Franck – Inovator koji podiže ljestvicu

Pripremila: Adela Juhas
Foto: Franck d.d.

1892. godina – vrijeme od kojega su se do danas izmijenile brojne okolnosti u zemlji, a s njima su pristizali i kod nas se zadržavali različiti tržišni trendovi. To je godina u kojoj je tvrtka, čiji počeci datiraju u još ranije godine, u nizu srednjoeuropskih podružnica otvorila jednu i u Zagrebu. Franck d.d. sve do danas polako gradi svoje tržišne rezultate iz Vodovodne ulice gdje se nalazi od samih početaka. Brend koji je kroz čak tri stoljeća opstao i othrvao se svim negativnim okolnostima i krizama, i danas kupcima putem svojih proizvoda daje osjećaj tradicije i kvalitete, ali i inovativnosti.

Priča o brendu koji s razlogom zovemo stoljetnim za svoje troznamenkaste brojke u godinama postojanja može zahvaliti prvenstveno garanciji vrhunske kvalitete, odnosno vrijednosti na kojoj je kompanija izgrađena predstavljajući vrijednu okosnicu poslovanja.
„Od samog početka iza svakog Franck proizvoda stoji rad, trud, velika predanost, bogato stručno znanje i iskustvo, odlično poznavanje tržišta i potrošača te značajna ulaganja u razvoj i inovacije. Ovo vrijedno naslijeđe kvalitete danas uspješno spajamo s dinamikom modernoga poslovanja, inovativnim pristupom i naprednim tehnološkim procesima kako bismo uvijek zadovoljili naše potrošače jer je njihovo zadovoljstvo jedino dugoročno jamstvo uspjeha na tržištu“, istaknula je Ines Umićević, direktorica Marketinga Franck d.d.

„Naše kave, kavovine, čajevi i ostali proizvodi rezultat su znanja mnogih generacija, rada svih naših stručnjaka te proizvodnih kapaciteta i tehnoloških procesa u koje kontinuirano ulažemo“.

FRANCK NEKAD I SAD
Franck d.d. nastao je 64 godine prije dolaska u Zagreb. Kao registrirana tvrtka Heinrich Franck Sohne G.m.b.H, koja je od 1879. počela otvarati podružnice u cijeloj srednjoj Europi, 1892. dolazi i u Vodovodnu ulicu naše metropole gdje se kompanija i danas nalazi. Nakon proizvodnje kavovine Kneipp u zagrebačkom pogonu, 1960. godine pokrenuta je i proizvodnja Franck kave. Potom su red na tvorničkoj traci dočekali proizvodi poput instant palente, prašaka i šećera, a u 60-ima nastaju čajevi u filter vrećicama. Ovu vremensku lentu proizvoda uspješno su nastavili kikiriki i grickalice, a asortiman nadopunili Jubilarna kava, vakuumirano pakiranje kave i voćni čajevi, prvi u Hrvatskoj. Niz inovacija uslijedio je u posljednjih 15 godina kada govorimo o tržištu, a među njima se može prepoznati instant napitak od žitarica Bianka, Superiore Tea čajevi, Franck cappuccino linija i brojni drugi. Vrlo ste vjerojatno prepoznali ili barem nakratko prizvali k svijesti svaki od ovih proizvoda, i upravo to je ono zbog čega ovaj brend ima zahvaliti rubriku stoljetnih brendova. U ovome trenutku, Franck d.d. broji čak 600 zaposlenika. Osim impresivne brojke, važna je spona koju čine upravo vrijednosti tvrtke. „Ključne vrijednosti naše kompanije su konkurentnost, profesionalnost, poštovanje, odgovornost i timski rad. Koliko smo fokusirani na naše rezultate i kupce, toliko su nam bitni i naši zaposlenici, jer smo svjesni da nema napretka kompanije bez međusobne podrške, motivacije, pomaganja, upornosti i ulaganja u razvoj zaposlenika“, navela je Ines i dodala: „Istraživanje koje smo proveli u suradnji s kompanijom Aon Hewitt, a u kojem je sudjelovalo više od 90 posto naših zaposlenika, potvrdilo je da naši zaposlenici u najvećoj mjeri prihvaćaju i promiču zajedničke ključne vrijednosti. Franck d.d. nalazi se u zoni visoke učinkovitosti, znatno iznad hrvatskog prosjeka, no uvijek postoji prostor za napredak, čemu težimo Ujedno, u Francku 31 posto zaposlenika otpada na generaciju milenijalaca“.

„Tradicija, kvaliteta i inovativnost vrijednosti su koje čine Franck i koje podjednako ističemo u komunikaciji prema kupcima“.

U OČIMA POTROŠAČA
Ukupna Franck proizvodnja dijeli se na kave, čajeve, napitke od cikorije i žitarica (odnosno kavovine), Franck capsules i proizvode za pripremu hrane i priloge jelima. Ipak, brend je najpoznatiji većini kupaca po mljevenoj kavi, proizvodu koji svakodnevno popunjava zalihe u brojnim kućanstvima diljem zemlje. Prema podacima analitičke kuće Nielsen, otkrila nam je Ines, upravo u kategorijama kave i čaja Franck je povećao udio u prodaji od 2017. godine te potvrdio poziciju tržišnog lidera ovih proizvoda u Hrvatskoj. „Franck je od prošle godine i punopravni član udruženja Tea and Herbal Infusions Europe (THIE), što nam omogućuje da sudjelujemo u uspostavi jedinstvene europske politike vezano uz čajeve i biljne infuzije. U skladu s odrednicama članstva udruženja THIE, ali i vlastitim poslovnim ciljevima, započeli smo aktivniju edukaciju potrošača o čajevima te redizajnirana ambalaža 30 okusa Franck čajeva od prošle godine sadrži i kompas s informacijama o svojstvima čaja, njegovoj obradi i pripremi. Također, kod čajeva smo uveli i zanimljive, inspirativne poruke za potrošače i to na privjesnicama čajeva, čime smo zaokružili priču nove ambalaže u kategoriji“, dodala je Ines. Prošlogodišnja slavljenička kampanja komunicirala je potrošačima čak 125 godina postojanja ovog brenda, a u komunikaciji je temeljna poruka bila: „Ponosni pokrovitelj pravog druženja“. Pritom valja naglasiti kako se, u brojnim godinama opstanka uz važnost druženja ipak istaknula kvaliteta kao temeljni razlog troznamenkastih godina, zbog čega je Ines kazala: „Naša se kava, na primjer, od prvoga dana proizvodi na istom mjestu – u zagrebačkim tvorničkim pogonima u Vodovodnoj ulici. Tradicija, kvaliteta i inovativnost vrijednosti su koje čine Franck i koje podjednako ističemo u komunikaciji prema kupcima“.

Brojni sadržaji ovog brenda postoje kako bi stalno educirali i informirali potrošače o proizvodima. Tako se primjerice ističe web-stranica s različitim receptima, ili sama ambalaža proizvoda, a potrošači se mogu angažirati i kroz različite aktivnosti poput nagradnih igara. Vješt i simpatičan pristup kupcima i osiguravanje vjernosti potrošača dolazi u paketu i s drugačijim aktivnostima. Primjerice, podsjetila nas je Ines: „kao uvod u proslavu 125. godišnjice poslovanja predstavili smo novi espresso vrhunske kvalitete FRANCK 125 YEARS EDITION, a predstavljanje održano u kavani Johann Franck okupilo je više od 120 poslovnih partnera, ugostitelja i predstavnika medija. Predstavljanjem naše linije Superiore čajeva za HoReCa dodatno smo promovirali i kulturu ispijanja čaja, što je iznimno dobro prihvaćeno i među našim poslovnim partnerima, kao i među potrošačima“.

Praćenje želja potrošača i razvoj inovacija koje obogaćuju ponudu, smjernice su kojima se Franck oduvijek vodi.

ISKORAK U DIGITALIJU
Da bi jedan brend opstao ovoliki broj godina na stalno promjenjivom tržištu, potrebno je mnogo prilagodbi i otvoren pristup potrebi za inovacijama. „Konstantno ulažemo resurse u razvoj, inovacije, unapređujemo naše kompetencije, preispitujemo i slušamo potrošače koji su naš najvredniji izvor informacija. Praćenje njihovih želja i razvoj inovacija koje obogaćuju ponudu, smjernice su kojima se Franck oduvijek vodi. Potrošači su prepoznali naš trud, vjeruju našem brendu i reakcije su uvijek pozitivne, što nam dodatno potvrđuje da radimo dobar posao“, istaknula je. Govoreći o području komunikacije, ovaj je brend napravio velike iskorake, posebice na digitalnim kanalima. „Franck Facebook stranica ima više od 110 tisuća fanova, a u lipnju 2017. godine lansirali smo i novu web-stranicu koju je do sad posjetilo preko 320.000 ljudi“, napominje Ines. I ove godine kupci će upoznati nešto novo i zanimljivo.

Naime, prilikom obilježavanja 25 godina Jubilarne, kako doznajemo iz tvrtke, očekuju ih brojna iznenađenja, a u kategoriji instant cappuccina upravo su predstavljeni i okusi Franck Nougat Cream i Vanilla Cream s unaprijeđenom recepturom i prirodnom aromom vanilije. Društveno odgovorno poslovanje ne zaobilazi ni Franck, stoga kao punopravni član društva International Coffee Partners (ICP) financijski i savjetodavno aktivno sudjeluje Praćenje želja potrošača i razvoj inovacija koje obogaćuju ponudu, smjernice su kojima se Franck oduvijek vodi. „u realizaciji inovativnih razvojnih projekata s ciljem osnaživanja i pružanja podrške malim uzgajivačima kave u primjeni održivih praksi koje im omogućuju povećanje prinosa, bolju kvalitetu usjeva, veću konkurentnost, učinkovitiji pristup tržištu te poboljšanje radnih i životnih uvjeta“.

REZULTAT ZNANJA GENERACIJA
Važno je za ovaj brend istaknuti da je u vidu tržišne konkurencije visoko pozicioniran: „U HoReCa kanalu, u kategoriji espresso kave, Franck drži preko 45 posto tržišnog udjela s najvećim godišnjim rastom u jednoj kalendarskoj godini od preko 10 postotnih poena. Uz hrvatsko tržište, lider smo i u regionalnim okvirima (među prva tri na ostalim tržištima regije), a u narednom razdoblju pripremamo se i za jači iskorak izvan regije i internacionalizaciju poslovanja u HoReCa kanalu. Usmjereni smo na to da u HoReCi do 2020. ostvarujemo veći promet izvan Hrvatske nego što je to danas u Hrvatskoj te vjerujem da ćemo taj cilj i postići“, istaknula je Ines.

O planovima za budućnost, predstavnici su brenda jednostavni i žele samo jedno: „Posebno smo ponosni što kupcima ne samo da nudimo proizvode, već i svu ljubav i strast koje u njih ulažemo. Naše kave, kavovine, čajevi i ostali proizvodi rezultat su znanja mnogih generacija, rada svih naših stručnjaka te proizvodnih kapaciteta i tehnoloških procesa u koje kontinuirano ulažemo. Stoga i u narednim godinama želimo ostati inovator koji podiže ljestvicu kvalitete i definira trendove na tržištu“.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads