Festivalska meka

Hrvatska je zemlja koja se tek u zadnjih nekoliko godina počela razvijati u smjeru međunarodnih projekata i postala je festivalska meka. Pritom se misli na fenomen festivala koji su posljednjih godina zavladali hrvat- skom scenom. Već nekoliko ljeta zaredom, mnogi se svjetski poznati festivali održavaju diljem Dalmacije. Održavanje festivala potpomaže brendiranju zemlje, odnosno potiče stvaranje pre- poznatljivih elemenata te ističe različitost i jedinstvenost države. Hrvatska sa svojim prirodnim bogatstvima poput čistog mora i prekrasnih plaža ima velik potencijal za privlačenje još većeg broja partijanera koji će uživati u sve većoj ponudi koncerata.

Razgovarala: Amadea Bilanović
Fotografije: BK arhiva

The Guardian, britanski tjednik Music Week, Beatport, DJ Mag…svi ovi svjetski magazini naveli su Hrvatsku kao jednu od najboljih festivalskih destinacija, festivalska meka. Beatport, najveća svjetska platforma za distribuciju elektroničke glazbe, smjestila je čak tri hrvatska festivala na svoju top listu trinaest najljepših festivalskih destinacija.

Drugo, treće i sedmo mjesto zauzeli su Dimensions Festival u Puli, Hideout Festival na Zrću i Garden Festival u Tisnom.

Hrvatska – festivalska meka

Prema istraživanjima britanskog portala specijaliziranog za prodaju ulaznica i putnih aranžmana Festicket, Hrvatska je najpopularnija festivalska destinacija na svijetu. “Ultra Music Festival“ koji je 2013. prvi put došao u Hrvatsku svakako je bio ključan faktor lansiranja Hrvatske među najbolje svjetske festivalske destinacije. Hrvatska je 2013. godine po broju posjetitelja festivala prestigla Njemačku koja inače ima status najpopularnije destinacije velikih glazbenih događaja.

Festivalski turizam

Ta činjenica ne bi niti trebala čuditi s obzirom da se kod nas održava više od 30 festivala godišnje. A zašto baš Hrvatska? Naša zemlja ističe se po mnogočemu među ostalim svjetskim destinacijama te nudi svojim posjetiteljima mnoge pogodnosti. Možda su i najvažniji faktor dobrog festivalskog turizma jeftine avionske veze i više nego prihvatljive cijene u zemlji.

Nasuprot jeftinim cijenama u Hrvatskoj, na Ibizi se cijene piva kreću oko 14 eura, a za ulaz u klub posjetitelji moraju izdvojiti 100 do 150 eura. Kada već uspoređujemo najpoznatiju lokaciju za partijanere s Hrvatskom, važan je faktor i taj da se u Hrvatskoj velika većina koncerata održava pod vedrim nebom, a nerijetko i na samoj plaži, dok na Ibizi terase za koncerte u Spaceu i Amnesiji imaju krov.

festivalska-meka

Promocija Hrvatske festivalima

Izvrsna lokacija, autentičnost i nekomercijaliziranost zemlje, sunce zagarantirano cijelo ljeto, nastupi različitih DJ-eva iz cijeloga svijeta, svakodnevne zabave na brodovima…sve su to čari koje posjetitelji festivala u Hrvatskoj mogu iskusiti i razlozi zbog kojih se svake godine vraćaju u Hrvatsku.

Održavanje festivala samo je po sebi odlična promocija Hrvatske, a i vodeći ljudi u državi svjesni su kako bi gubitak bilo kojeg od festivala bio poguban za lokalnu i državnu ekonomiju s obzirom da se procjenjuje kako festivali priskrbljuju oko 180 000 000 funti turističke potrošnje. Većina posjetitelja festivala sklona je kupnji festivalskih paketa koji uključuju prijevoz, smještaj i ulaznicu.

Prošle je godine 60 posto posjetitelja festivala kupilo festivalski paket, dok se ove godine za tu varijantu odlučilo 95 posto posjetitelja. Istraživanja pokazuju kako prosječan svjetski posjetitelj festivala koji putuje u inozemstvo potroši oko 700 eura.

Organizacija festivala iziskuje puno vremena, sredstava i suradnje s lokalnim vlastima pa može biti veoma naporna za promotore i organizatore. Za razliku od situacije u Britaniji gdje je sve puno papirologije, u Hrvatskoj vlasti podržavaju održavanje festivala jer su svjesni da oni pridonose turizmu više nego išta drugo. Vlasti su voljne surađivati s promotorima što cijelu organizaciju čini znatno lakšom.

Izgradnja imidža zemlje

Festivale u Hrvatskoj većinom organiziraju Britanci, no ima ih i iz Italije (Barrakud) i iz Hrvatske (Fresh Island i Terraneo). U Hrvatskoj, što se organizacije festivala tiče, većinom djeluju individualni promotori koji imaju veliku prednost u odnosu na promotore van Hrvatske, a to je njihova sposobnost da prate tržište i trendove te se s lakoćom prilagođavaju promjenama.

Mnogi smatraju kako se kultura treba pozicionirati kao jedan od najvažnijih faktora za izgradnju imidža zemlje. Zato se i sami festivali trebaju jasno kulturno-politički pozicionirati kao kulturni brend čime bi se stvorio imidž Hrvatske kao “nacije kulture”. Festivalska se djelatnost legalizirala, odnosno došlo je do osnivanja poduzeća zbog većeg broja festivala, a samim time i većeg opsega posla. Unatoč tome što mnogi misle suprotno, festival je proizvod kulture, a zabava je njegova posljedica.

Sve je započelo s klubom “Papaya” na plaži Zrće koji je prvi posvetio pažnju festivalskom turzimu, a on danas čini više od 30% sveukupnog turizma. Prvi festival elektronske glazbe u Hrvatskoj bio je The Garden Festival. Njegovi osnivači su Nick Colgan i Eddie O’Callaghan. Prije desetak godina klupski je promotor Nick iz Birminghama došao na odmor u Dalmaciju.

Lijepa Naša ga je toliko oduševila da je odlučio kupiti noćni klub u Zadru i doseliti svoju obitelj. Zatim je na njegov poziv došao i drugi promotor, Eddie O’Callaghan sa svojom obitelji. Njih su dvojica postali partneri i postali organizatori The Garden Festivala koji je 2006. ugostio tristo ljudi, a već 2008. festival je imao 3000 posjetitelja. Ove je godine festival bio održan posljednji puta, a naslijedit će ga Love International festival.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads