Festivalizacija nacije

festivalizacija-nacije
Prava festivalizacija naše nacije – u Hrvatskoj je ove godine održano 45 muzičkih festivala. Ponavljam, 45. Impresivan broj za ovako malu zemlju, zar ne? Tu brojku je trebalo svesti na jednoznamenkastu i osvrnuti se na one najupečatljivije i najposjećenije… Uspjeli smo (nakon mnogo rasprava i polemika, doduše) popis suziti na brojku od šest, i evo ga – ta daaa! Prikaz najvećih festivala ove godine…

Pripremila: Amadea Bilanović
Fotografije: Arhiva festivala

Zagreb Classic

festivalizacija-nacije

Ove se godine prvi put u Zagrebu na Trgu kralja Tomislava održao Zagreb Classic, prvi open air festival orkestra. Zagreb Classic dio je programa Zagrebačkog kulturnog ljeta. Festivalizacija nacije je trajala od 25. lipnja do 12. srpnja, te su na njemu nastupali svjetski poznati izvođači poput 2Cellos-a i ruskog dirigenta Stanislava Kočanovskog.

Posebnost je ovoga festivala to što publika ima priliku pod vedrim nebom uživati u klasičnoj glazbi te doživjeti izvedbe profesionalnih muzičara poput pijanista Aljoše Jurinića, Simfonijskog orkestra Hrvatske vojske, Simfonijskog orkestra Muzičke akademije te Zagrebačke filharmonije.

Hartera Festival

festivalizacija-nacije

U Rijeci se već dvanaest godina zaredom sredinom rujna održava Hartera Festival. Na festivalu je gostovalo 300-tinjak raznovrsnih izvođača. Prije se festival održavao u strogom centru Rijeke, no zbog opsežnosti ovogodišnjeg programa, festival će se održati u bivšoj Tvornici papira.

Nekadašnji najbolji butik festival ove će godine imati raznovrsniji program zbog alternativnijih sadržaja s modernijim pristupom zvuku i slici. Dvodnevni je program podijeljen na rock i electro glazbu domaćih, ali i stranih izvođača.

INmusic festival

festivalizacija-nacije

INmusic festival, najveći open air festival u Hrvatskoj, održava se u Zagrebu na Jarunu. Festival je osmišljen kao trodnevni program rock, pop i elektronske glazbe. Kroz jedanaest godina, koliko se festival održava, mnogi su poznati izvođači nastupali na njegovim pozornicama. Arctic Monekys, The Prodigy, Franz Ferdinand, Lily Allen i Rudimental samo su neki od njih.

Ove je godine na INmusic oborio vlastiti rekord posjećenosti, te je bilo oko 85 000 posjetitelja. U sklopu INmusic festivala svake se godine postavlja kamp koji turistima nudi mogućnost smještaja prihvatljivog cijenom i lokacijom.

Špancirfest

festivalizacija-nacije

Po varaždinskim trgovima i ulicama svake se godine održava Špancirfest. Ovaj ulični festival već osamnaestu godinu zaredom predstavlja svojoj publici raznovrsne izvođače poput Nene Belana, Hladnog piva i Manu Chaa.

No, osim koncerata, Špancirfest nudi svojim posjetiteljima nekoliko vrsta programa i 300-tinjak potprograma, među kojima se najviše ističe ulična umjetnost. Dječje i lutkarske predstave, akrobati i žongleri svake godine zabavljaju posjetitelje festivala jednako kao i slučajne prolaznike.

Ultra

festivalizacija-nacije

Najpoznatiji festival elektronske glazbe, Ultra Europe, održao se u srpnju već četvrtu godinu zaredom u Splitu u Hrvatskoj. Ultra je svjetski poznati i višestruko nagrađivani muzički festival koji se održava na lokacijama diljem svijeta.

Avicii, Tiesto, David Guetta, Hardwell, Madonna, Black Eyed Peas i Carl Cox samo su neka od najpoznatijih imena sa svjetske glazbene scene koja su tijekom protekle četiri godine nastupala na festivalu.

Festival se održava na splitskom stadionu, Poljudu, na kojemu je oko 200 000 ljudi iz cijeloga svijeta došlo slušati svoje omiljene izvođače. Program festivala trajao je sedam dana koja su uključivala trodnevni koncertni program i četiri dana partijanja, od Openinga do Closing Partyja.

Fresh Island

festivalizacija-nacije

Fresh Island Festival ove je godine trajao od 12. do 14. srpnja na plaži Zrće na otoku Pagu. Ta trodnevna festivalizacija događala se hip-hop i r’n’b glazbom, a neki od poznatijih izvođača koji su nastupali na festivalu su Chris Brown, Wiz Khalifa. Snoop Dogg, The Game, Iggy Azalea i drugi.

Fresh Island se održava već petu godinu zaredom te je u potpunosti u hrvatskoj organizaciji i produkciji te je jedini europski hip-hop festival na plaži. Koncerti su održani na četirima pozornicama u klubovima Aquarius, Kalypso, Noa i Papaya ispred otprilike 15 000 posjetitelja iz cijeloga svijeta.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads