H&M Conscious projekt

h&m-conscious projekt
H&M Conscious Exclusive unikatan je projekt koji pomiče granice onoga što moda jest i onoga što bi mogla biti. Zanima vas? Pročitajte sve o ovom hvalevrijednom projektu…

Pripremila: Lana Milčec
Foto: H&M

Svakog proljeća, u posljednjih pet godina, H&M izbacuje kolekcije izrađene od organskih i recikliranih materijala. Kolekcije se mogu naći u svim dućanima svijeta. Zašto? Zato da bi dokazali kako nema proturječja između ljubavi prema lijepoj odjeći i održivog razvoja.

Nova kolekcija može se naći u dućanima od 7. travnja, a zanimljivost je to da se u kolekciji po prvi puta mogu naći perlice i ostali ukrasi izrađeni od recikliranog stakla te naušnice od Denimita – krutog materijala izrađenog od komprimiranog recikliranog trapera.

Izrada održive kolekcije

Svaki odjevni predmet iz kolekcije izrađen je od recikliranog ili od organskog materijala. Neke haljine i majice izrađene su od 100-postotne organske svile, majice dugih rukava su od tencela (organski materijal dobiven iz drveta eukaliptusa), hlače od organske konoplje, vjenčanice od organskog lana, cipele imaju detalje od organske kože, a ukrasi na svim odjevnim predmetima od recikliranih su boca šampona i sapuna.

Naravno, u kolekciji se može naći i odjevnih predmeta od organskog pamuka. Izrada održive kolekcije mnogo je teža nego izrada konvencionalne kolekcije. Razlog tome je što, jednim dijelom, treća strana mora odobriti uporabu svih materijala, a drugim dijelom, dizajneri moraju sami izraditi materijal za šivanje jer oni konvencionalni materijali jednostavno ne zadovoljavaju kriterije za takvu kolekciju. Bez obzira na te činjenice, nikakav kompromis nije napravljen u pogledu dizajna odjeće, već zapravo potpuno suprotno – striktno se držalo propisa a da se pritom nije diralo u dizajnerska rješenja.

Naravno, bilo je mnogo izazova pri kreiranju odjeće jer takvi, prirodni ili reciklirani materijali imaju svoja ograničenja, no i to je bio dio zabave – pokazati svijetu što je sve moguće u prevladavanju svih ograničenja.

Dizajnerski tim izrađivao je Conscious Exclusive kolekciju godinu dana. Inspiraciju su vukli iz nadolazeće izložbe u pariškom Muzeju dekorativnih umjetnosti (Musée des Arts Décoratifs) – Fashion Forward, Three Centuries of Fashion.

h&m-conscious-projekt

I:CO – budućnost recikliranja odjeće i obuće
Cilj I:CO-a jest staviti svu prikupljenu odjeću i obuću koja više nije nosiva u proces recikliranja. Infrastruktura I:CO-a pruža temelj za održivo, ekonomično rješenje budućnosti – „cirkularnu ekonomiju“. 

U savršenom svijetu, materijali bi trebali kolati ‘beskonačno’, što znači da bi materijali korišteni za odjevne predmete mogli biti iskorištavani iznova i iznova za nove predmete nakon što je zadnji završio svoj ‘životni ciklus’. Na taj način I:CO potiče daljnji razvoj tehnologije za izradu sekundarnih sirovih materijala kako bi se stvorila zatvorena petlja.
Zato se I:CO fokusira na daljnja recikliranja, pogotovo na procedure kojima bi se smanjivao postotak otpada (upcycling). Očuvanje svijeta zajednička je dužnost potrošača, trgovine i industrije, stoga, I:CO sustavno organizira CONSCIOUS COMMUNITY (svjesnu zajednicu).

Svjetski Tjedan recikliranja (WRW) prva je velika H&M-ova kampanja koja podupire globalno prikupljanje odjeće u H&M-u, a uključuje kupce. Uobičajeno se dodjeljuje jedan kupon s 15% popusta na jedan odjevni predmet za jednu vrećicu predane odjeće, no tijekom Tjedna recikliranja 16 kupaca dobivaju dva kupona za jednu predanu vrećicu.

 

KOLEKCIJA U BROJEVIMA:

300 godina mode, umjetnosti i arhitekturalne povijesti koja je inspirirala dizajnere

174 dućana diljem svijeta u kojem će biti moguće kupiti kolekciju

22 odjevna predmeta

16 dućana u kojima će se moći kupiti limitirana izdanja haljina

8 vrsta modnih dodataka
2 modela naušnica od Denimita

2 modela cipela

Već je dobro poznata stvar da H&M od veljače 2013. godine skuplja rabljenu odjeću na svim H&M rasprodajama u suradnji s I:CO. Za svaki kilogram odjeće koju H&M skupi, 0,02 eura donira se lokalnoj humanitarnoj organizaciji koju H&M izabere. U Hrvatskoj je dosad skupljeno 498 500 kila robe, odnosno 9.970,00 eura.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads