GRAZIA – 80 godina elegancije s emocijom

GRAZIA - 80 godina elegancije s emocijom

Grazia, news i modni časopis s 80 godina tradicije donosi modne editorijale, teme koje zagovaraju kritičko razmišljanje, tople priče s dozom strasti i novitete iz ženama dragog svijeta cipela i još puno više.

Razgovarala: Josipa Celinić
Foto: Jelena Balić, Grazia arhiva

Teško je zamisliti povijest bez dama poput Coco Chanel, Audrey Hepburn, Marilyn Monroe i Carrie Bradshaw…a još manje bez njihovih modnih doprinosa i utjecaja na žene općenito.

One su temelj na kojima se modelirala moderna žena današnjice koja želi znati sve o karijeri i uspjehu, sve o aktualnim modnim trendovima, o ljepoti i dizajnu. Modne editorijale, teme koje zagovaraju kritičko razmišljanje, tople priče s dozom strasti i novitete iz ženama dragog svijeta cipela – sve to i još puno više donosi Grazia, news i modni časopis s 80 godina tradicije.

Jedno od 25 internacionalnih izdanja časopisa Grazia je i ono hrvatsko. Koja je filozofija Grazije, što ona sve donosi svojim čitateljicama te kako s njima stvara snažnu emocionalnu vezu, komentirala je Nives Bokor, glavna urednica časopisa koji nam svakog mjeseca donosi big picture presjek relevantnih događaja i trendova koji su tu, kako kaže, samo kako bi nas inspirirali na igru.

GRAZIA - 80 godina elegancije s emocijomNives Bokor, glavna urednica, Grazia

Nezahvalno mi je govoriti što Grazia predstavlja svojim čitatelji(ca)ma ali ono čime mi želimo oplemeniti svakoga kome Grazia dođe u ruke jest osjećaj pripadnosti jednom malom plemenu koje se trudi i radi kontra klasičnih recepata i smjerova u društvu. Da se usude skupa s nama, na bilo kojoj razini svog života, ponosno veslati u kontra smjeru.

I da nekako iščitaju između redaka da su, ako se nas pita, biti dobar prema drugima, biti drugačiji i promišljati o stvarima, pravi postulati kulnesa i da se s tim životnim začinima može postići puno lijepih stvari u životu.

Također, da nam je iznimno bitno da čitatelji(ce) osjete da poštujemo njihovu inteligenciju i da znaju da postoji platforma koja želi biti potpora kvalitetnim ljudima, projektima i da ćemo dati glas svakome tko ga zaslužuje, istaknula je Nives.

Koliko je teško brendirati se kao kvalitetan ženski lifestyle magazin, bez fokusa na senzacionalizmu i žutilu već na ekskluzivnom i lijepom?

Jako teško. Nisam sigurna jesmo li to još uvijek uspjeli, ali ako ste ovako formulirali pitanje, možda smo na nekom tragu… (smijeh). činjenica jest da se u tom naumu doslovno borimo protiv ljudske prirode. Protiv refleksa i primarnog nagona čovjeka, ako ćemo otvoreno, da želi biti šokiran i da želi “zaviriti u tuđu butigu”.

Promišljati o određenoj temi ili se inspirirati tuđim uspjesima i pričama je nažalost nešto na čemu ljudska priroda treba raditi i nešto što treba učiti kako bi za time iskazala interes.

GRAZIA - 80 godina elegancije s emocijom
GRAZIA - 80 godina elegancije s emocijom

BITI KUL ZNAčI BITI SVOJ

Kolike su sličnosti domaće i izvorne talijanske verzije magazina? Kolike su razlike u 25 magazinskih internacionalnih izdanja? Polazi li se od istih vrijednosti i grade li se iste kvalitete?

Ima mnogo različitosti u layoutu i sadržaju, ali lajtmotivi su uvijek pisanje iz kuta kritičkog promišljanja o temi, osnaživanje čitateljica, slanje poruka inkluzivnosti i dugoročno i deduktivno gledanje na određene problematike u društvu.

Vi ste ti koji jeste, i trend će uvijek i zauvijek biti taj da biti kul, znači biti svoj.

Kako se Grazia uspijeva istaknuti pored svoje konkurencije? Na koji način se osvajaju srca vjernih čitatelja?

Dojam koji sam dobila kroz razgovor s koleg(ic)ama, čitatelj(ic)ama i suradnicima jest taj da se osjeti količina uloženog truda, odabira tema u smjeru da možda ljudima otvorimo oči i nove vidike kad je o nekim fenomenima i društvenim zbivanjima riječ, ali prvo i osnovno da im se izdvajamo na tržištu jer se zatvaranjem posljednje stranice osjećaju vrednovano i inspirirano. Međutim, bitno je istaknuti da imamo sreću imati licenciju s kojom dijelimo uvjerenja.

GRAZIA - 80 godina elegancije s emocijom

Koliko se često mijenjaju trendovi mode i ljepote, i kako se boriti s tim vjetrovima koji ženi današnjice pušu sa svih strana?

Začuđujuće brzo, mislim da do prosječne osobe ni ne dođe ta količina koja dolazi do nas iz industrije, zna biti iscrpljujuće (smijeh). što se tiče borbe, ponovit ću ono što opetovano pišemo i u našoj Graziji: trendovi su tu samo da vas inspiriraju za igru. Vi ste ti koji jeste, i trend će uvijek i zauvijek biti taj da biti kul, znači biti svoj.

Neću sad početi nabrajati beskrajnu listu koja podupire to, ali od Ade Lovelace, Amelie Earhart, Marije Jurić Zagorke do Twiggy, Kate Moss, Naomi, Beyoncé, Michelle Obame, Mindy Kalling, Emme Watson, Aung San Suu Kyi… Toliko su nepovezane a ipak zajedničkog nazivnika: svoje, osebujne, autentične. Trendovi su samo zabavan dio svega koji nam u isto vrijeme puno govori o društvenim prilikama u kojima nastaje. Ja ih više gledam kao svojevrsne komentare trenutnih događanja.

GRAZIA - 80 godina elegancije s emocijom

KOTAčIć PROMJENA

Kakvu ulogu magazin Grazia zauzima u životu jedne žene, čitateljice. Koje stavove zauzimate, a koje samo komentirate?

Stav koji ćemo bezrezervno uvijek zauzeti jest: kritički promišljajte o stvarima, vodite dijalog sa svojim (ne)istomišljenicima i dopustite drugima da imaju svoj pogled na stvari. Nisam neki veliki pobornik “zauzimanja stava” što se tiče ostalih tema, nit’ nam je u cilju da netko preuzme naš stav o nekom pitanju.

Kako biste “zauzeli stav” morate imati ogromno znanje o konkretnoj tematici, ono što mi želimo jest ljudima dati još jednu malu kockicu kojom će izgraditi svoj stav ili ih možda povući u nekom drugom smjeru.

Naravno, sve ovo je izvan konteksta zauzimanja stava kada se ugrožavaju tuđe slobode; ponašanja, odlučivanja i govora. Tu se ne trudimo, nit ćemo se truditi biti apolitični.

Je li Grazia pokrenula neki trend, težnju za promjenom ili neku akciju? Kako se biraju teme o kojima će se pisati te u čijim će se organizacijama sudjelovati?

Hm, možda. Barem volim vjerovati da smo bili kotačić koji je bio djelić nekih promjena. Ali bilo bi mi možda pretenciozno reći ovako naglas. Ako smo postigli biti dio neke pozitivne promjene, neka nam je to dovoljna nagrada, ovako, skromno, u tišini (smijeh).

Teme se biraju tako da svatko iz tima koji radi na temama, najbolji, najpametniji i najsposobniji suradnici na svijetu, Andreja Pančur, željkica Makanec, Hana Bartolović, Matea Martek, Livija Stanišić, Dalija Mihaljević, Juraj Močilac, Zrinka Kelčec, Tina Kovačiček, Zrinka Bertović Skračić, kažu što ih je obuzelo i zaintrigiralo taj mjesec.

S obzirom na to da su svi odreda pametni i spektakularni ljudi, vjerujem u njihov sud. Više oni mene vode kroz cijeli proces (smijeh). 

Naravno, bitno je da su relevantne teme, da im se posvete na razini, da ih dubinski odrade, što se možda ne čini u 5.500 znakova, ali kako oni svi već znaju i vjerojatno većina novinara – najteže je napisati kratki, koncizan tekst na zadanu temu.

Eto, vidite koliko se ja borim kroz ovaj intervju? Za organizacije u kojima ćemo sudjelovati, jednostavno procijenimo koliko se tematika poklapa s našim brendom, to jest uvjerenjima.

GRAZIA - 80 godina elegancije s emocijom
GRAZIA - 80 godina elegancije s emocijom

Kao i svaki drugi brend, Grazia zasigurno ima postavljene temelje od kojih ne odstupa i vizije koje želi ”postaviti na noge”. Možete li podijeliti s nama neke svoje želje i zamisli za Graziju sutrašnjice?

Definitivno širenje platforme. Imamo print, društvene mreže i online, ali svakako bismo se još proširili u različite projekte. Imamo sreću što imamo platformu koja može dati prostor kvalitetnim događanjima, projektima i ljudima, žalosno bi bilo to ne koristiti koliko god možemo.

Naravno, nadam se i skorašnjim dodatnim pojačanjima u printu i webu jer svaka nova energija donese nešto novo i uzbudljivo te nov pogled na stvari.

Stav koji ćemo bezrezervno uvijek zauzeti jest: kritički promišljajte o stvarima, vodite dijalog sa svojim (ne) istomišljenicima i dopustite drugima da imaju svoj pogled na stvari.

MJESEčNI BIG PICTURE

U magazinu se obraćate ženama, njegujete li pri obraćanju njima neki poseban stil, emociju? Na koji način povezujete svoj brend s ciljnom publikom?

Svakako. Stil pisanja i komunikacija mora biti inlajnana sa samim brendom. Kod nas je isto zadano samom licencijom a glasi: pozitivni sarkazam, vrckav i zaigran ali opet pronicljiv stil pisanja. što ide svakako uz našu ciljnu publiku, sposobne, pametne i probitačne žene koje žele biti ukorak s modnim, beauty ili dizajnerskim trendovima i aktualnim fenomenima i temama.

Većina mojih dragih prijateljica spada u te kategorije i svjesna sam koliko ne stižu kroz mjesec pratiti događanja kod nas i u svijetu. Rekla bih da mi pokušavamo dati mjesečni big picture presjek relevantnih događanja.

GRAZIA - 80 godina elegancije s emocijom

Koje su neke temeljne razlike u temama koje iznosite u svom print i web-formatu; i kako ste vi digitalnu transformaciju i marketing okrenuli u svoju korist?

Temeljne razlike su, ukratko, te da iskorištavamo prednosti i značajke svake platforme. A nadugo…
Print je konkretan, opipljiv, snažan, crno na bijelo, pročišćen, zauvijek zapisano, format medija. što znači da na nesvjesnoj razini, većina novinara mnogo pažljivije prilazi pisanju za taj format, a čitatelj mu još uvijek više vjeruje.

Da ne spominjem moment modnih editorijala. Gotovo je bespredmetno uopće pričati o tome, ali modni i beauty editorijali tek zažive u tiskanom izdanju što online nikad neće moći kopirati.

Emocija fotografija vas više udari kada sliku vidite uživo, na A4 formatu, odjednom. Ne u online formatu, preko ekrana, dok se loada ili pri scrollanju iPada, laptopa ili nedajbože mobitela.

Osobno se sa svime u digitalnom obliku manje senzibiliziram, ali shvaćam da smo svi različiti. Naravno, na svakoj strani ima iznimaka, ali ipak bih rekla da je to u većini slučajeva tako. S druge strane, web ima neprevaziđenu moć praktičnosti: vijest je trenutno online, čim se dogodi, automatski se možete povezati s drugim web- stranicama i društvenim mrežama, saznati više informacija, povezati se sa shopping stranicama iz vodiča… Spektakl.

Ono što smo mi napravili jest da smo jednostavno zaokružili priču na način da svoje print izdanje upotpunimo online svijetom, u kojem se bavimo vijestima i temama koje nam se ne uklapaju u print izdanje, što zbog toga jer smo mjesečnik, što zbog toga jer neke ne smatramo baš toooliko bitnima da ih uvrstimo u po meni, ali ne i po mojem direktoru, siromašnih 150 stranica svaki mjesec kada postoji toliko dobrih priča!

Ono što nam je cilj jest da online svijet prati tiskano izdanje, jer mislim da je naš Grazia svijet jedan jako kul svijet koji vrijedi podijeliti sa što više ljudi.

GRAZIA - 80 godina elegancije s emocijom

Koliko pažnje posvećujete dizajnu, koliko Vam je, u konačnici, važan pojam ‘lijepog’ proizvoda?

Koliko god nam dopuštaju okviri u kojima radimo! Prva stvar na kojoj sam inzistirala pri dolasku na poziciju jest promjena fonta. No, možda bih prije rekla da mi je važan pojam “pročišćenog”, “jednostavnog” i “ugodnog” ali koji idu u današnje vrijeme ruku pod ruku s onim što smatramo “lijepim”.

Uz pojam ‘lijepoga’ povezala bih i editorial tim zaslužan za naše naslovnice te moram istaknuti da smo ponosni na činjenicu da su nam sve naslovnice u domaćoj produkciji a osim našeg modnog urednika, Petra Trbovića, koji se pobrine da svako snimanje prođe besprijekorno, naš editorial tim čine fotografi Jelena Balić, Franjo Matković i Filip Koludrović, make-up artistice Simona Antonović i Dajana Pajkić te hair artist Mijo Majhen.

Iz Vašeg iskustva u svijetu kojim caruju žene, što to žene žele i vole? I što Grazia nikada neće objaviti, o čemu odbija pisati?

žene žele da ih se poštuje, žele imati opciju raditi što god požele. žele da ih se prestane patronizirati i umjesto njih donositi odluke. žele biti sretne, vesele, nasmijane, pa eto, baš kao i svako drugo razumno biće na ovom planetu.

A što vole? Uf, beskrajno mnogo toga. Koliko nas ima, toliko različitih afiniteta.

često mi znaju reći da nas vole jer nemamo “Kardashianki”, ali što se mene tiče, u svemu možete naći zanimljivu i kvalitetnu priču, ovisno iz kojeg kuta gledate. Na primjer, o Kardashiankama bi se mogle disertacije pisati i voljela bih da u jednom trenutku na kvalitetan način obradimo i taj fenomen.

No, ono što Grazia nikad neće objaviti je bilo što osuđujuće, degradirajuće ili iskorištavati tuđe probleme i način života kao zabavu za mase. Toga, nažalost, ima i previše.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads