaganja u brend veća i opsežnija. Društvene mreže su u tome odigrale značajnu ulogu te potrošačima pokazale kako ih njihovo mišljenje zanima, kako žele da s njima podijele dijelove svoga života i kako im je važno s njima se identificirati. U moru brendova treba se razlikovati i tu je bitku danas vrlo izazovno dobiti. Baš iz tog razloga brendovi jasnije i otvorenije komuniciraju kroz nove kanale, a time su se otvorile mogućnosti za implementiranje komunikacijskih strategija na nove načine i na one jeftinije. Sve su to poznate stvari svima koji prate tržište. Bile su i nama. No, mi smo pred sebe stavili velik izazov s kojim se nisu željele nositi ni neke od vodećih agencija za komunikacije pa čak i istraživanje tržišta. Dobili smo dvije odbijenice, no proces je započeo i mi smo se odvažili onako kako najbolje znamo – samo stručno i transparentno. Kada smo na razini uprave agencije radili strategiju za Superbrands projekt, uzeli smo u obzir sve prednosti i mane i odlučili se usredotočiti na podizanje percepcije o Superbrandsu te bez obzira na krizu u kojoj se nalazio brend postigli smo “nemoguće”.

Superbrands oznaku ponosno nose 27 brendova i komuniciraju to kroz marketinške te PR aktivnosti.

Antena, Superbrands custom cover

Vesna Sekalec, direktorica projekta Superbrands koja je preuzela operativno upravljanje brendom uz podršku Manuele Tunjić, koordinatorice projekata u Dhar mediji utjecale su na značajne pomake u percepciji Superbrandsa. Provodeći aktivnosti, opravdali smo povjerenje struke.

“Uz razvoj identiteta kompanije i proizvoda najvažniji faktor je uspješna komunikacija i kontinuirano prilagođavanje brenda tržištu. Upravo u ovom koraku mnoge kompanije naprave pogrešku. Komunikacija brenda trebalabi biti stalni razgovor s korisnikom. Ono što najjače brendove izdvaja od prosječnih je komunikacija s potrošačem na prijateljski način. Tako se razvijaju pozitivni osjećaji i duboka osobna veza s brendom. Cjelokupna komunikacija treba imati svoj krajnji cilj prije nego što bude upućena prema onome kome se obraćamo. Moramo biti svjesni da brend ima samo jednu priliku da to postane i puno prilika da prestane biti prvi odabir potrošača. Taj odabir se mora iz dana u dan potvrđivati,ponovnim odabirom, ponovnim iskustvom koje će potvrditi sliku koju nosimo u sebi. Sve što ulažete u tu sliku, svako nastojanje da emociju svojeg proizvoda prenesete kupcu vraća se višestruko i to oni najbolji jako dobro znaju. Stoga naglašavanje Superbrands pozicije na tržištu, osobito ukoliko je ona potvrđena godinama za redom, ima posebnu težinu u očima potrošača. Jedan adut više, dodatna potvrda da je njihov izbor najbolji. Toga su svjesni i tu prednost koriste najjači brendovi svijeta. Kada govorimo o europskom tržištu, Superbrands oznaku aktivno koriste brendovi kao što su: COCA-COLA, ADIDAS, BMW, C&A, MIELE, CARGLASS, JACOBS, RTL, TOMMY, VILEDA, VARTA, VISA, WUESTENROT, AMERICAN EXPRESS, LIDL, MERCEDES, MASTERCARD, MOULINEX, GARMIN, FEDEX i drugi. Naglasite svoju prednost – potvrdite kupcu da ga cijenite nudeći mu najbolje.” – Izjavljuje Vesna Sekalec, direktorica Superbrands projekta za Hrvatsku i Sloveniju.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads