Dr. Oetker – KVALITETA je najbolji recept za brend

Pripremila: Petra Sedlanić
Foto: Pixell, Progressive, dr. Oetker

Već više od 125 godina volimo peći kolače uz Dr. Oetker. Zahvaljujući otkriću Dr. Augusta Oetkera koje se dogodilo 1891. godine u maloj sobi ljekarne u Bielefeldu, to nam i uspijeva – svaki put.

Stvaranjem praška za pecivo Backin revolucionariziran je način pripreme kolača u mnogobrojnim kućanstvima: Dr. Oetker u papirnate je vrećice stavio točno određenu količinu praška za pecivo dovoljnu za pola kilograma brašna. Zbog točnih omjera praška za pecivo i brašna te zahvaljujući visoko kvalitetnim sastojcima, Dr. Oetker je mogao garantirati uspjeh svakog kolača. Danas su tu i Gustin kukuruzni škrob, vanilin šećer i prašak za puding koji nam kao najprepoznatljiviji Dr. Oetker proizvodi omogućavaju da se osjećamo kao profesionalni slastičari u vlastitoj kuhinji. Tradicija duga više od 125 godina i inovativnost koja se očituje u osluškivanju potreba potrošača na lokalnom tržištu, ključne su karakteristike ovog međunarodnog brenda prisutnog u 39 svjetskih zemalja.

OKUS KVALITETE
Izgraditi brend nije jednostavno, ali još je teže održavati ga i doći čak do stoljetne tradicije. „Tajna uspjeha u tako dugoj i sjajnoj povijesti je u prepoznatljivoj kvaliteti! To ne zvuči tako revolucionarno jer gotovo svaka kompanija na tržištu na neki način to želi tvrditi za sebe, ali Dr. Oetker je taj koji to i ostvaruje. Kvaliteta kao naša obaveza, naslijeđena od naših predaka, krucijalan je dio kulture naše kompanije,“ ističe g. Olaf Cordts, generalni direktor Dr. Oetker Hrvatska, a dokaz toga sažet je u sloganu Dr. Oetkera „Kvaliteta je najbolji recept“.

Osim kvalitete, ključna je i inovativnost ovog brenda koja je potaknuta uvijek promjenjivim potrebama potrošača. Kako ističe g. Olaf Cordts, ključna konkurentska prednost koju Dr. Oetker ima danas u Hrvatskoj je ta što brend uvijek zadovoljava očekivanja kupca i ponosi se ispunjavanjem potreba potrošača ne samo postojećim, nego i novim proizvodima. „Brend Dr. Oetker generacijama za kupce predstavlja znak izvanrednog okusa, najviše kvalitete i garanciju savršenih rezultata svaki put,“ kaže g. Cordst te dodaje da na taj način potiču ponovnu odluku potrošača da odaberu Dr. Oetker.

Kao temeljna načela poslovanja ovog obiteljskog poduzeća, g. Cordts naglašava povjerenje, održivost i vjerodostojnost: „Osnovan prije više od 125 godina u Njemačkoj, posao se razvio s tim vrijednostima u svojoj srži i sada uživa reputaciju kao jedan od najvjerodostojnijih prehrambenih proizvođača na međunarodnoj razini.“

REVOLUCIJA U PRIPREMI KOLAČA
Prava revolucija u procesu pečenja i pripreme kolača dogodila se u brojnim kućanstvima 1891. godine nakon što je Dr. August Oetker (1862–1918) osmislio proizvod Backin. „Backin prašak za pecivo bio je poseban jer je bio pogodan za skladištenje, neutralan u okusu i prikladan za određenu količinu brašna, što je osiguravalo uspjeh svaki put,“ govori g. Cordts. Nakon toga, na tržištu su se pojavili proizvodi koji su predstavljali prekretnice u poslovanju zbog prepoznatljivosti koju su postigli: vanilin šećer, sredstva za konzerviranje, Gustin kukuruzni škrob i prašak za puding, koji su i dalje dostupni u asortimanu. „Daljnje veliko povećanje asortimana dogodilo se 1970-ih godina kad je Dr. Oetker ušao na tržište smrznute hrane lansiranjem prve smrznute pizze u Njemačkoj,“ kaže g. Cordts te spominje sljedeći korak koji je bio 1984. godine kada je kompanija ušla na tržište žitarica i ponudila svojim potrošačima mogućnost da uživaju u hrskavom početku dana uz Dr. Oetker Muesli. Istaknuti se kod potrošača na tržištu prehrambenih proizvoda, znači slijediti osnovni princip – kvalitetu. „Svi Dr. Oetker proizvodi imaju superioran okus i posebno privlačan miris jer su proizvedeni isključivo od pažljivo odabranih i visokokvalitetnih sastojaka te su testirani od strane potrošača prije nego što su plasirani na tržište. Iz tog razloga svaki Dr. Oetker proizvod predstavlja posebno iskustvo i užitak tijekom konzumacije,“ rekao je g. Cordts.

GARANTIRANI USPJEH
Brend ispunjava svoju funkcionalnu ulogu te garantira potrošaču kvalitetu proizvoda, a ono što brend čini brendom – to je emocija. „Za Dr. Oetker to je osjećaj uspjeha. Svi mogu pripremiti Dr. Oetker proizvode i recepte bez prethodnog iskustva u pečenju ili kuhanju,“ kaže g. Cordts. Proizvodi nose priču brenda, a Dr. Oetker proizvodi su jednostavni za upotrebu, štede vrijeme i količinu posla te možete biti sigurni u uspjeh svega što pripremate. Pažljiv razvoj proizvoda i recepata koji tvore Dr. Oetker slatku čaroliju koja se uskoro preslikava na stolove potrošača, događa se u pokusnoj kuhinji, mjestu gdje se proizvodi testiraju prije plasiranja na tržište. „Više od 125 godina Dr. Oetker pokusna kuhinja predstavlja garanciju uspjeha jer svaki je proizvod testiran u uvjetima kućanstva. Ondje se kreiraju upute za pripremu i razvijaju recepti,“ objašnjava g. Cordts i dodaje kako su svi proizvodi dodatno testirani od strane potrošača kako bi na najbolji mogući način zadovoljili potrebe i navike potrošača.

SVAKI POTROŠAČ – PROFI SLASTIČAR
Osnivač kompanije brzo je prihvatio sve tada dostupne mogućnosti oglašavanja kroz sam proizvod, ali i ostale dostupne medijske kanale: uz svoj je prvi proizvod razvio i recepte, oglašavao ih u novinama te poslao potencijalnim kupcima uz uzorak Backina. „Na ovaj način uspio je privući pozornost još više potrošača i zadobio ih svojom inovacijom i obećanjem garantiranog uspjeha,“ objašnjava g. Cordts. Danas žele na najbolji način iskoristiti klasične kanale oglašavanja, ali i nove medijske kanale kako bi stvorili nove kontakte i dodirne točke s potrošačima. „Lokalno smo najviše fokusirani na televiziju i online oglašavanje kroz koje Dr. Oetker može doseći ciljanu publiku na najbolji i najučinkovitiji način,“ govori g. Cordts. Uz spomenute oblike oglašavanja, Dr. Oetker kuharice i knjige o pripremi slastica te brošurice s receptima oblik su uspostavljanja kontakta s potrošačima. „Potrošačima se nudi mogućnost kontaktiranja stručnjaka i dobivanja informacija i recepata od strane iskusnih i dobro obučenih zaposlenika,“ govori g. Cordts ističući kako kreativne ideje i upute profesionalnog osoblja svakog potrošača mogu pretvoriti u profesionalnog slastičara.

„Mi u Dr. Oetkeru neprekidno pokušavamo pratiti potrebe postojećih, ali i potencijalnih, novih potrošača. Stalnim ulaganjem u istraživanje i razvoj te u kreativnost naših zaposlenika možemo kreirati i razviti nove i inovativne proizvode koji su u skladu s trendovima i potrebama potrošača,“ govori g. Cordts te dodaje kako se pomoću promotivnih paketa, nagradnih igara, natječaja i akcijskih promotivnih cijena, trude nagraditi lojalnost postojećih potrošača, ali i potaknuti nove potrošače da iskuse Dr. Oetker.

DR. OETKER U DOBRU I ZLU
Osim što brine o potrošačima, Dr. Oetker skrbi i o zajednici pa tako svoje društveno odgovorno poslovanje temelji na pomaganju najranjivijoj djeci i obiteljima, dugogodišnjim partnerstvom sa SOS Dječjim selima diljem svijeta. „Dr. Oetker je, i međunarodno i lokalno, ponosan na to da je poduzeće koje ohrabruje i slavi obiteljske vrijednosti i počašćen je što podržava dobrotvorne ustanove koje savršeno odražavaju te principe,“ kaže g. Cordts. Kao poslodavac, Dr. Oetker je tvrtka predana svojim zaposlenicima i svojem brendu. „Od našeg osnutka 1891. godine, ostali smo vjerni svojem podrijetlu i vrijednostima te smo i dalje obiteljsko poduzeće koje se zalaže za oblikovanje budućnosti kroz kvalitetu. Visoki osjećaj društvene i ekološke odgovornosti svih zaposlenika predstavlja temelj za razvoj naših uspješnih, visoko kvalitetnih proizvoda,“ rekao je g. Cordts. Kao zaposlenik Dr. Oetkera možete očekivati individualno poticanje, podršku i mogućnost da kroz sveobuhvatnu obuku oblikujete budućnost s Dr. Oetkerom na način na koji biste to željeli. „Želimo da svaki zaposlenik može dosegnuti svoj puni potencijal i osobno rasti. Zato cijenimo i našu korporativnu kulturu, koja je obilježena zajedničkim radom, pružanjem međusobne podrške i povratnim informacijama. Kao neovisno obiteljsko poduzeće koje djeluje u 39 zemalja, postoje mogućnosti za međunarodni i dugotrajan razvoj karijere,“ kaže g. Cordts.

Svakoj od spomenutih 39 zemalja u kojima djeluje, Dr. Oetker pristupa na poseban način. „Budući da je Dr. Oetker međunarodni brend s još nekim njemačkim korijenima, dio dnevnog poslovanja je prenošenje uspješnih ideja, koncepata i znanja iz jedne zemlje u drugu, što predstavlja konkurentsku prednost na lokalnom tržištu. Kako je svako lokalno tržište specifično prema svojim navikama potrošača i lokalnoj kulturi, bitno je da Dr. Oetker kreira proizvode koji će zadovoljiti specifične lokalne potrebe,“ objašnjava Cordts te dodaje kako trenutno u našem lokalnom asortimanu imaju brojne uspješne proizvode, kao što je Special Puding, koji su kreirani samo za lokalno tržište. „Stoga ne čudi što postoje i neki specifični koncepti proizvoda koji dolaze od strane Dr. Oetker Hrvatska, koji se prilagođavaju i pokreću i u drugim zemljama,“ zaključuje.

SLATKA ČAROLIJA
Pa kako onda sažeti tajnu uspjeha ovog stogodišnjeg brenda? Originalnost proizvoda koja je revolucionarizirala proces pečenja i kuhanja te uštedjela vrijeme i uloženi napor, inovativnim oglašavanjem pronašla je svoj put do brojnih kućanstava. Inovativnost ovog brenda gradi se ulaganjem u kreativnost i osobni razvoj zaposlenika te osluškivanjem potreba tržišta, koja se mijenjaju, dok krucijalna potreba ostaje netaknuta, a to je želja za uspjehom – kojeg Dr. Oetker proizvodi garantiraju svaki put. Osim osjećaja uspjeha, Dr. Oetker kao brend komunicira s potrošačima putem recepata i kreativnih ideja koje će i potpunog početnika potaknuti da se osjeća kao savršen slastičar. Emocionalna komponenta brenda ne bi previše vrijedila da ju funkcionalnost ovih proizvoda ne opravdava: ukupno više od četiri tisuće Dr. Oetker proizvoda lansirano je na različitim svjetskim tržištima. U moru proizvoda, potrošači će prepoznati recept Dr. Oetkera, a to je kvaliteta, koja osim slastičarskog uspjeha garantira i uspostavu odnosa povjerenja s kupcima. Upravo se na povjerenju gradi stoljetna tradicija.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads